Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Izzó: Búcsú a régi száz wattos villanykörtéktől

Szeptember elsejétől eltűnnek az uniós országok üzleteinek polcairól a régi típusú száz wattos villanykörték.

Alaposan "bevillanykörtézett" a lakosság Németországban, jóval több fogyott a hagyományos izzókból, mint korábban.

Az ok: szeptember 1-től tilos korlátlanul árulni hagyományos villanykörtét, hogy terjedjen az energiatakarékosabb és így környezetbarátabb izzók használata. Úgy tűnik, a németek nem sokat törődnek a környezetvédelemmel, mert 35 százalékkal több régi körtét vettek az idei első felében, mint korábban, a 100 wattosokból pedig egyenesen a hatszorosára ugrott fel a kereslet július vége óta.
Pedig éppen a német környezetvédelmi miniszter kezdeményezte a körteregulát az Európai Unióban még 2007-ben.

Keddtől 75 wattosnál erősebb villanykörtéket tilos gyártani az EU-ban, illetve oda importálni. A jövőben fokozatosan kiterjed a tilalom a gyengébb körtékre is, és 2012-re - tervek szerint - teljesen megszűnik az összes hagyományos égő gyártása és importja a közösségben.
A számítások szerint az energiatakarékos izzók egyeduralmával 25 millió tonnával lesz kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás.

Izzó: Búcsú a régi száz wattos villanykörtéktől

A tavaly decemberben kötött megállapodás értelmében a kisebb teljesítményű hagyományos izzókat később, az elkövetkező években fokozatosan vonják ki a forgalomból. Egy év múlva búcsúzik az unió a 75 wattos régi körtéktől, és a teljes termékskála 2012. szeptember elsejéig újul meg.

Az úgynevezett kompakt fluoreszkáló fényforrással (CFL) a régi villanykörték által használt energiának akár a nyolcvan százalékát is meg lehet spórolni, ami egyben a széndioxid-kibocsátó energiatermelésre is mérséklő hatást gyakorol.

Az európai fogyasztóvédelmi szövetség, a BEUC üdvözölte ugyan a változást, de felhívta a figyelmet arra is, hogy megfogalmazódnak bizonyos aggodalmak az új fényforrás magas higanytartalma miatt. Vannak emellett - tették hozzá - olyanok is, akik egészségügyi okokból, fényérzékenység miatt a technológia jelenlegi szintjén kénytelenek kitartani a régi izzók mellett.

Stephen Russell, az uniós szabványosítási ügyekben fogyasztóvédelemmel foglalkozó ANEC nevű intézmény főtitkára elmondta: az engedélyezett higanytartalom jelenleg villanykörténként 5 milligramm, de a legfejlettebb termékekben csak 1-2 milligramm van.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a lehető legegyszerűbbé kell tenni a használt villanykörtéktől való megszabadulást, az eladási helyen díjtalanul vissza kell ezeket venni, csak így biztosítható a hatékony "visszaforgatás".

Az új típusú villanykörte élettartama 8-15-ször hosszabb, mint a hagyományosé. Valamivel drágább ugyan, de az energia megtakarítás folytán mindenképpen érdemes átállni az újra. Számítások szerint egy átlagos háztartás évente 166 euró villanyszámlát takaríthat meg használatával.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Goldmund 2009. szeptember 06. 22:49
  „Én megnéztem, köszi a fáradozást!
  :-)”
 • 45. AstarothZ 2009. szeptember 04. 21:26
  „44.-ben a "230V x ?2", az ,,230V szorozva négyzetgyök 2-vel" akart lenni, csak a szövegmező nem támogatta a négyzetgyök szimbólumot.
  Még annyit hozzátennék, mivel ez sem olvasható a videón, hogy a mérések a 3. - 9. diákon 100mV/Div és 5ms/Div méréshatárokban; a 10. dián 200mV/Div és 5ms/Div-ben; a 11. dián pedig 10mV/Div - 5ms/Div-ben készültek.”
 • 44. AstarothZ 2009. szeptember 04. 20:58
  „Ahogy ígértem, feltettem a Youtube-ra az oszcilloszkópos mérés eredményeit (remélem még lesz valaki, aki meg is nézi :-))
  A videó neve: ,,Mérés: izzo 60W bekapcsolási tranziens"
  http://www.youtube.com/watch?v=B0YIw4xN-2U
  A minőség sajnos olyan, amilyen, a többszörös konvertálás miatt (.pps >>> .avi; .avi >>> .flv), a szöveg sajnos nem nagyon olvasható, még teljes képernyős méretben sem.
  A méréshez egy 0,1Ohm-os előtétet használtam, ez az izzó hideg ellenállásához viszonyítva (ami 67,6 Ohm), csupán kevesebb mint 0,15%-os hibát okozhatott, amit bőven el lehet hanyagolni. Mivel digitális tároló-oszcilloszkóp nem állt rendelkezésre, ezért egy kb. 20 éves litván/orosz csodát használtam, a digitális tároló üzemmód szerepét, pedig a fényképezőgépem videó-felvevő funkciója töltötte be (320x240 pixeles felbontásban:-))
  A szerintem legfontosabb eredmény, amivel mindjárt meg is cáfolom a 31.-ben írt ,,kétségbevonhatatlan" állításomat :-), az hogy: ,,Ha a bekapcsolás az izzó hideg állapotában éppen egy szinusz-hullám csúcsán következik be, ahol a hálózati feszültségcsúcs 230V x ?2 = 325.27V, ilyenkor az áramcsúcs akár Ucsúcs / Rih = 325,27V / 67,6 Ohm = 4,81A is lehet!" (3., 4., 5. dia). Az ilyen áramcsúcsok 5 - 7 ms alatt csökkentek le, majd a következő félhullámban már stabilizálódtak is.
  Ha a bekapcsolás nem a szinusz-hullám csúcsán, hanem a csökkenő amplitúdójú oldalon következett be, akkor kisebbek voltak az áramcsúcsok, kb. 2 - 3A-esek, és rövidebb ideig is tartottak, kb. 2,5 - 3 ms-ig.
  Hasonlóan kisebbek voltak a csúcsok, ha az izzót nem hagytam teljesen lehűlni két bekapcsolás között.
  (6., 7., 8. dia) Az is érdekes eset volt, amikor a bekapcsolás éppen egy nullátmenet közben történt (9. dia)

  Kipróbáltam egy 14W-os kompakt-fénycsövet is, ugyanebben a mérési összeállításban:
  ,,a bekapcsolási tranziens itt nem látszott a videón, de szabad szemmel látható volt egy nagyon rövid idejű 1-2 ms-os (vagy talán még rövidebb), 600 - 800 mV-os feszültségcsúcs (200mV / Div-ben) az Re-n, ami kb. 6 - 8A-es áramlökésnek felel meg." Sajnos már nem volt idő a más méréshatárokban történő kísérletezésre, de a bekapcsolás után kb. 15-20 másodperccel látható jelalak is érdekes, látszik az elektronika hatása. (11. dia)”
 • 43. Sahin 2009. szeptember 03. 22:52
  „Bocsánat, korrigálok, hisz´ már te is kiszámoltad egyszer, most olvastam vissza.”
 • 42. Sahin 2009. szeptember 03. 22:49
  „Goldmund:

  Nem értem: "A mérés alapján tehát úgy tűnik, az ellenállás hőfoktényezője nem nagyon függ a hőmérséklettől. Ennyivel is okosabb lettem. :-)" - ezt írod.

  Behelyettesítettem AstarothZ által mért értékeket az ellenállás hőmérsékletfüggését igazolóba! 3000K -el számoltam az üzemi hőmérsékletet igaz, de így is kijött a volfrám (vagyis a legtöbb fémre jellemző) aflanull ~= 4,4E-03 1°C.

  Vagy csak elírtad? Mert utána meg te is mintha az ellenkezőjét állítanád. :) (vagy én számoltam el így 23 óra magasságában)”
 • 41. PrettyWoman 2009. szeptember 03. 12:47
  „IMónika! Szerintem tökre igazad van. Én ugyan nem vagyok se tévé- se villanyszerelő, de logikus, amit írtál. Én is, amikor hallom az ilyen baromságokat, rosszul vagyok. Nekem ugyan nem volt túl jó jegyem fizikából, de a páromnak igen. Ő is mondta, hogy hülyeség, mikor ezt próbálják a népbe plántálni. Ki az az ökör, akinek van arra ideje, türelme, figyelme, hogy minden este leáramtalanítja a tévét, majd másnap újra kezdi. Szerintem akkor a csatornákat is újra be kell állítani, meg mindent. Ha a videónál is kicsit hosszabb áramszünet van, vagy kihúzzuk, akkor ott is lehet elölről kezdeni, mindent be kell újra állítani, időpont, nyelv, stb, ha használni akarjuk. Persze, ha elutazunk, az más.
  Épp akkora ökörség, mikor embereket arra beszéltek rá, hogy vigyék vissza a régi mosógépüket, mert az újak energia- és víztakarékosak. Ennél nagyobb baromság nincs. Sőt az újak sokkal többet fogyasztanak nyilván, hiszen bonyolultabbak, mint Mari néni keverőtárcsás mosógépe. De hát aki nem gondolkodik, az mindent elhisz.”
 • 40. Goldmund 2009. szeptember 03. 12:09
  „Sahin 24.hsz-ra:
  Igazából csak utánaszámoltam, mert engem is érdekelni kezdett. Amit Primax írt érvként, az az ő állításának sem nem igazolása, sem nem cáfolata, csak dobálódzás olyan fogalmakkal, amik nem ide tartoznak. Láttam, nem is értette meg, amit írtam, ezért idekeverte még az atomrobbanást meg Einsteint is, hehe.
  Ahogy a későbbi hsz-okban írt méréseket olvastam, ez összhangban van azzal, amit számoltam.
  31. hsz.: AstarothZ 2009.09.02. 22:25
  67,6 Ohmról 877,9 Ohmra nőtt az ellenállás.
  A mérés alapján tehát úgy tűnik, az ellenállás hőfokényezője nem nagyon függ a hőmérséklettől. Ennyivel is okosabb lettem. :-)

  Szakembereknek írom: a képlet, ami alapján számoltam: R(T)/R(20)= 1 + alfa x deltaT
  ahol
  R(T) a T hőmérsékleten mért ohmos ellenállás
  R(20) szobahőmérsékleten mért ellenállás
  alfa a hőfoktényező 20 Celsius fokon. Ez megmutatja, egységnyi hőmérséklet emelkedés hányszorosára növeli az ellenállást. Mértékegysége 1/Celsius.
  deltaT a szobahőmérséklet és az izzási hőmérséklet különbsége.”
 • 39. Goldmund 2009. szeptember 03. 10:11
  „25.hsz-ra:
  Én úgy hallottam, hogy egy TV bekapcsolva kb.80W, készenléti állapotban 8W teljesítménnyel megy. Persze gondolom, ez típusonként eléggé változik.
  Szerintem ki kéne bírnia annak a kapcsolónak a naponkénti kapcsolgatást. Vagy lehetne pl. egy olyan hosszabbítót közbeiktatni, amin kapcsoló van. Akkor azt kapcsolnád, nem a TV-t. Én ki szoktam kapcsolni este az összes ilyen berendezést (TV, videó, DVD-lejátszó, számítógép képernyője stb.).”
 • 38. AstarothZ 2009. szeptember 03. 10:06
  „Köszi Sahin!
  Ez a példa is egy 120V-os, 100W-os izzóra vonatkozik, 120V^2/100 = 144 Ohm. A hideg ellenállása ennek 1/15-e, 9,6 Ohm. (Az általam mért arány 878 Ohm / 67,6 Ohm = kb. 13, de a nagyságrendek kb. stimmelnek) Azt írják, hogy az áram kb. 0,1 másodperc után stabilizálódik, és az izzó 0,13 mp alatt éri el a fényerejének 90%-át, szóval most már van némi fogalmunk arról is, hogy mindez mennyi idő alatt
  Játszódik le :-)”
 • 37. Sahin 2009. szeptember 03. 09:24
  „AstarothZ:

  Természetesen, itt olvastam: http://en.wikipedia.org/wiki/Incandescent_light_bulb , ezen belül pedig az "Electrical characteristics".”
 • 36. extradagadt 2009. szeptember 03. 08:41
  „#31! Igy igaz!
  3,4 A kezdeti értékről le fog csökkenni az áram 265 mA-re! Ha ügyesen használja a szkópot, látni is fogja, hogy hozzávetőlegesen milyen görbe szerint. Mi ez, ha nem áramlökés?
  Primax 9-ben megfogalmazott állítása természetesen nem igaz. Viszont szép példája annak, hogy az emberek megesznek minden marhaságot, amit a félműveltségű sötétzöldek (pl. Greenpeace) és a médiák nagy dírrel-dúrral a nagyközönség elé tárnak. Nem a tévét kell készenléti állapotból kikapcsolni, hanem pl. autó helyett busszal/kerékpárral/gyalog közlekedni. De ha már mindenképpen autó, akkor üljenek bele hárman-négyen öten! Ez esetleg érdemi változást hozhatna, ha esetleg még kétszázmillió autótulajdonos is így gondolná.
  Üdv!”
 • 35. AstarothZ 2009. szeptember 03. 01:10
  „A szövegmező nem támogatta a felsőindex karaktert, szóval:
  P=U^2/R >>> R=U^2/P”
 • 34. AstarothZ 2009. szeptember 03. 01:05
  „Sahin!
  Még egy gondolat (úgy látszik ezt nem bírom abbahagyni :-)): Az ,,üzemmeleg" ellenállás értéke az azonos névleges feszültségű és azonos teljesítményű típusoknál azonos kell, hogy legyen, mivel P=U2/R >>> R=U2/P, ahol a hálózati feszültség (U) és az izzó teljesítménye (P) is adott.
  Az általad említett első példa egy amerikai kísérlet volt, ahol a hálózati feszültség 110V, (a frekvencia 60 Hz), így az amerikai 60W-os izzónál: R=U2/P >>> 110V2/60W = 201,6 Ohm, ezért a miénknél kisebb ,,meleg" ellenállás :-) A GE-es karakterisztikás, Wikipediás oldalt sajnos nem találtam meg, de érdekelne, légyszi küld el a linket, ha lehet! Köszi!”
 • 33. AstarothZ 2009. szeptember 03. 00:26
  „Persze, a hideg és meleg ellenállásérték gyártónként és típusonként eltérő lehet, de szerintem mindegyik kb. az említett nagyságrendben van. Ami itt nekem a kezem ügyébe került éppen, az egy Pearl / Tesco ,,világmárka".

  Végül egy helyesbítés a 29.-hez: nem söntellenállás kell, hanem előtét.”
 • 32. Sahin 2009. szeptember 03. 00:03
  „Szerintem ez az ellenállásérték sok mindentől függ (nem a klasszikus ellenállásképletre gondolok most, hanem akár gyártástechnológiára stb..), példának okaként: The Physics Teacherben közzétett kísérletek (http://my.ece.ucsb.edu/bobsclass/134/Handouts/Phys%20Teach%20vol37%20Dec1999.pdf) ugyancsak 60W -os izzóval. (Hidegellenállás ~16Ohm, viszont utána drasztikusan nő kb. a tízszeresére)

  De olvasni ettől szélsőségesebb értékeket is, pl. Wikipedia - akik az elektromos karakterisztikát a GE -től vették, ott ~10Ohm -ot írnak hidegellenállásra. Félreértés ne essék, nem kötözködni akarok, csak a kíváncsiság vezérelt, és keresgéltem.”
 • 31. AstarothZ 2009. szeptember 02. 22:25
  „Primax ,,elméletéhez" pedig - még utoljára - annyit, hogy a 60W-os hagyományos izzó ellenállása hidegen (szobahőmérsékleten) is 67,6 ohm (ohm-mérővel mérve). Így a bekapcsoláskor a kezdeti áramcsúcs semmiképp sem lehet nagyobb 230 V / 67,6 ohm = 3,4 A -nál. Ha a fene fenét eszik, ha cigányasszonyok potyognak az égből, ha piros hó esik, ha T. extradagadt precízen okoskodik, akkor sem!!! Ez az érték pedig az izzószál felmelegedésével pillanatok alatt lecsökken az általam mért 262 - 265 mA-re (ilyenkor már az izzószál ellenállása ,,üzemmelegen" 230V / 0,262 A = 877,9 ohm). És ez így megfogalmazva már kétségbevonhatatlan tény, még a NASA fizikusai sem tudnák megcáfolni... Én részemről ezzel lezártam a témát.”
 • 30. AstarothZ 2009. szeptember 02. 21:21
  „Gondolkodtam a dolgon, és most már a teljesség kedvéért meg fogom csinálni a 60W-os izzó bekapcsolási tranziens mérését is oszcilloszkóppal, a megfelelő időalappal, amennyiben találok használható ohm és watt értékű előtétet. A videó valószínűleg holnap, de legkésőbb vasárnapig fel fog kerülni a youtube-ra, ,,Mérés: izzo 60W bekapcsolási tranziens" néven, akit esetleg még mindig érdekel a dolog, majd nézze meg...”
 • 29. AstarothZ 2009. szeptember 02. 20:02
  „28. extradagadt 2009.09.02. 17:37!
  Idézet Primax-tól (9.): ,,A hagyományos izzók használatakor akkor érdemes lekapcsolni a világítást, amikor 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben. A gyakori fel-lekattintgatás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna. ( ! ! ! )"

  T. extradagadt!
  Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy amit ön mond az tény, és azzal is hogy ezek a műszerek mire alkalmasak és mire nem. Ha küld postán egy söntellenállást és egy tároló oszcilloszkópot, akkor majd azzal is megmérem. Mindenesetre a hozzászólásával alá is támasztotta azt, hogy ha a bekapcsolási jelenségek ezekkel a műszerekkel nem mérhetők, akkor a fogyasztásmérők sem érzékelik őket! És ha esetleg Ön alá tudja támasztani Primax fenti állítását, akkor fáradjon Ön Stockholmba...”
 • 28. extradagadt 2009. szeptember 02. 17:37
  „Te jó ég!
  kedves #27, nyugtasson már meg, ugye csak viccnek szánta, hogy olyan fizikai tranziens jelenségeket, melyek időállandója mikro- és milliszekundumos nagyságrendű, 1-2 sec. mérési időállandójú műszerrel akart bemutatni! Mert az köbö olyan lenne, mintha 2-szeres nagyítású kézilupéval próbálnánk meg felfedezni a vörösvértesteket. De ha Ön, műhely-magányában kidolgozott egy új, eddig ismeretlen módszert, melynek segítségével multiméterrel prezentálhatók az áramlökési jelenségek, jelentkezhet Stockholmban a Nobel-díjért!
  Üdv!”
 • 27. AstarothZ 2009. szeptember 02. 14:48
  „Primax!
  Csak a Te kedvedért meg csináltam a mérést egy 60W-os hagyományos izzóval, analóg és digitális műszerrel is, a videók megnézhetők itt:
  Mérés: izzo 60W analog
  http://www.youtube.com/watch?v=aLJ5Dpdy-Yk
  Mérés: izzo 60W digitális
  http://www.youtube.com/watch?v=PEmgAPuRk_8
  Sajnos a telefonom csak ilyen minőségű felvételre volt képes, de mindenesetre az jól látszik, hogy egyik műszer sem jelzett semmilyen bekapcsolási jelenséget, áramlökést sem! (Megnyugtatlak, hogy így valószínűleg a fogyasztásmérő sem érzékel :-)) A mért értékek a fájl leírásában olvashatók, a jobb oldalon, szürke keretben. A hálózati feszültség a mérések előtt, és után is 233V volt.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapest TV: ennyi volt...

A legemlékezetesebb pillanatok a kultusztévé műsoraiból - szavazással. Tovább olvasom