Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Jövőre a zeneipar is búcsút int a CD-nek?

A CD már csak exkluzív megjelenési forma lenne, az általános zenei terjesztést az interneten képzelik el inkább.
Ma már ugyan egyre nagyobb ritkaságszámba megy a CD-k használata, de azért a boltokban még lehet kapni ezt a nagy karriert befutott adattárolót, több olyan terület is akad, ahol még megvan a helye, viszont az már jó ideje nyilvánvaló, hogy egy kifutó termékről, technológiáról van szó. De az igazi „halálos ítélet" akkor születik meg, ha a legnagyobb felhasználó, a kiadói ipar is más hordozóra tér át.

Bye, Compact Disk!
Bye, Compact Disk!

Úgy tűnik, ez jövőre, vagy talán még hamarabb meg fog történni, ugyanis egy zenei hírportál, a Side-Line belső forrásokból úgy értesült, hogy a világ legnagyobb kiadói azt tervezik, hogy 2012 végétől, de a körülményektől függően esetleg még hamarabb leállítják a zenék CD-n történő forgalmazását, ehelyett az újabb módszerekre, az internetes letöltésre, illetve az online, stream-formátumra térnek át. A kiszivárgott koncepcióterv szerint teljes mértékben nem hagynának fel a CD-formátummal, de már nem ez lenne az általános, a CD-t exkluzív megjelenési módnak hagynák meg, és az is felmerült, hogy ebbe az extrának számító modellbe az Amazont vonnák be terjesztőként, mivel ez a különben is piacvezető cég rendelkezik a világ legnagyobb CD-címtárával kiskereskedelmi szinten.

Az 1979-es év hangtechnikai szenzációja a Philips cég bejelentése volt, miszerint az év második felétől sorozatban gyártja új hanglemezét és lemezjátszóját, a lézeres letapogatású „Compact Disc"-et. A technológiai eljárást már az 1970-es évek elején kidolgozták és még 1976-ban bejelentették. Azonban a teljes CD-gyártó apparátust és a lejátszókészülék-gyártó üzemet csak 1979-re tudták olyan helyzetbe hozni, hogy kisebb széria előállítására is alkalmas legyen.
A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra. A következő év elején megjelent az amerikai és más piacokon is. Az első kereskedelmi forgalomba került CD 1982. augusztus 17-én készült el. A Philips hivatalos adatai szerint a németországi Hannoverben található első gyártósorról az Abba The Visitors című albumának példányai gördültek le elsőként, jóllehet a formátum kereskedelmi bevezetésére Európában március folyamán került sor (Japánban már novemberben). Ezt az eseményt a digitális audioforradalom „Big Bang"-jeként emlegetik.
A CD-t eredetileg a hanglemezek utódaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit, bár karrierje elején valóban csak és kizárólag zeneszámok tárolására alkalmazták.
1985 júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD-RW) mutatta be a Sony és a Philips. (wikipedia)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékkoncert Máté Péter születésnapján: a Back II Black és Zséda is fellép

A Back II Black, a Bolyki Brothers, Zséda, Malek Andrea és Solymos Antal is fellép február 4-én azon… Tovább olvasom