Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Rabok csontvázait találhatták meg Győrben - fotók

Egy új társasház épül a Bajcsy-Zsilinszky út 84. szám alatt, a munkaterületen régészeti ásatást végeznek.
Társasház épül Győrben, a Bajcsy-Zsilinszky út 84. szám alatt, szemben az  Árkád üzletközponttal. A munkaterületen tavaly óta régészeti feltárás zajlik, korábban Árpád-kori és XIV–XV. századi település nyomaira bukkantak a szakemberek, a leletek közt hamis pénz is volt. 

(Scherer Gábor régésztechnikus lapunknak akkor elmondta: a középkori pénzérmék között a legérdekesebb a IV. Béla (1235–1270) korabeli, ugyanis az hamis. Ezt onnan tudják, hogy eredetileg ezüstből kellett volna verni, de a megtalált példánynak bronz a magja, amit megtévesztésként vékony ezüsthártyával futtattak be. Ezt suberatusnak nevezi a szakirodalom.)

Györke Réka ásatásvezetőtől megtudtuk: most négy, a XVII. századból származó, török kori sírokat találtak a régészek. Az egyik elhunyt lábán bilincs volt - ez arra enged következtetni, hogy az illetők rabok lehettek, akiket a váron kívül temettek el.

Korábban írtuk:

Olvasónk, Oláh Dénes küldött képeket az épülő új társasház munkaterületén végzett régészeti ásatásról csütörtökön.
Fotó: Oláh Dénes
Fotó: Oláh Dénes
 
Fotó: Oláh Dénes
Fotó: Oláh Dénes

 
Tavaly tavasszal kora római kori sírokat találtak a régészek Győrben egy ásatáson. Előkerült az egykori Fehérvári kapun lévő, több mint 120 éve eltűnt emléktábla egy darabja is. Erről itt írtunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beatlestől- Reflexióig címmel nyílt kiállítás Győrben - fotók

Beatlestől- Reflexióig címmel nyílt kiállítás Győrben - fotók
Tovább olvasom