Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A belga Forrest Gump elérte Gönyűt!

Amint arról a Vasárnapi Kisalföld július 13-ai számában beszámolt Pierre Parent belga tánctanár útnak indult Belgiumból Romániáig. Az 1950 km-es futás során megyénket is érintette, Gönyűn pihente ki a hosszú út fáradalmait.
A napi 30 km-es futások utáni pihenőkből kettőt Gönyűn a Hécz család meghívására az Anker panzióban töltött, így volt időnk megismerkedni.

A 60 éves tánctanár egy bank informatikusaként dolgozik, közel egy éve vett részt a Saint-Jacquest de Compostelle spanyolországi katolikus zarándoklaton. Ott találkozott egy emberrel, aki mesélt neki egy hasonló futásáról. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, ilyesmire talán még ő is képes. Felesége Éliane asszony egy nap gondolkodás után mondott csak igent a nagyszabású tervre. "Harmincnégy éve vagyunk házasok, és Pierre eddig bárhová ment, én mindig mellette voltam. Ebben, élete legnagyobb kalandjában is természetesen mellette állok" - mondta szeretetteljesen az asszony. A hölgy autóval kíséri a hosszú úton férjét.A gondolattól a megvalósulásig 8 hónap telt el. Egész télen szervezte az utat és edzett, hogy bírja majd a megpróbáltatásokat. Elérkezett az indulás napja 2008. június 22-e. A belga kisvárosból az ezerkétszáz lakosú Vitrivalból a romániai Dorna Arinibe.

Pierre mint mondta, barátai és néptánc együttesének tagjai közül csak kevesen mondták rá, hogy crazy - őrült -, de a többieken is látta, valami hasonlót gondolnak ők is. Azért valamennyien szurkoltak és szurkolnak Neki.Eddigi útján kisebb problémákat általában az időjárás okozott, de meggyűlt már a baja a gyomrával is. A gönyűi halászlé Erős Pistával azonban különösen ízlett Neki.

"A megyében csupa barátságos és jó szándékú emberrel találkoztam, az eddigi házigazdáim mindent megtettek, hogy feleségémmel együt jól érezzük magunkat" - árulta el Pierre. Sokszor járt már Magyarországon, de eddig csak átutazóban, azonban az biztos, hogy Győr-Moson-Sopron megyében legközelebb több időt fog eltölteni.Hécz Dániellel igyekeztünk számára tartalmas pihenést biztosítani Gönyün. Örömmel vett részt a gönyűi Kűrt Íjász szakosztály edzésén, sőt ki is próbálta az íjászatot. Itt ízelítőt kapott a magyar néptáncokból is. Major Gábor polgármester úr gönyűi emléktárgyakkal kedveskedett házaspárnak.

Pierre Parent és felesége Éliane asszony hétfőn elhagyták Gönyűt és megyénket,- mint mondták biztosan visszatérnek még - hiszen messze van a végállomás.

Viszontlátásra Pierre! Bon voyage Pierre!

Lakatos Attila

Képek és úti beszámolók a http://vitrifolk.apnic.org/htmlBelgique-Románia.html internetes oldalon.


Olvasóink írták

 • 4. etele 2008. augusztus 14. 08:55
  „Tisztelt Csáp Péter!

  A második hivatkozással megtaláltam Dorna Arinit. Köszönöm! Amennyiben kíváncsi Pierre útjára a Fuss, Forrest fuss irás alján lévő net hivatkozáson megteheti, innen sajnos nem nyitja meg az oldalt.

  Köszönettel: Lakatos Attila”
 • 3. Csáp Péter 2008. augusztus 13. 21:27
  „Tisztelt Lakatos Attila!

  http://www.google.com/search?q=dorna+arini&hl=hu&rls=GGLD,GGLD:2007-18,GGLD:hu&lr=lang_hu&sa=X&oi=lrtip&ct=restrict&cad=9

  http://www.google.com/search?hl=hu&rls=GGLD%2CGGLD%3A2007-18%2CGGLD%3Ahu&q=dorna+arini&btnG=Keres%C3%A9s&lr=

  Én itt találtam adatot, amit hozzászólásomhoz felhasználtam.


  Üdvözli: Csáp Péter”
 • 2. etele 2008. augusztus 13. 06:49
  „Tisztelt Csáp Péter!

  Nagyon köszönöm, az információkak Dorna Ariniről. Próbáltam utána nézni a helynek, de az interneten sem találtam róla semmit, magyarul pedig pláne nem.
  Mégegyszer, köszönöm!
  Lakatos Attila”
 • 1. Csáp Péter 2008. augusztus 12. 11:03
  „Érdekes hely Dorna Arini.
  1918-ig a Román Királyság és az Osztrák-Magyar Monarchia osztozott a területén.
  Ma a Suceava megyében elhelyezkedő, mindössze 18 km.hosszan elterülő festői falu alig több mint háromezer lakosa állat- és erdőgazdálkodással foglakozik, fejlett az ökoturizmusa.
  Orthodox szerzetesi közösség él az "Úr Anyjának takarója"-nevet viselő kolostorában.
  Utalás arra, hogy az ott élőket takaróként óvja az Úr és a szerzetesek.
  Remélhetőleg honfitársaink is kedvet kapnak az odalátogatásra, nem feltétlen futva.....
  Az internetes honlapján képekkel is bővelkedő részletes tájékoztatás található.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol terem az ötlevelű lóhere?

A természet néha nagyon izgalmas dolgokat produkál. A kertünkben nagyon sok négylevelű lóhere terem.… Tovább olvasom