Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Veszélyes vírust találtak egy szaúd-arábiai teveistálló levegőjében

A MERS-koronavírus súlyos heveny légúti tüneteket idéz elő. Eddig 834 embernél azonosították a kórokozót, és legalább 288-an haltak bele a betegségbe.
MERS-koronavírust találtak egy szaúd-arábiai teveistálló levegőjében. A farm egyik tevéje is fertőzött volt. További kutatásoknak kell megállapítania, levegő útján is terjed-e a betegség.

Az amerikai mBio online mikrobiológiai szaklapban közzétett kutatás során tavaly novemberben a szaúd-arábiai virológusok három egymást követő napon három levegőmintát gyűjtöttek egy olyan teveistállóból, amelynek 43 éves tulajdonosa a közel-keleti légúti megbetegedés (MERS) vírusának hordozója volt. Később a férfi belehalt a kórba.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták az első levegőmintából a koronavírus géntöredékeit. Ugyanezen a napon a MERS-beteg férfi egyik tevéjénél is diagnosztizálták a fertőzést. További vizsgálatok megerősítették, hogy a levegőből azonosított vírustöredékek pontosan ugyanolyanok, mint amilyeneket a beteg tevében és gazdájában találtak.

A többi levegőminta azonban nem bizonyult pozitívnak, azaz nem tartalmazott vírust, ami arra utal, hogy a tevék rövid szakaszokban, hosszabb szünetekkel bocsáthatják a légtérbe a kórokozót - mondta Eszam Azar, a szaúd-arábiai Abdulaziz király Egyetem virológusa.

Korábbi vizsgálatok szerint nagyobb a fertőzés kockázata azoknál, akik tevékkel dolgoznak, és egyre gyűlik a bizonyíték arra, hogy a vírus tevéről emberre terjedhet. A virológus ezért a védőöltözék és az óvintézkedések fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy kerülni kell az érintkezést a beteg vagy vírushordozó tevékkel. Javasolta a tevetej pasztörizálását és a tevehús alapos átsütését-főzését.

A 2012-ben Szaúd-Arábiában azonosított koronavírus súlyos heveny légúti tüneteket idéz elő. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján eddig 834 embernél azonosították a kórokozót, és legalább 288-an haltak bele a betegségbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elefántnak kétszer több szaglást szolgáló génje van a kutyánál

Az afrikai elefánt szaglása rendkívül jó, illatfelismerését több mint kétszer annyi gén szolgálja,… Tovább olvasom