Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Leküzdhetők a rémálmok

A tudatos álmodás lehet a megoldás, melynek elsajátításával a rémálmoktól kínzott emberek megtanulhatják, miként ellenőrizhetik álmaik valóságosságát. Így a félelmetes mivoltuk elveszne.
Egy nemzetközi kutatócsapat rájött annak a jelenségnek a nyitjára, hogy  egyes emberek alvás közben is tisztában vannak azzal, hogy álmodnak,  és nem valóság, ami velük történik: ők tudatos álmokat élnek meg.
 A bonni, a darmstadti, a mainzi egyetem és az amerikai Harvard Medical School kutatói felfedezték, hogy a tudatos álomnál  az agy egyszerre két tudatállapotban leledzik. Az alvó agy álmodik,  és ezzel egy időben az álomfantáziákat valóságellenőrzésnek veti  alá. Ezt a képességet el lehet sajátítani. 
A rémálmok elsősorban azért rémisztőek, mert az álmodó  "készpénznek" veszi őket. Az ilyenkor érzett félelem fölöttébb  valósnak tűnik. Egyesek azonban észreveszik, hogy álomképeik a  fantázia szüleményei. Eddig nem lehetett tudni, hogy e tudatos álmok  során mi megy végbe az agyban - tájékoztatta Ursula Voss bonni  pszichológus a Die Welt című német lapot (www.welt.de). A kutatók először azzal próbálkoztak, hogy a kísérletben részt  vevő hallgatóknál tréninggel fokozzák a tudatos álom valószínűségét.  A résztvevőknek a heti ülések során például olyan szituációkat  kellett kigondolniuk, amelyek alapján el tudják különíteni az álmot  a valóságtól. Ilyen mankó, ha be tudjuk fogni az orrunkat, és mégis  tudunk lélegezni. 
A húsz résztvevő közül hatnak sikerült ily módon négy hónap  alatt legalább heti háromra növelni tudatos álmaik gyakoriságát. A  kutatók ezután megvizsgálták agyműködésüket, és megállapították,  hogy a tudatos álmok során a homloklebeny jóval aktívabb, mint  alapesetben. 
A homloklebeny, más néven frontális kortex felelős a történések  kritikus értékeléséért, és az álmok során többnyire inaktív. A többi  agyterületen azonban minden ugyanúgy zajlik le a tudatos álom során,  mint a normál álom esetében. Olyan, mintha az agy egyik része  hirtelen felébredne, míg a többi tovább aludna - magyarázta Voss. 
Bár az eredmények egyelőre átmeneti jellegűek, a kutatók  remélik, hogy a tudatos álmodás elsajátításával a rémálmoktól  kínzott emberek megtanulhatják, miként ellenőrizhetik álmaik  valóságosságát. Így a fantáziák elveszítenék félelmetes mivoltuk egy  részét.  

(Fotók: Illusztrációk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemi betegség e-mailben

E-mailezett üdvözlő lapokban "kapnak" nemi betegséget jó páran Brazíliában a kormány… Tovább olvasom