Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Felbontják a külképviseleti urnákat

Csütörtökön bontja fel a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az amerikai kontinensen szombaton, a többi külképviseleten vasárnap tartották az áprilisi országgyűlési választás első fordulóját. A 86 külképviseletről a szavazóurnák kedd estig (a határidő előtt két nappal) megérkeztek az Országos Választási Központnak (OVK) helyet adó Önkormányzati Minisztérium budapesti, Roosevelt téri épületébe, ahonnan még pénteken továbbszállítják azokat a 176 egyéni választókerületbe.

A külképviseleti szavazás sajátossága ugyanis az, hogy a voksokat nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem hazahozzák azokat, és itthon "bekeverik" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.

A külképviseleteken, amikor a választópolgár megjelent és szavazott, a szavazólapját egy kis borítékba tette, mint Magyarországon, de a szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé ki kellett töltenie még egy nyilatkozatot is, amiben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda vezetője igazolta, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.) Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba tették, lezárták, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírta, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobta az urnába.

Az urnákat az OVB ma délután bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően, a bontásig az urnákat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a nap 24 órájában.

Az OVB tagjai az urnák felbontása után egyéni választókerületenként csoportosítják az urnákban lévő szavazási iratokat, vagyis 176 egyéni választókerületi "kupacot" hoznak belőlük létre. (Ez a "művelet" várhatóan legalább öt órát vesz igénybe.)

A választókerületenként csoportosított iratokat pénteken adják az egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökeinek.

Az oevb elnöke által átvett szavazási iratokat majd csak az oevb bontja fel az első fordulóban a magyarországi szavazás napján, a második fordulóban pedig a szavazási iratok beérkezése után haladéktalanul.
A bizottság összeveti a szavazásról szóló nyilatkozatot a külképviseleti névjegyzék adataival, az érvényes szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat - azok felnyitása nélkül - a bizottság egy szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság tagjai aláírnak és bélyegzőlenyomattal látnak el. A szállítóborítékot a bizottság elnöke adja át a külképviseleti szavazatszámlálásra kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének.

Az első forduló során a magyarországi szavazás napján, a szavazás lezárását követően a szavazatszámláló bizottság az urnába dobja a korábban az egyéni választókerületi választási bizottságtól kapott, külképviseleti szavazatokat tartalmazó kis borítékokat. A szavazatok titkosságát tehát így, a magyarországi szavazatokkal történő összekeveréssel biztosítják.

A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, ez az előre "bejelentkezettek" (tehát akik a külképviseleti névjegyzékre vetették magukat) csaknem 78 százaléka volt.

Olvasóink írták

 • 4. GYMS 2010. április 09. 20:50
  „Na jó...innen már minden értelmes ember eltűnt, csak a Jobbikosok győzködik még egy ideig egymást arról, hogy szavazzanak a Jobbikra. :)
  Igazán mulatságos fiúk vagytok, de akadt egy sokkal jobb esti programom! ;-)
  KIKAPCS! SZEVASZ!
  Találkozunk vasárnap este, immáron a TÉNYEK birtokában!
  Üdv mindenkinek:
  GYMS”
 • 3. akinemfél 2010. április 09. 13:04
  „CSAKIS A JOBBIKRA ERDEMES SZAVAZNI - A NEP NEVEBEN ! SZAVAZZ A KOTELEZO SORKATONASAGRA (WWW.JOBBIK.HU A HIVATALOS PROGRAM 71,OLDALAN),A GARDA FELFEGYVERZESERE ES ALLAMI TAMOGATASARA (UGYANOTT), A GIGANTIKUS ALDOZATOK ARAN LETREHOZOTT GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE (MEGLEPO RESZLETESSEGGEL A 70-72.OLDALON - TAMADAS GRIPEN VADASZGEPEKKEL ?!!) !
  A FIATALOK MA IS MIND A VERUKET AKARJAK ONTANI A HAZAERT ! ELEG A LAZASAGBOL ! JOJJON A GARDISTAK ALTAL SZERKESZTETT JOBBIK TV MINDEN CSATORNABOL (OLVASD EREDETIBEN AZ 54.OLDALON!) ! MOST SZEP LENNI KATONANAK - INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = A MUNKANELKULISEG MEGOLDASA ! A NEP NEVEBEN CSAKIS A JOBBIKRA FOG SZAVAZNI MINDENKI ! HURRA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HURRA ! HURRA !”
 • 2. vitriol2 2010. április 09. 06:55
  „Érdekes a jobbikuS() párt akármi megint csalásrol beszél, de mikor a nőiélarcuk által is gyüjtött "hidfoglaloi" cetlik esetében 200 hamis/hamisitott cetlit találtak, nem "szoltak" kussoltak”
 • 1. adalfold 2010. április 08. 11:09
  „http://www.hirado.hu/Hirek/2010/04/07/17/Titkos_hangfelvetel_sz ivargott_ki_az_illegalis_fideszes.aspx
  http://nol.hu/belfold/_nev_szerint_tudjuk__kik_azok_a_komcsik__ akik_nem_a_fideszre_szavaztak_
  http://index.hu/belfold/2010/valasztas/fideszes_kampanytitkokat _publikalt_a_kuruc.info/
  http://www.dunatv.hu/valasztas2010/youtubefidesz.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy megyei képviselő biztosan búcsúzik a Parlamenttől

Balogh József szabadidejében sokat fog kertészkedni, Papp József az üzleti szférába tér át, míg Tóth… Tovább olvasom