Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Kerekre sikeredett a bázeli farsang

A három legszebb nap: így nevezik a bázeliek a farsang – vagy ahogy ők mondják: Faschnacht – időszakát.

Hat héttel húsvét előtt hétfőn (idén február 22-én), pontban négy órakor kialszanak a fények a belvárosban, csak a sok ezer, óriási álarcot viselő, színes jelmezbe öltözött felvonuló lampionja világít.

A felvonulást kísérő, nagy hagyományú zenekarok, az úgynevezett clique-ek tagjai, a pikolósok és a dobosok szintén maskarát viselnek. Másnap van a rézfúvósok és ütősök napja, ekkor ezeken a hangszereken játsszák a talpalávalót. E napon tartják a gyerekek farsangját is. A Faschnachton ünnepi menü is dukál: az asztalról a hagyományok szerint nem hiányozhat a lisztleves, a hagymás pite és a köménymagos sütemény.

A szokásoknak megfelelően kezdődött a hamvazószerda utáni hétfő hajnalban a Morgestraich, azaz a reggeli csínytevés, bolondozás: hajnali négy órakor a városban kialudtak a fények, majd a sötét utcákon és sikátorokban dobosok és furulyások ezrei vonultak végig. Egyedüli fényforrásként a felvonuló zenészek lámpásai szolgáltak. A Morgestraich idején a legtöbb bázeli kocsma és vendéglő kinyitott, hogy aztán a farsang hetvenkét óráján keresztül be se zárjon: így az arra járók bármikor megkóstolhatták a tradicionális farsangi étkeket.


A szervezésért felelős bizottság idén ünneplte működésének századik évét, ezért a bázeli farsang az idén az E rundi sach! (Kerekre sikeredett!) mottót kapta.

A svájci városban először 1804-ben nyitották meg dobkoncerttel a farsangi időszakot. Ehhez akkor még különleges engedélyre volt szükség, mert reggel hat óra előtt tilos volt a dobolás a városban.

A mainak megfelelő Morgestraich hagyománya 1833-ban kezdődött, akkor Samuel Bell még a törvényeket áthágva gyűjtötte maga köré az ünneplőket. A rendőrség azonban tehetetlen volt a vidám tömeggel szemben és erőszak alkalmazása nélkül figyelte az eseményeket. 1835-ben már hivatalosan is engedélyezték a kora hajnali farsangi ébresztőt.

Az 1529-es reformáció óta a bázeliek katolikus szomszédjaikhoz képest egy héttel később tartják a három napig tartó ünnepet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívműtéthez jobb a női vér

Jobbak a beteg kilátásai a szívműtétet követően, ha nőtől származó vérplazmát kap az operáció… Tovább olvasom