Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az OVB

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra pénteki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Magyarok Szövetsége Egyesületet (MSz), a Szociáldemokrata Pártot (SZDP), a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezetet (PHRALIPE), a Kétfarkú Kutya Kulturális Közhasznú Egyesületet, a Nemzeti Munkáspártot, a Kereszténydemokrata Néppártot (KDNP).

A testület a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezetet (PHRALIPE), a Bács-Kiskun Megyei Roma Ifjúsági Egyesületet (ROMIFE), a Henryk Dembinski Lengyel-Magyar Történelmi, Művészeti és Baráti Egyesületet, a Magyarországi Szlovének Szövetségét (MSZSZ), a Roma Közösségfejlesztők Országos Egyesületét (RKOE).

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.

Mivel a választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön).

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.

Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB korábban már 25 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra, a települési kisebbségi választásra pedig 33 jelölőszervezetet. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan tudjon jelölteket állítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva postázzák az értesítőket

Az önkormányzatok két hét múlva hétfőn kezdik postázni az értesítőket és ajánlószelvényeket az… Tovább olvasom