Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magyar egyetemista fejleszti ki a láthatatlanság köpenyét?

Perczel János megfordította az eddigi elméletet: szerinte nem gyorsítani, hanem lassítani kell a fényt.

Az a képesség, hogy láthatatlanná váljunk, a misztikus témájú történetek gyakori eleme, gondoljunk csak a Harry Potter-sorozatra. Ám a láthatatlanná tévő köpeny hamarosan valósággá válhat, és a tudományos áttörést egy 22 éves magyar egyetemista hozhatja meg.

Perczel János a St. Andrews egyetemen tanul. Állítása szerint a fény lelassítása és elhajlítása képes a láthatatlanság optikai csalódását okozni.

Kísérletek során már többször próbáltak láthatatlanná tévő köpenyt előállítani, azonban eddig még nem jutottak olyan közel a megoldáshoz, mint a fiatal magyar kutató. Eddig gyorsítani akarták a fényt, ám annak lelassításával a köpeny viselője nyugodtan mozoghat „láthatatlanul" változó háttér előtt is.

A fejlesztés Ulf Leonhardt, az egyetem fizika és csillagászat professzorának – egyszermind „láthatatlanság specialisájának" irányítása alatt folyik.

Harry Potter köpenye valósággá válik?
Harry Potter köpenye valósággá válik?


A magyar hallagató projektjének lényege a gömb optikai tulajdonságain alapszik, amely képes meghajlítani a fényt.

Perczel János a Daily Mailnek így írta le az elméletét: „Amikor a fény meghajlik, beborítja az egész tárgyat. Mint a víz borítja be a sziklát a folyó medrében, és a folyó folytatja útját, mintha nem is lenne semmi ott."

A 22 éves Perczel János elmélete komoly előrelépést jelenthet.
A 22 éves Perczel János elmélete komoly előrelépést jelenthet.

„A fényt fel kell gyorsítani bizonyos feltételek mellett nagyobb sebességre, mint amelyet a világűrben képes elérni. Ebben az esetben a láthatatlanság lényegében csak egyetlen színnel működik. Ez akkor működhet, ha valaki nem tervez mozgást „láthatatlanul", ugyanis ha megmozdul, torzul a kép és felfedi magát a köpeny viselője. Viszont ha minden fényt lelassítunk egy gömbbel, akkor a fény minden spektrumában működhet a dolog." – fejtette ki az elméletét a magyar hallgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken a szabad vallásgyakorlás tere amerikai kutatók szerint

A világ lakosságának közel egyharmada olyan országokban él, amelyekben egyre nehezebbé válik a szabad vallásgyakorlás. Tovább olvasom