Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 12°C | 24°C Még több cikk.

Lengyel tiltakozás a ZDF filmsorozata ellen

Tiltakozik a lengyel Honi Hadsereg Katonáinak Világszövetsége az Anyáink és apáink című, a ZDF televízióban sugárzott filmsorozat ellen.
Tiltakozásának adott hangot a lengyel Honi Hadsereg Katonáinak Világszövetsége az Anyáink és apáink (Unsere Mütter, unsere Vater) című, a német ZDF közszolgálati televízióban sugárzott filmsorozat ellen, amely a szövetség szerint a második világháborús lengyel föld alatti állam hőseit antiszemitákként ábrázolja.

A Lengyelország függetlenségének visszaállításáért a német megszállókkal fegyveres harcot vívó Honi Hadsereg (AK) még élő veteránjainak körében felháborodást váltott ki a háromrészes filmsorozat. Véleményük szerint a sorozat felbecsülhetetlen károkat okozhat nekik a külföldi tévénézők körében, különös tekintettel arra, hogy a filmet csak Németországban mintegy 21 millióan látták - írta a Nasz Dziennik című lengyel jobboldali napilap.

Az újság által közzétett nyilatkozatukban az AK veteránjai azt írták, hogy a német játékfilm "sérti a Honi Hadsereg katonáinak jó hírnevét, nemzeti méltóságát és katonai becsületét". Az AK veteránjai emlékeztetik "német szomszédaikat", hogy a Honi Hadseregben katonai fegyelem uralkodott, és a lengyel földalatti állam egyetlen struktúrája sem adott ki egyetlen, "zsidó honfitársainkat diszkrimináló parancsot sem".

A dokumentumban példákat sorolnak fel arra, hogyan mentett meg és nyújtott segítséget az AK az üldözött zsidóknak. Utalnak egyebek között Witold Pilecki példájára, aki az auschwitzi koncentrációs táborban ellenállási mozgalmat szervezett. A szövetség egyben felszólította a lengyel hatóságokat és intézményeket, hogy "hozzanak hatékony intézkedéseket ebben a botrányos ügyben". A szövetség nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy bírósághoz fordul a veteránok becsületének megvédése végett. http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/28092,weterani-protestuja-prze ciwko-antypolskiemu-serialowi.html

A Do Rzeczy című jobboldali hetilap tiltakozó akciót hirdetett a Bild című német bulvárlap ellen, amely néhány nappal ezelőtti jegyzetében nacionalistáknak és antiszemitáknak nevezte a Honi Hadsereg katonáit. A két nyelven, németül és lengyelül megfogalmazott tiltakozó levélhez a Facebook közösségi oldalon lehet csatlakozni, vagy e-mailben lehet elküldeni a Bild címére. http://dorzeczy.pl/historia-do-rzeczy-protestuje/

Andrzej Paczkowski neves lengyel történész, a nácizmus és kommunizmus bűneit kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) Tanácsának elnöke a Super Express című lengyel bulvárlapnak nyilatkozva helyes lépésnek nevezte, hogy a berlini lengyel nagykövetség tiltakozását fejezte ki a ZDF televíziónak és a Bild című lapnak a film, illetve annak kommentálása miatt.

"Sajnos a Honi Hadseregnek ilyen módon történő bemutatása beleillik abba a már elég régóta tartó tendenciába, nem csak Németországban, amely a lengyeleket idegengyűlölőknek, nacionalistáknak, antiszemitáknak ábrázolja (...) A Honi Hadsereg sohasem szólalt fel a zsidók ellen. A parancsnokság és a katonák túlnyomó többsége sohasem tett olyan lépéseket, amelyeket antiszemitának lehetne minősíteni. Egyes esetek előfordulhattak, de ezek még a kommunista partizánoknál is megtörténhettek. A korabeli lengyel társadalomban természetesen léteztek idegengyűlölő tendenciák is, de ezeket általánosítani botrányos dolog" - mondta a professzor.

http://www.se.pl/wydarzenia/opinie/prof-andrzej-paczkowski-swiadoma-p roba-doozenia-polsceä313898.html

Olvasóink írták

  • 2. intar 2013. március 28. 18:12
    „Még a végén kiderül, hogy a németeknek semmi közük a nácizmushoz, az antiszemitizmushoz.”
  • 1. szekelyse50 2013. március 28. 18:08
    „Annyi év elteltével még mindig a kezüket mossák,mint Pilátus”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első alkalommal lép színpadra a Rolling Stones a Glastonbury fesztiválon

Első alkalommal lép színpadra a Rolling Stones a nagy-britanniai Glastonbury zenei fesztiválon idén… Tovább olvasom