Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Már nem csak átutazik rajtunk a drog

Magyarország sokáig ˝csak˝ tranzitútvonal volt a nemzetközi drogkereskedelemben, de mára nálunk is egyre több a fogyasztó. Az ország drogtranzitútvonalán elhelyezkedő két ˝végpont˝ megyét néztük meg, mi a helyzet náluk.

A megelőzési területen dolgozó Győr-Moson-Sopron és a Csongrád megyei rendőrök számos programot működtetnek a fogyasztás visszaszorítása érdekében.

Legnépszerűbb a marihuána a diákok között. Az európai és az országos helyzethez hasonlóan a kábítószert kipróbáló fiatalok között a marihuána az elterjedt. Ennek oka egyrészt az olcsósága. Az Európai Unió kábítószerrel és kábítószer-fogyasztással foglalkozó hivatalának (OEDT) jelentése szerint az indiai vadkender – finomított változata után a szakemberek nevezik hasiskendernek is – a legelterjedtebb kábítószer az Európai Unió országaiban. A világon lefoglalt teljes mennyiség háromnegyedét a tagországokban vették zár alá.

Legnagyobb arányú a fogyasztása Dániában – a 15–34 éves korosztály 44 százaléka kipróbálta már –, de Nagy-Britanniában és Franciaországban is 40 százalék felett van a marihuánát kipróbálók aránya. A nemzetközi és az országos helyzethez hasonlóan a Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyei városokban a tiltott drogokat kipróbáló diákok túlnyomó többsége marihuánát fogyasztott. Ennek részben anyagi okai vannak, hiszen e kábítószerfajtából lehet a legnagyobb hasznot kihozni.


A kokain is jelen van. Nő a kokain fogyasztása is, aminek egyik legfőbb oka, hogy e kábítószer ára az elmúlt években csökkent. A heroinélvezők száma stabil vagy csökken. Az EU-lakosok kevesebb mint egy százaléka próbálta már ki ezt a kábítószert, azonban a kis részarány ellenére a legsúlyosabb kábítószeres esetek fele mégis mindig a heroinhoz kapcsolható. Az ecstasytablettákról azt állapítja meg a jelentés, hogy a fiatalok között terjed a használata, főleg a nagyvárosi körzetekben.

Összességében véve az OEDT úgy látja: 1–1,5 millió ember számít igazi kábítószer-élvezőnek az Európai Unióban és Norvégiában. A legnagyobb arányt Portugáliában és Nagy-Britanniában mérték – minden ezer emberből 6–10 –, a legkisebbet – 3 ezreléket – pedig Németországban és Ausztriában.

A magyar rendőrség becsült adatai szerint ma Magyarországon 250–300 ezer olyan ember van, aki már rendszeres kábítószer-fogyasztónak minősül. A becsült adat 1993-ban 10–50 ezer körül volt. Az alkalmi fogyasztók száma ennek többszöröse. Hivatalos statisztikák szerint hetente hal meg egy ember kábítószer-fogyasztás miatt. Jelenleg a drogpaletta teljes kínálata elérhető hazánkban, a nyugati trendek hetek alatt begyűrűznek.

A fiatalok vannak leginkább veszélyben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, Kovács Sándor alezredes, idézve a Győr Városi Kábítószer Egyeztető Fórum kutatását, megdöbbentőnek tartja, hogy az általános iskolások 22 százaléka, a szakiskolások 42 százaléka próbált már valamilyen illegális drogot életében.

Az említettek miatt a bűnmegelőzési osztály ifjúságvédelmi munkájának fontos feladata az általános, közép- és felsőoktatási intézményekben a droghasználat veszélyeit ismertető prevenciós tevékenység. Ezen feladatok megvalósítása érdekében a megye számos általános és középiskolájába eljutottak megelőzési előadásaikkal, programjaikkal. A 2008–09-es tanévben 279 alkalommal összesen 7079 általános és középiskolás tanulónak, valamint főiskolai hallgatónak tartottak többek között drogprevenciós előadásokat.


A felnőtteknek szóló felvilágosító tevékenység során több általános és középiskola nevelőtestületének tartottak tantestületi értekezletet. Kiemelt nyári feladat a Győrújbaráton minden évben megrendezett bűn- és baleset-megelőzési tábor megszervezése és lebonyolítása. Ott a megyéből 19 középiskolás fiatal kortárs oktatóvá válását igyekeznek elősegíteni önismereti és kommunikációs tréninggel, illetve a legális és illegális szerfogyasztás veszélyeire felhívó előadásaikkal.

A gyermekek mellett a szülőkkel és az iskola tanári karával is tartja a kapcsolatot az iskola rendőre. Szülői értekezlet keretén belül adtak tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyekről és azok megelőzéséről, valamint a hatékony együttműködésben rejlő lehetőségekről.

Szegeden 60 százalékos növekedés. Csongrád megye speciális területi elhelyezkedéséből adódóan a területén tetten érhető az Ázsiát Nyugat-
Európával összekötő, úgynevezett ˝balkáni útvonalon˝ szállított kábítószer, s a Nyugat-Európából – elsősorban Hollandiából – érkező, illetve a hazai előállítású, termesztésű drogok is megtalálhatók. Míg az előbbi módon dominánsan a tranzitforgalomban jelenik a meg a kábítószer, addig a holland és a magyar származású anyagok elsősorban a belföldi fogyasztást szolgálják.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tuczakov Szilvána őrnagy, idézve a statisztikai mutatókat, elmondta: visszaélés kábítószerrel bűncselekményben 2007-ig csökkenést, az elmúlt évben jelentős, 37,8 százalékos növekedést jeleztek. Megyén belüli eloszlását tekintve Szeged meghatározó – mintegy 60 százalékos – szerepe mellett a többi város fertőzöttsége csekélynek tekinthető.

Az elkövetők életkorát tekintve elmondható, hogy a korhatárok folyamatosan csökkennek. A továbbra is domináns 25–59 év közöttiek mellett a korábbi időszak 30–35 év közöttiek túlsúlyát ma a 19–24 éves korosztály vette át.


A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények eredményes felderítése során a Csongrád megyei rendőrség azon területileg illetékes társszervekkel is együttműködik, akik érintettek a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítésében. Határ menti megyeként együttműködnek a szomszédos országok rendőrségeivel.

A megelőzésben kapcsolatokat kerestek a kábítószer elleni fellépésben partnernek tekinthető társadalmi és civil szervezetekkel. A már meglévő, működő kapcsolatokon túl 2009-ben a mórahalmi szenvedélybetegek otthonával vették fel a kapcsolatot. A Makói Városi Televízióval közösen drogprevenciós projektet indítottak.

DADA-program. Az általános iskolákban a rendőrség iskolai programjának szerves részét jelenti a ˝DADA˝ – drog-, alkohol-, dohányzás-, AIDS-megelőzési – program oktatása. Csongrád megyében azokban az iskolákban, ahol nincs ilyen oktatás, rendkívüli osztályfőnöki órákat tartanak a bűnmegelőzési munkatársak, elsősorban a 7–8. osztályok számára. Az 5–6. osztályosok esetében a hangsúlyt a legális drogok veszélyeire helyezik.

A legtöbb hangsúlyt – mivel ez a legveszélyeztetettebb korosztály – a középiskolákra helyezik. A még 2004 szeptemberében országosan indult ˝Ellenszer˝ komplex középiskolás prevenciós program oktatása jelenleg is folyik az egyik szegedi szakközépiskolában.

A felsőoktatásban, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán évek óta egyszemeszteres drogprevenciós kurzust tart a rendőrség. A kábítószer veszélyeire a szegedi Mentőöv csoporttal közösen elkészítették a Drogcédula című kisfilmet, ami egy drogos fiatal halála előtti 30 percét mutatja be. A bűnmegelőzési osztály Bárka-füzetei között elkészült a Drogprevenciós tanácsok fiataloknak című kiadvány, melyet nagyobb példányszámban a Szegedi Ifjúsági Napokra terveznek megjelentetni.

Olvasóink írták

 • 2. azaz 2009. július 20. 14:12
  „azert mert olcso, hat ez jo poen:D relativ mi az.
  sok-sok penzt kifizetnek azoknak akik konyvbol olvastak milyen lecsuszva. azt sem tudjak mi van.”
 • 1. Csodabimbó 2009. július 20. 13:18
  „"A nemzetközi és az országos helyzethez hasonlóan a Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyei városokban a tiltott drogokat kipróbáló diákok túlnyomó többsége marihuánát fogyasztott. Ennek részben anyagi okai vannak, hiszen e kábítószerfajtából lehet a legnagyobb hasznot kihozni."

  Ki volt már megint ez a dilettáns? A legnagyobb hasznot kihozni? Had írjak már egy cikket kedves Kisalföld, hogy is megy ez a dolog valójában...
  Kokaint és más szintetikus szarokat otthon elő lehet állítani, a hozzá szükséges anyagokat boltban meg lehet venni? Nem... nem.
  Kemény drogok ezek és leépítik az embert? Igen... igen.

  Marihuánát otthon elő lehet állítani, a termesztéshez szükséges dolgokat be lehet szerezni? Igen... igen.

  Mérhető a károsító hatása? Nem igazán, ugyanis több, mint 10 év füvezés után a győri pszichiátrián kivizsgáltak vkit és semmi elváltozást, vagy drogozásra utaló jelet nem tudtak nála kimutatni... nos, ezért olyan népszerű. A rendszeres droghasználók száma csak Sopronban minimum 3000-5000 körül lehet, ezért ne beszéljünk már ezrelékekről, mert csak saját magukat nyugtatgatják ezzel illetékes Urak.

  A DADA program is csak arra jó, h lenyúljanak egy kis pénzt, mert eredménye nincsen, amióta elindult, legalább háromszorosára nőtt a kábítószer élvezők száma.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi Dél-Amerikába vágyik

Sztársztori - Rúzsa Magdit egy ország szeretett meg a televíziós tehetségkutató műsorban. Magdi ma… Tovább olvasom