Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Olvasónk kérdez: Sopronban van a lakása, miért nem parkolhat kedvezményesen?

Olvasónk évek óta Budapesten él, de a lakása Sopronban van. Amikor hazalátogat, rendes árat fizet a parkolásért.

  
Évtizedek óta van lakásom Sopronban a Várkerületen. Annak idején, amikor a szüleim megvették, persze szó sem volt arról, hogy fizetőssé teszik a belvárosban a parkolást és én majd óránként közel négyszáz forintért állhatok meg a tulajdonom előtt.

A rendszerváltás után, a munkalehetőség hiánya miatt elköltöztem a városból. Így az addigi otthonomban idős szüleim maradtak. Azóta már sajnos csak 80 éves édesanyám lakik a lakásban, akit ha meglátogatok a parkolást tekintve "fizetek mint a katonatiszt".

- Szeretném megkérdezni a város vezetőitől, hogyan kellene megoldanom az ingatlanom megközelítését, illetve az ott tartózkodásom alatt az autónk parkolását? Miért nem kapok az ingatlanom előtt kedvezményes parkolási lehetőséget?

Többször érdeklődtem már ez ügyben, a válasz az volt, hogy az autóm adóját nem Sopronban fizetem és nem ide vagyok állandóra bejelentkezve, így nem tehetnek ez ügyben semmit.

Lehetőségem van parkolási bérletet vásárolni évi negyvenezer forintért, (ez több éve volt, az összeg azóta lehet hogy emelkedett), de ezért a pénzért, ha nincs hely a ház előtt ahol lakom, lehet hogy csak a város szélén állhatok meg. Nem túlzás ez egy kicsit? Írtam már levelet ez ügyben a polgármester úrnak is.

Amikor a város útjait, parkolóját, ma is meglévő épületeit megépítették, ezt a már akkor is Sopronban élő nagyszüleim, szüleim, széles itt élő rokonságom, majd a saját, és a férjem által megteremtett anyagi lehetőségekből, adókból tették. 

A parkolási díjat viszont - amelyet a mai magyar bérekhez, nyugdíjakhoz képest aránytalanul magasra szabtak - beszedik.

Ezek után, ha idős édesanyámat meglátogatom, betegség esetén ápolom, esetleg bevásárolok neki, annyi parkolási díjat kérnek tőlem, mint egy osztrák állampolgártól, aki várost nézni jött Magyarországra. Azt senki nem veszi figyelembe, hogy neki mennyi a jövedelme, a városért, az országért soha semmit nem tett, csak éppen kirándul egy kicsit, én pedig kényszerhelyzetben a saját lakásom előtt állok éppen.

Tekintettel arra, hogy egy vállalati bérlakásba költöztünk el annak idején, oda kénytelenek voltunk bejelentkezni. Az autónk a család budapesti vállalkozásának tulajdona, így természetesen ott fizetjük az adóját.

Ez ok arra, hogy a tulajdonom előtt korlátozzák az autós várakozásomat és elképesztő összegekhez kössék a tulajdonom előtti várakozást? Nem az lenne a város részéről a természetes, hogy az ingatlan előtt a megállást, várakozást megkönnyítsék, illetve biztosítsák a tulajdonosoknak? Én szívesen fizetnék egy méltányos összeget a parkolásért.

Az ügyben megkerestük a parkolást üzemeltető Sopron Holding Zrt-t.

- Ki kaphat kedvezményes parkolási lehetőséget? - kérdeztük elsőként.

Kedvezményes bérlet váltásának feltétele a 11/2010. Önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése szerint: "Egy parkolóhelyre szóló ún. lakossági bérlettel veheti igénybe a parkolóhelyet a parkolási rendszer területén állandó lakóhellyel rendelkező lakos a lakóhelyéhez legközelebb eső parkolóban, (...)

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő lakcímnek és a kérelmező lakos személyazonosító igazolványában vagy lakcímet igazoló hatósági igazolványában szereplő lakóhelynek meg kell egyeznie."

- Van-e napi, esetleg heti bérlet, amellyel korlátlanul lehet parkolni?

Létezik 1 napos "bérlet", külön I., II. vagy III. zónára, de ezek kevésbé népszerűek, ellentétben a 10 napos kombinált bérlettel (bruttó 3.200 forint áron), mely nagyon kedvelt a Sopronba néhány napra, esetleg 1-2 hétre idelátogatók körében.

- Mit lehet tanácsolni a hasonló helyzetben lévő lakosoknak?

A konkrét esetre vonatkozó tanácsunk: ha a gépkocsit Sopronban használják, akkor célszerű a tulajdonost (üzemben tartót) átíratni a forgalmi engedélyben, és a szülőknek a soproni címet bejelenteni állandó lakcímként.

Általánosságban elmondható, hogy a mélygarázsban a rövidebb idejű parkolás jelentősen olcsóbb a felszíninél (első fél óra ingyenes, utána nappal 150 forint/óra, éjjel 70 forint/óra), hosszabb távú parkolás esetén az éves I. zónás felszíni bérlet már olcsóbb, mint az éves egész napos mélygarázs bérlet.
  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi ez az undormány a Domus üzletház mögött? - videó

Mi lett a soproni Domus üzletház mögötti területtel? Videón megmutatjuk. Tovább olvasom