Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hattonnányi becsempészett elefántcsont bedarálására készülnek Amerikában

Az amerikai hatóságok arra készülnek, a jövő héten bedaráltatnak hattonnányi, az Egyesült Államokba Afrikából becsempészett elefántcsontot, így üzenve az orvvadászoknak, hogy az ország nem kíván felvevőpiacként működni - közölte szerdán a The New York Times.
Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat november 14-re tűzte ki a 6 ezer kilogrammnyi elefántagyar és elefántcsontból készült műtárgy bezúzását, amelyeket az 1980-as évek óta őriznek szövetségi raktárakban. A csonttörmelék orvvadászat elleni emlékművek alapanyagául fog szolgálni.

"Hazai elefántcsontkészleteink megsemmisítésével nagyon világosan azt kívánjuk megüzenni, hogy ezek a törvénytelenül forgalomba hozott termékek nem tekinthetők vagyontárgyaknak" - nyilatkozott Robert G. Dreher, az amerikai igazságügyi minisztérium környezetvédelmi ügyekért és természeti kincsekért felelős vezetője.

Kína után az Egyesült Államok a második számú célországa az olyan, állati eredetű, illegális termékeknek, mint amilyen az elefántagyar, az orrszarvútülök vagy a tigrisvér. Noha az afrikai elefántagyar nemzetközi kereskedelmét 1989-ben betiltották, Peking utcáin tavaly 1000 dollárt adtak fontjáért, ami mai napi árfolyamon kilogrammonként csaknem 284 ezer forintnak felel meg.

Az Egyesült Államokat megelőzően a Fülöp-szigeteken, Kenyában és Gabonban is semmisítettek meg már elefántcsontkészleteket. Daniel M. Ashe, a szövetségi hal- és vadvédelmi szolgálat igazgatója szerint az értékes csontok legális forgalomba bocsátása tovább növelné a keresletet és megnehezítené a törvénytelenül becsempészett agyarak és műtárgyak nyomon követését.

Nyitóképünk illusztráció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben - jelentette be a… Tovább olvasom