Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Újra küld adatokat a Rosetta leszállóegysége

Az emberiség történetének első üstökösre szállása nem volt zökkenőmentes, de most úgy tűnik, minden a tervek szerint halad.
A Philae minilabor újra küldi az adatokat a 67P-Csurjumov-Geraszimenko üstökösről az éjszakai kényszerszünet után - közölte csütörtökön az Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányítóközpontjának szóvivője.

"Jó az összeköttetés. Éjjel, amint várható volt, kényszerszünet állt be a kapcsolatban egy holt zóna miatt. Úgy tűnik, a Philae igen megbízható állapotban van" - mondta a szóvivő.

A kölni Német Űrügynökség (DLR) közölte, hogy vizsgálja az adatokat, amelyek szerint leszálláskor a Philae nemcsak kétszer, hanem harmadszor is talajt érhetett az üstökös magján.

"A feltételezés akkor válik bizonyossággá, ha kiértékeltük az adatokat, ezzel talán még csütörtökön készen leszünk" - mondta Andreas Schütz, a DLR szóvivője.

Az emberiség történetének első üstökösre szállása nem volt zökkenőmentes. A két helyzetrögzítő horgony nem oldódott ki, és nem működött az a fúvóka, amelynek a landoláskor kellett volna bekapcsolnia, hogy megakadályozza a Philae visszapattanását a felszínről.

Paolo Ferri, az ESA darmstadti irányítóközpontjának vezetője csütörtökön úgy vélte, a minilabor mindezek ellenére az üstökösön marad. "Erősen kétlem, hogy a Philae újra felemelkedne, már megnyugodott" - közölte Ferri.

Nemcsak fotókat készített a minilabor, hanem a Consert nevű tomográfiai projektet is sikerült elindítania: a Philae és a Rosetta űrszonda együtt világítják át az üstököst.

A misszió célja, hogy a tudósok bepillanthassanak a 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Naprendszer "gyermekkorába". A Rosetta a Philae minilaborral tíz éven, nyolc hónapon és tíz napon át utazott a világűrön keresztül, míg szerda délután, magyar idő szerint 17 óra után pár perccel leszállt az üstökös felszínén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetkóval ünnepelték a Philae landolását - fotó

A darmstadti műveleti központban nagy volt az öröm, van aki a nagy pillanatot magára is varratta.… Tovább olvasom