Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

A legtöbb polgármesterjelöltet a Fidesz állította

A legtöbb polgármesterjelöltet a Fidesz, míg a legtöbb egyéni választókerületi jelöltet az MSZP jelentette be eddig az Országos Választási Iroda szombati adatai szerint.

A www.valasztas.hu oldalon közzétett - folyamatosan frissülő - adatok szerint a parlamenti pártok közül a Fidesznek jelenleg 75 polgármesterjelöltje van (a KDNP jórészt a szövetségesével együtt indít jelölteket), az MSZP-nek 50, a Jobbiknak 25, míg az LMP-nek kettő.
A legtöbb egyéni képviselőjelöltet, 483-at az MSZP jelentett be, a Jobbik 234-et, a Fidesz 166-ot (a KDNP az említett részbeni együttműködésben 150-et), míg az LMP 45-öt.

A parlamentből korábban kiesett két párt, az MDF és az SZDSZ egyetlen jelöltet sem jelentett be eddig, pedig mindketten nyilvántartásba vetették magukat az Országos Választási Bizottságnál.

A jelöltállítás határideje szeptember 3-án pénteken 16 órakor jár le. Az eddigi adatokból arra lehet következtetni, hogy sok jelölőszervezet az utolsó napokban vagy napon adja majd le az ajánlószelvényeit, ez pedig azt jelenti, hogy a választási irodákban dolgozókra nehéz feladat vár a hét második felében, illetve a hétvégén az előírt ellenőrzés miatt. (Az új parlament által elfogadott jogszabály ráadásul háromról két napra csökkentette az ajánlószelvények ellenőrzési idejét.)

A jelölő szervezetek által leadott ajánlásokat az irodáknak előbb meg kell számolniuk (a fővárosban például van ahol pénzszámoló automatákon futtatják át a szelvényeket). A következő lépcsőben formailag ellenőrzik a szelvényeket, ekkor a "ránézésre", vagy "tapintásra" nem megfelelőeket szűrik ki.

Ezt követi az ajánlások adattartalmának ellenőrzése; ekkor a cédulákon szereplő személyes adatokat vetik össze számítógépeken keresztül a központi adatbázissal.

A választási iroda ezt követően az érvényes és a különböző okok miatt érvénytelennek minősített ajánlásokat összesíti, és az erről készült jelentést az adott választási bizottság elé terjeszti. E testület pedig ennek alapján dönthet az adott jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Olvasóink írták

 • 9. Patriot 2010. augusztus 29. 14:35
  „A népszavára hivatkozni?
  pfuj, ez ám a hiteles.

  Amúgy meg nem az a lényeg,hogy ki találkozott Lauderrel ,meg ki nem, hanem az 1,3milliárd amivel meglopták az országot az előnytelen telekcsere ügylet kapcsán.
  Ezért meg veres-gyurcsányi-bajnai bűnöző trió a felelős!

  Többi csak üres szó......”
 • 8. kőmarad 2010. augusztus 29. 12:02
  „Többször is találkozott Orbán Lauderrel - Sukoró kapcsán csak azt sajnálta, hogy őket kihagyták belőle
  Tavaly nyár végén is találkozott Orbán Viktor a sukorói kaszinóváros befektetőjével, Ronald S. Lauderrel - írja a Népszava. A Gundel étteremben tartott augusztus végi vacsoráról Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ugyanúgy hallgat, mint az idén nyár végére tervezett újabb egyeztetésről.
  Egyenesen New Yorkból repült Budapestre tavaly augusztus végén Ronald S. Lauder, a Sukoróra tervezett King´s City befektetője, hogy a Fidesz elnökével találkozzon - olvasható a komcsi lapban. A milliárdos üzletember egy-két napot töltött a Four Seasons budapesti szállodájában, és augusztus végén vacsorázott a Gundel étteremben Orbán Viktorral. Információik szerint itt-tartózkodása alatt Lauderrel volt Joav Blum, a sukorói telekcsere miatt most a Fidesz által hevesen támadott (ugyancsak) zsidó üzletember is.
  Érdekesség, hogy a látogatására "időzítve" jelent meg több, a sukorói "fejlesztést" támadó írás is a Magyar Nemzetben.
  A lap úgy tudja, a vacsorán a kaszinóberuházás mellett szóba kerültek más üzleti témák, "fejlesztések" is. Az Orbán-Lauder találkozóra egyébként tavaly nyáron már azután került sor, hogy júniusban a sukorói földcsere miatt belső vizsgálatot indított Bajnai Gordon kormányfő. A Fidesz-elnök és a befektető közti egyeztetés után pedig néhány nappal a számvevőszék hozta nyilvánosságra vizsgálatát, miszerint a földcsere szabálytalan volt. A tavalyi Orbán-Lauder találkozóval kapcsolatos kérdéseire tegnap lapzártánkig nem kapott választ a Népszava sem Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőtől, sem a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától, Havasi Bertalantól.
  Ahogy továbbra is hallgat a kormányfő környezete Lauder és Orbán az idén nyár végére tervezett újabb találkozójáról. Az előző, Martonyi János jelenlegi külügyminiszter szadai vil lájában még januárban történt Orbán-Lauder-­egyeztetést elismerte a kormányfő környezete. Úgy tudják, akkor Orbán kifogásolta, hogy a százmilliárdos "fejlesztés" tervezésekor a befektetők "kihagyták" a "jobboldalhoz" (értsd: Fidesz - a szerk.) közel álló vállalkozásokat, illetve szívesen látta volna a beruházás "környékén" George Patakit, New York állam volt kormányzóját.
  Azóta kiderítették: Lauder - januári megállapodásuk szerint - a választások után Orbánnal már mint miniszterelnökkel kezdeményezett tárgyalást. A kormányfő azt üzente: nyaralni megy, ezért a megbeszélés halasztását kérte. Mindezeket is vizsgálná az ősszel létrehozni tervezett parlamenti bizottság is, melyet minden ellenzéki párt támogat. A Jobbik tegnap közölte: szeretnék, ha Orbán Viktor kiállna, és elmondaná, miről tárgyaltak Lauderrel.
  (Népszava nyomán)”
 • 7. kőmarad 2010. augusztus 29. 11:59
  „Fidesz-MSZP összeborulást leplezett le a Jobbik képviselője

  ...........
  Az alábbi történet nem a képzelet szüleménye, szereplői nem kitalált figurák, élő személyekkel való azonosság vagy hasonlóság nem a véletlen műve.

  Keleten a helyzet változatlan! Itt (volt) az idő! Telik az idő, de érdemben semmi nem változik. A közeli napokban szégyenteljes, az elmúlt húsz évre tökéletesen jellemző összeborulásra derült fény, amelyet egyrészt kijózanító tanulságként, másrészt kiemelkedő politikai súlya miatt osztok meg a széles nyilvánossággal. Ugyanis a nyilvánosság ereje olyan fegyvert jelent, amellyel nemhogy 2/3, hanem akár 4/5 birtokában sem lehet mit kezdeni.

  A félreértések, a rosszindulatú, illetve az elbagatellizálást célzó félremagyarázások elkerülése végett elöljáróban le kell rögzíteni, a szóban forgó településen a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármester-jelöltet nem indít. Nem lehet tehát személyemet vagy pártomat alantas támadással vádolni, gondolataimat kizárólag azért osztom meg a közvéleménnyel, mert nem akarom, hogy egy sokkal jobb sorsra hivatott város esetleges bábuként mozgatható polgármester mellett néhány pöffeszkedő politikus játékszerévé, a Fidesz (Fehér)gyarmatává és az áprilisi ,,forradalom" áldozatává váljon.

  A történet szülővárosomban, Csengerben játszódik, ahol minden jel arra utal, - Magyarország régi-új miniszterelnökének szavait idézve - ÖSSZENŐTT, AMI ÖSSZETARTOZIK! Nem akarom a Tisztelt Olvasót feleslegesen tovább csigázni, ezért az elején közlöm a lesújtó és gyalázatos hírt: az állítólagosan nemzeti, keresztény, konzervatív, rendszerváltó Fidesz titkos, hallgatólagos választási együttműködést ajánlott az elmúlt évtizedekben, különösen az elmúlt 8 esztendőben hazánkat és honfitársainkat számtalanszor megalázó és megnyomorító, politikai torzszülöttel, az MSZP-vel (értsd: Magyar Szégyen Pártja). Mielőtt bárki a konkrétumok hiányára gondolna, hozzáteszem, nemcsak általánosságban jutottak a tudomásomra bizalmas információk, hanem a részletek is kezdenek kirajzolódni. Állítólag a helyi szocialisták körében is komoly viták alakultak ki és ezek hevében nem maradhatott rejtve az ügy, úgy is mondhatnám, egyeseknek megeredt a nyelve. A narancspárt ifjú polgármester-jelöltje és támogatói köre - látva a nem túlságosan kedvező esélyeket, öngyilkos eszközhöz nyúlt és a posztkommunista párt helyi alapszervezeti vezetőjének, Veres János néhai pénzügyminiszter kinyújtott bal kezének alpolgármesteri pozíciót kínált, feltéve, hogy a csengeri tagságot és legfőképpen a szavazóbázist a Fidesz jelöltje mellé állítja.

  Jól hallották, és kérem, ízlelgessék ennek a mondatnak a súlyát! A kormánypárti társaság a hatalom megszerzése érdekében nemcsak kapcsolatba lépett a szélsőbaloldali párttal, hanem a város 2. emberévé akarja megtenni a helyben ,,Piros" Ildikóként ismert személyt.
  Döbbenetes, hogy mandátumszerzése esetén a kormánypárti polgármester hatalomban tartaná, vagyis a politikai túlélését biztosítaná a történelem szemétdombjára való párt ottani vezetőjének, sőt az értékes pozíció birtokában megkezdődhetne a szocialisták megújulása is. Az érdekek találkoztak. A Fidesz a hatalom megszerzéséért küzd, amelyre oly mohón vágyakozik, mint gyermek a kedvenc játékára, a szocialisták pedig a túlélésért harcolnak. Ha ismét sikerül bebábozódniuk és átalakulniuk, akkor megismétlődhet, ami 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban történt, visszamásznak a hatalomba. Egyetlen politikai erő létezik, amely helyben és országosan mindent elkövet annak érdekében, hogy mindez soha többé ne történhessen meg: a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A 2/3-os többség úgy látszik, csak szavakban akar változást, valójában a hatalom megszerzésén, birtoklásán és bebetonozásán kívül semmi nem érdekli,y vagy legalábbis a hatalomhoz képest számára minden másodlagos.

  A két párt alattomos együttműködése kapcsán kérdések sokasága fogalmazódik meg, amelyek közül a legfontosabbak a következők.
  A polgármester-jelölt kétségbeesett magánakciójáról van szó vagy a gyalázat dr. Tilki Attilának, a választókerület országgyűlési képviselőjének, egyben a Fidesz megyei elnökének a hozzájárulásával történt meg? Amennyiben a jelölt kalózakciójával állunk szemben, úgy Debrecen örökös polgármesterének a közeli napokban tett kijelentésére kell visszautalnunk. Kósa Lajos nyilatkozata szerint, amennyiben bárhol az országban a kormánypárt jelöltje együttműködik a Jobbikkal, úgy a Fidesz azonnal visszalépteti. Mindez csak a tiszta és új erőre, a Jobbikra terjed ki és a kommunista utódpárt embereivel való közös munkálkodásra nem vonatkozik? A Jobbikkal nem, a szocialistákkal nyolc ilyen tragikus, nemzetpusztító év után is igen? Megjegyzem, véletlenül sem áhítozom a narancssárgákkal való választási együttműködésre, csak logikusan adja magát a kérdés.
  Ha az egyébként gyógyíthatatlan Jobbik-fóbiában szenvedő megyei vezető is tudomást szerzett minderről, mi több, netán közvetlenül vagy szívbéli jó barátján, Pátyod (fő)polgármesterén (nem elírás) keresztül előmozdította a gaztettet, annál súlyosabb a helyzet. Kénytelen vagyok erre is kitérni, hiszen néhány sorral feljebb írtam, el kell kerülni, hogy Csenger néhány politikus érdekhálójába kerüljön. A helybéliek közül sokan joggal tartanak attól, miszerint a fiatal polgármester-jelölt megválasztása esetén formális szerepre lenne kárhoztatva, helyette, mellette, mögötte a megyei elnök és Pátyod község hithűnek hitt MDF-esből napjainkra tántoríthatatlan fideszessé átváltozott polgármestere irányítana. Ebben az esetben kíváncsiak vagyunk az országos vezetés reakciójára, kivizsgálják a roppant kínos ügyet, lesznek kemény következmények helyi és megyei szinten, vagy az egészet megpróbálják a szőnyeg alá söpörni?

  A másik érdekes kérdéskör a szocialisták válasza. Ha belemennek az alkuba, maradék tartásukat is elveszítik, ha nemet mondanak, akkor a végén kiderül, hogy e téren erősebb gerincük van, mint néhány, súlyos önérzet túltengésben szenvedő Fidesz képviselőnek. Valószínűnek tűnik, hogy a helyi szoci vezető a következő 4 évben sem szívesen maradna le az alpolgármesteri posztról, ezért állítólag - mindegy mit akar a tagság alapon - változatlanul a Fidesz jelölt mellett agitál.

  Tisztelt Honfitársaim!

  Üdvözítő lenne, ha egyre többen kiemelnék fejüket a narancssárga ködből és a kijózanodást követően alaposan elgondolkodnának. Erre adtak felhatalmazást a Fidesznek? Ezek lennének az ún. forradalmi változások? Ha volt egyáltalán forradalom, - amelyet őszintén kétlek -, akkor ezt gyorsan átfordítják egy sajátos értelmű és irányú ellenforradalomba. Meggyőződésem, hogy a kormánypárt 2/3-ot azért érhetett el, mert a szavazóik döntő többsége egyebek mellett a kommunista múlt felszámolására, képviselőinek a közéletből való kiszorítására, továbbá az elszámoltatásra szándékozott felhatalmazást adni.
  Ezt akarták a választóik. Ez lett belőle. Elszámoltatás helyett most már nemcsak központi szinteken - Állami Számvevőszék alelnöke, Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) vezetője - , hanem helyben is elősegítik a levitézlett szocialisták megerősödését és magas pozíciókba helyezik őket. Miközben a Jobbikot tűzzel-vassal üldözik és megpróbálják ellehetetleníteni.

  Ebben nagyon hasonlítanak a vörösökre, itt találkoznak az érdekeik, de hiába no, HASONLÓ A HASONLÓNANAK ÖRÜL.

  dr. Apáti István
  országgyűlési képviselő
  Jobbik Magyarországért Mozgalom”
 • 6. Raptor 2010. augusztus 29. 10:29
  „Attól, hogy benne van "Fidesz". Négy évig ezt a szutykot nyomják le a torkunkon. Szokd meg.”
 • 5. Tabornok 2010. augusztus 29. 05:00
  „"A legtöbb polgármesterjelöltet a Fidesz állította" Ez mitől hír?
  Az MTI remekelt.”
 • 4. Edem85 2010. augusztus 28. 23:17
  „3: ugyám”
 • 3. mr_akkush 2010. augusztus 28. 20:40
  „végre jöjjön egy jobbik!”
 • 2. mir 2010. augusztus 28. 18:41
  „MOst hogy a fidesz átvariálta a választási rendszert.”
 • 1. Ovinkor 2010. augusztus 28. 18:28
  „Sajnos az MSZP jelöltjeinek száma több, kifelejtették a plusz 84 egyéni listás jelöltet az egyéni választókerületi jelöltek mellett.

  Összesen tehát: 483 + 84”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik feljelenti a rendőrségen az LMP-t

A Jobbik a rendőrséghez fordul annak érdekében, hogy kiderüljön, az LMP egyik önkormányzati… Tovább olvasom