Adó- és pénzügyeink

2013.12.09. 11:32

A látvány-csapatsport támogatások idei változásai

A társasági adó legfeljebb 70 százalékáig érvényesíthető adókedvezmény.

A látvány-csapatsportok támogatási rendszere a 2013. május 19-i jogszabály-módosítással jelentősen átalakult. Az új szabályokat a 2013-2014-es támogatási időszakban benyújtott új sportfejlesztési programok támogatására kell alkalmazni.

A vállalkozások jellemzően a gazdasági év végének közeledtével döntenek a már várható eredményük alapján a támogatások pénzügyi teljesítéséről. Ilyenkor válik aktuálissá az is, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni a támogatások után érvényesíthető társaságiadó-kedvezményt.

A számított társasági adó legfeljebb 70 százalékáig érvényesíthető adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy

  • a támogatónak ne legyen köztartozása, amikor a támogatás igénybevételére jogosult szervezet a támogatási igazolás kiállítására irányuló kérelmet benyújtja

  • a támogató a támogatási igazolásban szereplő támogatást a támogatott szervezetnek, illetve – új előírásként – az ún. kiegészítő sportfejlesztési támogatást a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetségének vagy a sport-köztestületnek átutalja, valamint

  • a támogató a támogatás és a kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalását a NAV-nak a teljesítéstől számított 8 napos, jogvesztő határidőn belül bejelentse.

  • Utóbbi bejelentési kötelezettség 2013. július 1-jétől kizárólag a NAV nyomtatványán (SPORTBEJ) teljesíthető, más módon nem fogadható el. A bejelentési határidő tehát jogvesztő, elmulasztása esetén annak pótlására nincs lehetőség, és ebben az esetben a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye nem vehető igénybe.

    A támogatási rendszer részletes szabályait a NAV honlapján, az alábbi linken elérhető tájékoztató tartalmazza >>

    Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!