Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Győri szív a jazz zenében

DJABE és RASQ közös koncert készül a Richter teremben November 27-én.
Izgalmas kísérletre készülnek, többek között, győri zenészek is. November 27-én a Richter teremben egy színpadon, egymás után játszik két építész, akik egykoron az egyetem folyosóján próbálgatták, milyen a tervezői tanulmányok mellett kicsit a közös gitármuzsika örömeiben feloldódni. Rosta S. Csaba a RAS Q, Égerházi Attila a DJABE együttes vezetője. Ám a színpadon nem csak az ő építész szívük dobog majd jazz és a world music ütemre.

Kovács Zoltán a kiváló zongorista, , Egerben született, de győrinek is vallja magát. Szereti a várost, életéből az általános iskola, a konzervatórium köti ide, ott ül a RAS Q-ban és a DJABE , TEA és számos további zenekarban is a billentyűk mögött. "A DJABE bejárta az egész világot. Negyvenkét országban koncerteztünk már, Kanadától Malayziáig különböző rangos fesztiválokon, gyakran vissza is hívnak minket, Most jelent meg a Down and Up című új stúdió lemezünk, melyen olyan közreműködők játszanak, mint az ex- Genesis Steve Hackett, Malik Mansurov, John Nugent. Igazi mesterek, világsztárok. Ennek a lemeznek az anyagát hozzuk el a győri koncertre a budapesti premier előtt, Nagy örömmel mutatjuk be a győri közönségnek az új számainkat, melyek közül legtöbb a szintén győri illetőségű basszusgitáros, Barabás Tamás kompozíciója.

A koncert első felében Rosta S. Csabáék játszanak. Az ő együttesük nem professzionális, hiszen építész, tanuló, komolyzenész, és balett-táncos is helyet kapott benne. " A zenekarunkat tulajdonképpen a fiam Bendegúz alapította. De velünk játszik Tóth Tamás Ferenc hegedűn, Kovács Zoltán a DJABE-ből és TEA-ból és a Győri Balett ismert szólistája Sebestyén Bálint is. Az életkori és szakmai különbségek ellenére összeszoktunk, összecsiszolódtuk. Mint egy alkotó műhely úgy működünk, és ma már azt érezzük, a közönség elé bátran állhatunk ki. Izgalmas kísérlet lesz a november 27-i koncert. Két hasonló, de mégis más utakon járó együttes, egy zenei útját kereső és egy már világhírű, melyeket összeköt az építészeti konstruktív gondolkodás, a hagyományokra épülő új formák létrehozása, valamint a jazz és a world, a "városi népzene" világon mindenütt érthető zene szeretete. Izgatottan várjuk a közönség reagálását. Amit ígérhetünk, ezen a koncerten zenék és zenészek lesznek. Igyekszünk a minimálisra csökkenteni az elektronikus effekteket, hogy valóban a hangszerek és a dallamok, a ritmus érvényesüljön."

Balett-táncos, építész, klasszikus zenész és hivatásos, világjáró profik egy teremben két részletben. Sebestény Bálint Győri Balett szólistája az első félidőben a RAS Q dobjainál fog ülni. Szinte elbújik a kongák, pergő, és a cintányérok mögé. Mégsem érzi, hogy ez kisebb felelősség lenne, mint táncosként a rivaldában állni. " A balettiskolában kezdtünk a dobokkal, a ritmussal foglalkozni. Váray László tanár úr segített bennünket eligazodni ebben a világban. Megszerettem a dobokat.

Korában volt egy rock együttes is, amiben játszottam, és énekeltem, de a legnagyobb szívfájdalmamra az feloszlott. Akkor jött Rosta S. Csaba, és meghívott hozzájuk. Boldogan mondtam igen! Izgulok a koncertek előtt, még akkor is, ha itt alig látszom, viszont a közönség azonnal meghallja, ha mellé ütök, vagy nem találom el a ritmust. Ilyen szempontból teljesen a figyelem központjában ülök. A tánc és a zene egyébként olyan mint a tyúk és a tojás. Nem tudni melyik volt előbb. Az azonban bizonyos, hogy táncos nem létezhet a ritmus tisztelete, szeretete nélkül. Vagyis az, hogy dobolhatok, lényegében az én táncos létemnek a másik fele.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teltházas Muse koncert az Arénában! - fotók

A világ az elmúlt 2-3 évben kezdte megtanulni igazán a Muse nevét, amikor The Resistance anyagukkal… Tovább olvasom