Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Meghalt Gruber Hugó

Hetvennégy éves korában, keddre virradóra elhunyt Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész - közölte az MTI-vel a Budapest Bábszínház igazgatósága.

Hetvennégy éves korában, keddre virradóra elhunyt Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész - közölte a Budapest Bábszínház igazgatósága.

Gruber Hugó 1961-ben szerződött az Állami Bábszínházhoz, és az elsők között végezte el a bábszínészképző tanfolyamot, 1992-től a Budapest Bábszínház vezető művésze volt.

Az 1994. november 28-án készült archív felvételen Gruber Hugó és Kovács Marianna bábművészek egy jelenetet adnak elő a Szent Miklós csodája című bábjáték próbáján a Budapesti Bábszínházban. MTI Fotó:
Az 1994. november 28-án készült archív felvételen Gruber Hugó és Kovács Marianna bábművészek egy jelenetet adnak elő a Szent Miklós csodája című bábjáték próbáján a Budapesti Bábszínházban.
Fotó: MTI/Illyés Tibor  

Széles skálájú karakterszínészként tartották számon az elmúlt 50 évben az Andrássy úti társulat tagjaként, és szinkronszínészként is szép ívű pályát futott be - fogalmazott a közlemény.

Gruber Hugó 1938-ban született Budapesten, pályáját amatőr bábosként kezdte 1954-ben az Astra együttesben. A színház világhírű zenei bábadaptációival számos külföldi turnén szerepelt, egyebek mellett A fából faragott királyfi, a Petruska és A csodálatos mandarin ikonikus figuráit keltette életre. Főbb szerepei közé tartozott a cirkuszigazgató a Misi mókus vándorúton című mesében, Akela A dzsungel könyvében, az Úr alakja Az ember tragédiájában és Nyúl apó a Mi újság a Futrinka utcában? című történetben.

A Csipet csapatban Kvarg Lipi magyar hangját adta Gruber Hugó, ezzel emlékezünk rá.

Az érdemes művész szinkronszínészként számos szereplőnek, rajzfilmfigurának kölcsönözte hangját: Gruber Hugó hangján szólalt meg Palpatine szenátor a Baljós árnyak, A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja című filmekben, Robert Onedin Az Onedin család című sorozatban és Mr. Ollivander a Harry Potter-filmekben. Szinkronizálta Bud Spencert a Bombajó bokszolóban, Kákalaki Akkát a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című rajzfilmsorozatban, Kvarg Lipótot a Csipet Csapatban, Arthur Summerlee professzort Az elveszett világban és a Nash Bridges - Trükkös hekus című sorozatban a főszereplő apját, Nick Bridgest. Szerepelt egyebek mellett a Szomszédok című teleregényben, a Privát kopó című filmben, a Nyolc évszak című sorozatban, valamint a Kincskereső kisködmön, az Árgyílus királyfi és Tündér Ilona című filmekben.

Művészetét az Állami Bábszínház aranygyűrűjével 1988-ban ismerték el, 1990-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1998-ban pedig érdemes művész lett.

Olvasóink írták

  • 1. Tibi1 2012. július 03. 21:12
    „Nyugodjék békében! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai sportág lesz az Octopush? - videó

Az Octopush becenévre hallgató víz alatti hoki játékosai békalábbal, búvárszemüveggel és pipával üldöznek egy kis golyót a medence alján. Tovább olvasom