Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

30 kilósra fogyott az anorexiás nő - sokkoló fotóval!

30,1 kilogramm. Ennyi volt Samantha Smith súlya 2008-ban – alig több, mint egy alsó tagozatos kisgyereké.
A bordái kiálltak, csontvázszerű testénél már csak beesett, öreg, összeaszott arca volt borzasztóbb. Kétszer olyan idősnek nézett ki, mint amennyi valójában volt.

De Samantha Smith nem ismerte be, hogy bajban van, mindenkinek azt mondta: szó sincs anorexiáról. Nem fogadta el sem családtagjai, sem barátai segítségét, és nem volt hajlandó enni sem.

A szörnyűségnek az vetett véget, hogy érte aggódó édesapja készített róla egy fotót. Amikor megmutatta neki, elővett egy régebbit is, amelyen az akkor még egészséges, normális súlyú Samantha mosolygott a kamerába.

A fiatal nő, látva egymás mellett a két róla készült felvételt, elszörnyedt. Végre felfogta, milyen veszélyes, amit tesz, és belátta: ez nem mehet így tovább.

A következő 16 hónapban Samantha – aki egy gyermek édesanyja – mindennap megnézte azt a fotót, amit az apja akkor készített róla, amikor alig néhány dekával nyomott többet 30 kilogrammnál. Ez segített neki abban, hogy mindennap rendszeresen egyen, egyre többet.

A 38 éves, elvált nő, aki 14 éves fiával él, azért hozta nyilvánosságra a róla készült elborzasztó fotónaplót, valamint történetét, hogy tanulságul szolgáljon és egyben reményt adjon anorexiás nőtársainak. Hiszi: van gyógyulás.

30,1 kilogramm.
30,1 kilogramm.

– A fotónak köszönhetően, amit édesapám készített rólam, elindultam a gyógyulás útján. Rendszeresen fényképeket készítettünk rólam, ezeken hétről hétre látszik, hogy felszedtem néhány kilót, hogy az arcom egyre kerekebb lesz. A bőröm visszanyerte fényét, korábban szürke és öreg volt. A ráncaim eltűntek, és a hajam is sokkal egészségesebb, mint 2008 nyarán – mondta a fiatal nő. – Akkor úgy néztem ki, mint egy nyugdíjas, idős nő. Most úgy nézek ki, mint egy 38 éves fiatal nő.

Samantha 2005-ben 63 és fél kilogramm volt. Soha nem volt még ilyen nagy a súlya. Úgy érezte: eljött az ideje, hogy fogyókúrázni kezdjen.

– Olvastam egy cikket arról, hogy a zöld tea fogyaszt. Naponta két bögrével ittam, így két hónap alatt több mint 6 kilót fogytam. Fantasztikusan éreztem magam, így növeltem a zöldtea-fogyasztást. Eljutottam odáig, hogy naponta 20 teafiltert áztattam forró vízbe és ittam meg – mesélte a fiatal nő.

Hamarosan már csak napi 800 kalóriát vitt be a szervezetébe. A figyelmeztető jelek hamar jelentkeztek, de nem hallgatott rájuk.

– Büszke voltam a karcsúságomra. Nem akartam felfogni, hogy amit csinálok, azzal ártok magamnak.

2007-ben, a 36. születésnapján már elképesztően sovány volt: mindössze 35 kilogramm. A haja hullani kezdett. A következő évben is tovább fogyott: súlya alig haladta meg a 30 kilót. Gyerekruhákat kezdett hordani, aztán később már ahhoz is gyenge volt, hogy egy bevásárlótáskát felemeljen.

63,5 kilogramm.
63,5 kilogramm.

Ekkor lépett közbe az apja, Mel Clifton, aki lefényképezte a csonttá soványodott Samanthát, és megmutatta neki a felvételeket.

– Sokkoló volt a látvány. 30 évvel idősebbnek néztem ki a koromnál. Akkor végre szembesültem azzal: milyennek látnak mások – mondta a fiatal nő. – Eldöntöttem: úgy akarok újra kinézni, mint egy igazi nő. Ahogyan régebben.

Samantha napról napra többet evett, és rendszeresen fotók készültek róla.

– Először minden falat ételt úgy kellett leerőltetnem a torkomon. Amikor eljött az étkezés ideje, sírtam, mert rettegtem attól, hogy újra „kövér" leszek. De a családom végig mellettem volt, támogatott, és bátorított arra, hogy ne hagyjam abba, ne adjam fel.

Tavaly májusra a nő visszanyerte korábbi súlyát. Azóta sokkal jobban érzi magát a bőrében. Most kiegyensúlyozottan táplálkozik. Élete fontosabb napjain átlapozza fotónaplóját, és végignézi a betegsége állomásain készült felvételeket.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. február 02. 20:41
    „Mumifikálódott..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézfogások és kategóriák kontra levegőpuszi

A mai fiataloknál már nem dívik a kézfogás: inkább „levegőpuszival" üdvözlik egymást. Vagyis… Tovább olvasom