Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Rajzfilmünnep Bogyóval és Babócával

Bemutatkozik Bogyó és Babóca 13 új meséje, valamint más régi kedvenc mesehősök is szerepelnek a rajzfilmünnepen, amelyet hagyományteremtő céllal országosan 30 moziban rendeznek meg május utolsó vasárnapján, a nemzetközi gyermeknapon.

Gyereknap alkalmából a KEDD animációs stúdió úgy döntött, megszervezi az első országos gyermeknapi rajzfilmünnepet. A fesztiválon országszerte 30 moziban vetítenek új és régi meséket, sorozatokat. Emellett ügyességi és pontgyűjtő játékokkal, kvízversenyekkel és rajzpályázatokkal is színesítik programjaikat a filmszínházak. A részletes és helyi programokról a www.rajzfilmunnep.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A programot beharangozó keddi sajtótájékoztatón M. Tóth Géza animációs rendező, a stúdió vezetője elmondta: a rajzfilmkészítés egy-két műhelyen kívül nagyjából megszűnt Magyarországon, pedig olyan animációs örökségünk van, ami régen világhírűvé tette a magyar meséket. "Ezzel az ünneppel szeretnénk megmutatni, ma is vannak olyan kiváló és tehetséges művészek Magyarországon, akiknek munkájára most is érdemes odafigyelni" - fogalmazott.

A stúdió vezetője arról is beszélt, hogy ezzel a kezdeményezéssel szeretnének hagyományt teremteni.

A szervezők a Magyar Televízióval együttműködve, annak archívumából kiválasztottak jó néhány régi klasszikus mesét, mesesorozatot, a mozik szabadon válogathatnak ezekből és színesíthetik velük műsorkínálatukat a fesztivál napján.

A rajzfilmünnepen tartják a Bogyó és Babóca - 13 új mese című animáció előbemutatóját. A Bartos Erika nagysikerű könyvsorozatából készült produkció a csigafiú és a katicalány kalandjait meséli el a legkisebb korosztálynak. Egyszerű képi megjelenítése és kedves figurái révén az óvodásoknak is teljesen érthető nyelven tudja elmesélni a sok hétköznapi szituáción alapuló tanulságos történeteket - mondta el M. Tóth Géza.
"Sosem gondoltam volna, hogy valaha a gyermekeimnek esténkét kitalált meséimet egyszer mozivásznon fogom viszont látni" - fogalmazott Bartos Erika.

A film producereként M. Tóth Géza kiemelte: fontos szempont volt a mese készítésénél, hogy közvetlenül a gyermekekhez szóljon. Nem alkalmaztak bonyolult animációs megoldásokat, helyette inkább arra törekedtek, hogy a vásznon megjelenő rövid történetek jól érthetők legyenek és az epizódok közti lélegzetvételnyi szünetekben a gyerekek kedvük szerint kommentálhassák a látottakat.

A teljes egészében önerőből készült produkció első 13 részét már öt európai országban láthatják a gyerekek, valamint az egyik legismertebb mesecsatorna is vetíti. Jelenleg tárgyalások folynak a kínai fordításról és sugárzásról is. A folytatáson ugyanaz a csapat dolgozott, amely a sorozat első részein; Krizsanics Antonin rendezte, az Alma együttes írta a zenét és Pogány Judit kölcsönözte a hangját az erdőlakó bogaraknak, valamint mesélte el hétköznapjaik történetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skype a Microsofté lett

Megveszi a Skype-ot a Microsoft, a 8,5 milliárd dolláros üzlet a szoftvergyártó történetének… Tovább olvasom