Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

A háziállat segít, hogy jobb maradjon a szívünk

A krónikus betegséggel küzdő időskorú állattartók szíve jobban alkalmazkodik a szervezet változásaihoz, mint a háziállat nélkül élő társaiké - derült ki egy japán tanulmányból.
Az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint az állattartók esetében nagyobb a szívfrekvencia-variabilitás, vagyis a dobbanások közötti hol rövidebb, hol hosszabb időközök váltakozása. Ez azt jelenti, hogy a szívük jobban reagál a szervezet változásaira: például gyorsabban ver stresszes szituációban. Az alacsony szintű változékonyság ezzel szemben összefüggésben van a szívbetegség okozta halálozás magasabb kockázatával.

"A szívkoszorúér-megbetegedéssel küzdő páciensek körében az állattartóknál magasabb az egy éven belüli túlélési arány, mint a háziállattal nem rendelkezőknél" - fejtette ki a tanulmányt vezető Naoko Aiba, a kanagavai Kitaszato Egyetem munkatársa. A tanulmány 191 ember bevonásával készült, akik átlagosan 60 és 80 éves kor közöttiek voltak. A cukorbetegséggel, magas vérnyomással vagy magas koleszterin-szinttel küzdő résztvevőket 24 órán keresztül, szívmonitoros megfigyelés alatt tartották a szakemberek.


A páciensek beszámoltak napi tevékenységeikről, és arról, van-e háziállatuk. Minden tíz résztvevőből négynek volt valamilyen házikedvence, de másban nem különböztek egymástól. Az állattulajdonosok esetében a szívverések nagyjából 5 százaléka között volt 50 milliszekundumos (ezredmásodperces) időköz, míg a háziállat nélkül élőknél ez az érték 2,5 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a szívfrekvenciájuk kevésbé változott.

A szakemberek nem tudják biztosan, hogy mi okozza ezt a különbséget: lehet, hogy a háziállatnak köszönhető a jótékony hatás, de az is előfordulhat, hogy eleve különbségek vannak a háziállatot választó és nem választó emberek között. "Azt gondolom, hogy a háziállatok egyfajta szociális támogatást nyújtanak, és ennél fogva csökkentik a stresszt, mivel egy bizonyos szintig képesek kielégíteni a társaság iránti igényt" - mondta Judith Siegel, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) Közegészségügyi Tanszékének munkatársa, aki nem vett részt a tanulmányban.

A japán kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a vizsgálatuk mindössze a páciensek egyetlen napjára korlátozódott, és a jövőbeli tanulmányok során az olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint a háziállatok fajtája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aszpirin gátolja a rák terjedését - megvan a magyarázat

Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő szerek azáltal akadályozzák a rák terjedését, hogy segítenek… Tovább olvasom