Így utaztok Ti! - Utasok viselkedése a buszon

Összegyűjtöttük a 10 legbosszantóbb utas jellemzőit. És nem hagytuk szó nélkül. Szerinted?

Sok-sok sztorit olvashattunk már olvasóink leveleiből a Kisalföld Volánról: kimaradt járatokról, késésekről, arcátlan buszsofőrökről, buszról, amely nem jön, vagy arról, hogy nincs ülőhely, stb., stb.

Az érem másik oldalán - ahol az utasok állnak, jobb esetben ülnek - sem rózsásabb a helyzet. 20 év buszozás (napi 100 km) alatt remek tapasztalatokat gyűjthettem az "utazó közönségről" (gyerek, fiatal, munkába járó, idős) a távolsági (volános néven: helyközi közlekedés) járatokon.

Íme a TOP 10-es lista: a legbosszantóbb tények az utasokról, kommentárral.

1. Megáll a hátsó ajtónál - A legvisszataszítóbb viselkedés. Nem mozdul, akkor sem, amikor a sofőr teli torokból üvölt hátra, hogy lépjen arrébb két mezőt, mert szeretnének még felszállni. Természetesen nem mozdul, mint, akit ahhoz a szent helyhez ragasztottak.

2. Tolakodik felfele - A felszálláskor tolakodásnak sok-sok művésze van (egyszerűen belép eléd, hátizsákkal a hátán nyomul, stb.). A leggusztustalanabb: akkor tolakodik a kis kölök, amikor az 50 férőhelyes üres buszra 20-an várakozunk. Mitől fél, hogy nem lesz helye? A sztori egyeseknél ott folytatódik - utóbbi 1-2 év új trendje -, hogy ugyanaz a felfele tolakodó kölök, már lefele is tolakodik.

3. Szomszédos ülésen táskát utaztató - Elnézést, szabad a hely? - Nem tudom levenni a táskám, a lábamnál nem fér el. - Ne haragudjon, vett neki jegyet? Vagy miért nem teszi a csomagtartóba? Vagy ha gondolja, leteszem Önnek, itt, a megállóban a peronra, és le tudok ülni. :)

4. Kérdezés nélkül leül melléd - Pedig nem nagy erőfeszítés: - Elnézést, szabad a hely? Megengedi, hogy leüljek?

5. Haverjának foglalja a helyet, aki vagy jön vagy nem - No, ezek a kölkök a legviccesebbek. Főleg amikor a "ne haragudj, foglalom" duma után, majd kiesnek az ülésből, úgy nyújtogatják a nyakukat az első ajtó felé, hogy megjelenik-e már az útitárs. Ha mégse jön, akkor az utolsó felszálló jár a legjobban, a kölök nagy kegyesen neki már megengedi, hogy ülve utazzon.

6. Hangoskodók - 6.1 - A fülbe dugott hangfalak hupákolása is az elmúlt néhány évben lett nagy divat, s ezzel együtt a kié szól hangosabban, hogy a fél busz hallgathassa a pocsékabbnál pocsékabb zenének csúfolt diszkószart.

6.2 - A hangoskodók másik fajtája általában hétfőn aktív: ők röpke fél órában bírják izomból szétüvölteni a buszon a hétvégi, "hogyan basztam be és hánytam" sztorijukat. Gondolom, ha többre emlékeznének a hatalmas szombati csapatás után, akkor még folytatnák a végállomásig, de félúton a haverok már horkolnak, hétfő lévén.

7. Nem jelez, de leszállna - Az utolsó pillanatban észleli, hogy megérkezett, rohan a hátsó ajtóhoz, majd üvölt előre a sofőrnek: "Legyen szíves a hátsó ajtót is kinyitni!" A rosszabbak, még azt is elharsogják: "Pedig én jeleztem, mégse nyitotta ki."

8. Kedvezménnyel utazó
- A legsértődékenyebb utas: a buszsofőr kérésére, hogy igazolja a kedvezmény jogosultságát, felhúzza az orrát, és mikor hátrafele sétál, szidja a sofőr, mert bepecsételte a kis papírra a 90 százalékos kedvezményt.

9. Buszsofőrt szóval tartó haver - vagy a sofőr mellett állva utazik, vagy közvetlenül az első ülésen van bérelt helye, és általában neki mindenhol megáll a busz, még a gyorsjárat is. Szerintem néha házhoz is szállítják :)

10. Ülést rángató vagy rugdaló - Úgy ül, hogy a térdét felhúzva a széked támlákát rugdossa. A másik fajta, aki nem bír úgy felállni, hogy ne rántson egy hatalmasat a székeden, amikor felsegíti saját testét.

Természetesen várjuk a hozzászólások közé a további utasokkal kapcsolatos sztorikat, élményeket, gonoszságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!