Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fidesz: elképesztően kiszolgáltatott a magyar gazdaság

A Fidesz szerint a nyilvánosságra került GDP-adatok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság "elképesztően kiszolgáltatott" a nemzetközi folyamatoknak, és "elképesztő gyorsasággal" marad le a versenytársaktól.
Szijjártó Péter, a párt szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arról is szólt, hogy megosztott teherviselésre lesz szükség a devizahitelek forintra váltásakor.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán azt közölte, hogy a bruttó hazai termék (GDP) az idén az első negyedévben 0,1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,2 százalékkal nőtt éves bázison, 2009 negyedik negyedévéhez képest pedig 0,9 százalékkal bővült.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ha az elmúlt egy év gazdasági teljesítményét nézzük, akkor a tavalyi év elejéhez képest a magyar GDP visszaesett, míg például a szlovákoké 4,6 százalékkal nőtt. "A regionális vetélytársaink, akikkel nekünk fel kellene venni a küzdelmet, azok gyakorlatilag gyorsvonati gyorsassággal haladnak el mellettünk" - fogalmazott.

A szóvivő szerint miközben gazdasági vészhelyzet van Magyarországon, a távozó kormány ugyanazt csinálja, mint az elmúlt nyolc évben: a kabinet "valamelyik aktuális tagja mit sem törődve az aktuális helyzettel (...), inkább a kényelmesebb utat választja, és a sikerpropaganda üres mezejére lép". (Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter szerdai tájékoztatóján úgy vélte, az első negyedéves GDP-adatok ismeretében biztosan állatható, hogy idén már nő a gazdaság. Megerősítette azt is, hogy a 3,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycél tartható.)
A képet még riasztóbbá teszi, hogy a munkanélküliség továbbra sem csökken - emelte ki a fideszes politikus.

Összegzése szerint komoly gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelynek egyik első intézkedése az adócsökkentés kell, hogy legyen. E nélkül és a bürokrácia visszaszorítása nélkül ugyanis gazdasági növekedést nem lehet elérni - közölte.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, van-e elképzelés azzal kapcsolatban, hogy a devizahitelek forintra váltásában a bankok hogyan vállalnának szerepet, kifejtette: úgy tűnik, a devizahitellel rendelkező családok számára a legnagyobb biztonságot a jelenlegi körülmények között az adná, ha ezeket a hiteleket átváltanák forintra. Ebben természetesen megosztott teherviselésre lesz szükség - hangsúlyozta.

Arra, hogy ennek a közös teherviselésnek a pontos megoszlása milyen lesz, készültek, készülnek tervek, amelyeket majd a leendő nemzetgazdasági miniszter fog nyilvánosságra hozni - mondta.

Szijjártó Péter kérdésre hangsúlyozta: a hiány jóval magasabb lesz a mostani kormány által prognosztizáltnál, a Fidesz azonban mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ehhez képest is a lehető legalacsonyabb legyen.

Azzal összefüggésben, hogy milyen stratégiával készül az új kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalásra, a szóvivő elmondta: továbbra is világossá szeretnék tenni, hogy egy homlokegyenest ellenkező gazdaságpolitikára készülnek a jelenlegihez képest. "Le fogjuk építeni a bürokráciát, vissza fogjuk szorítani a korrupciót, és adót fogunk csökkenteni" - sorolta, megjegyezve, hogy ezekhez az átalakításokhoz az IMF konstruktív hozzáállására van szükség.

Olvasóink írták

  • 1. HR_XAR 2010. május 25. 08:57
    „Nem, te laposi, fel kéne fogni végre, hogy magas költségek mellett állami bevételt csökkenti gyorsabb út az államcsődhöz. Aki vállalkozó eddig is feketézett, ezután is fog. Csak azért sír a szája, hogy több támogatást kapjon, de adózni szarni fog ezután is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alakuló ülés: megegyeztek a pártok az irodák elosztásáról

Megszületett a parlamenti pártok közötti megegyezés a Képviselői Irodaház irodáinak egymás közötti… Tovább olvasom