Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Így fest ma a Lipótmezei Elmegyógyintézet - fotók, videó

Az O.P.N.I. 2007-ig az első számú pszichiátriai központként működött az országban, amikor is egy tollvonással megszüntették, a betegeket szélnek eresztették.
A Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda 1868-ban nyitotta meg kapuit. A telek eredetileg Göbl Lipót tulajdona volt, róla kapta a terület a Leopoldfeld, azaz Lipótmező nevet.

Az épület késői romantikus stílusú, négyszintes jellegében zárt tömböt alkot. Eredetileg 800 beteg befogadására tervezték, de csak 500 beteg számára építették meg. Helyet kaptak benne az orvosok lakásai, a személyzet szállásai, konyha, irodák, raktárak. Az épületet hatalmas park és 50 hold erdő övezte.

Forrás: szellemvarosok.blog.hu
Forrás: szellemvarosok.blog.hu

Ez volt a modern Magyarország első pszichiátriai kórháza. Előbb ötszáz ággyal működött, majd a második világháború idején már 1600 beteget ápoltak itt. Durva kényszerítő eszközöket nem használtak a terápiák során, de a tomboló betegeket kényszerzubbonnyal fékezték meg, esetleg cellába helyezték őket.

A húszas években a női betegeknek szalont rendeztek be zongorával, a férfiaknak pedig társalgót. Működött itt jéggyár, sertéstelep és pékműhely is, akkori igazgatója parkosított télikertet csináltatott, uszodát, teniszpályát, kis színházat létesített.

1945 és 1946 a betegeket ki kellett költöztetni az épületből, mert a szovjet katonai parancsnokság költözött a helyükre 1945. júniusában. 1946. szeptemberében költözhettek vissza a betegek, valamint rajtuk kívül 800 menekült, tbc-s hadifoglyok és a 150 hátrahagyott orosz elme- és idegbeteg katona.

Forrás: szellemvarosok.blog.hu
Forrás: szellemvarosok.blog.hu

1950-ben az országban elsőként gyermekpszichiátriai osztály kezdte meg működését a Lipótban. 1952-ben az intézmény nevében is hivatalosan Országos Ideg- és Elmegyógyintézetté változott, s ezzel az Egészségügyi Minisztérium a pszichiátria országos vezetésével bízta meg a szervezés, az irányítás és az ellenőrzés területén is.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben "egy tollvonással" megszüntették, a betegeket szélnek eresztették. Manapság az épületben már csak a hátborzongató üres szobák és a falon lévő rajzok emlékeztetnek az egykori elmegyógyintézetre.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihal a maláj tigris?

A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent. Tovább olvasom