Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A világon először fertőzött meg macska embert tébécével

A világon először fertőzött meg macska embert tébécével: két esetben tesztek bizonyították, hogy a kórokozó a háziállattól származik - közölte a brit közegészségügyi hatóság (PHE).
"Jelenlegi ismereteink szerint soha nem történt még a világon, hogy macskáról terjedt volna emberre a tuberkulózis. Ez az első két eset" - idézte a The Daily Telegraph a PHE képviselőjét. A két beteg szervezete jól reagál a kezelésekre.

Az állatorvosok szerint a házimacskák úgy kaphatták el a fertőzést, hogy borzüregbe merészkedtek, vagy olyan rágcsálókkal kerültek kapcsolatba, melyek szintén jártak a borz barlangjában.

A hatóság szakértői szerint állat úgy fertőzheti meg az embert, hogy a légző- vagy emésztőrendszerébe jut az állatból származó kórokozó, vagy úgy, hogy az ember bőrsérülése érintkezik a beteg vagy elhullott állattal.

Hasonlóra még soha nem volt példa.
Hasonlóra még soha nem volt példa.

Azonban úgy vélik, "igen kevés" az esélye, hogy macska fertőzzön meg embert. Danielle Gunn-Moore, a macskabetegségek kutatója ellenben azt mondta, nem szabad azt gondolni, hogy csak borzokat és szarvasmarhát fertőz a kórokozó. Volt már olyan esete, ahol kutyáról került át emberre a Mycobacterium bovis baktérium, mely a tébécé egyik kórokozója.

Tavaly az AHVLA brit állategészségügyi laboratórium kutatói kilenc macskát vizsgáltak meg, melyek ezt a mikrobát hordozták. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tébécészűrést, aki érintkezhetett a kilenc fertőzött macskával. Közülük 24-en éltek a lehetőséggel, kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak, másik két embernél csak lappangott a kór.

A két betegnél kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket. A két utóbbi esetben a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy macskától származott a kórokozó. A PHE azóta nem értesült újabb macskafertőzésről.

Az adatok azt mutatják, ez a kórokozó évente kevesebb mint 40 embert fertőz meg, többségük 65 év feletti. Valószínű, hogy a baktérium régebben került a szervezetükbe, majd éveken át lappangott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem III. Richárd csontjait ásták ki a leicesteri parkolóban?

A kutatók szerint kétséget kizáróan bizonyítható, hogy ő az, a most megszólaló neves régészek… Tovább olvasom