Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Húsvét - Jézus Krisztus feltámadását ünnepli a keresztény világ

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe; a keresztény világ húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünnepli, e napon világszerte ünnepi miséket, istentiszteleteket tartanak.

A húsvéti vigíliát követő, húsvétvasárnap hajnali ünnepi szentmise tradíciója az 5. századból származik. A szertartás keretében, a szentlecke után a 11. század óta éneklik a feltámadt Krisztus dicséretéről szóló miseéneket. Az ünneplés részeként a húsvéti gyertya a szentély vagy az oltár közelében áll, hogy Jézusra, a "világ Világosságára" emlékeztesse a híveket - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának összegzésében.

Az Ószövetségben a bárány volt a zsidó húsvét eledele. Vérével megkenték az ajtófélfát, hogy az egyiptomiak elsőszülöttjeire lesújtó Isten a zsidó emberek házait megkímélje. Ahogy a húsvéti bárány egykor megmentette a zsidóságot, a vallási hagyomány szerint úgy mentette meg Jézus az egész emberiséget a haláltól. Ezért nevezi a kereszténység Krisztust Isten bárányának. A jelkép a húsvéti étkezésben is tovább él: sok helyen bárányt vagy az arra emlékeztető sonkát fogyasztanak. Az egyház húsvétkor hajnali szertartás keretében megszenteli az ételt. Húsvéttól egészen az ötven nappal későbbi pünkösdig a Jézus feltámadása feletti örömről szól az egyházi liturgia.

Húsvét - Ünnepi mise, istentisztelet Esztergomban, Debrecenben és Budapesten

A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a húsvét alkalmából a magyarországi katolikus, református és evangélikus egyház vezetői Esztergomban, Debrecenben, illetve Budapesten tartanak ma ünnepi misét, istentiszteletet. A keresztények húsvét vasárnapján Krisztus feltámadását ünneplik. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Esztergomban mutat ma be ünnepi szentmisét. Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét a debreceni Nagytemplomban. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a budapesti Deák téri evangélikus templomban tart istentiszteletet. A húsvéti ünnepkörrel Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek a keresztény egyházak. A húsvétot a nyugati, így a magyar keresztények is a tavaszi napéjegyenlőség időpontját követő első holdtölte utáni vasárnap ünneplik. A vallási előírások szerint az ünnepet böjti időszak vezette be, a húsvét szó ennek a végét jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előretekerted? Megkezdődött a nyári időszámítás

Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali 2 órakor kellett 3 órára állítani az órákat. Tovább olvasom