Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Havasiné újra vállalja

Budapest - Az Országgyűlés hétfőn 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett, titkos szavazással, nem választotta meg Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnökének; ehhez kétharmados többség, tehát 257 igen szavazat kellett volna.

Az eredményhirdetés után szinte rögtön bejelentette Sólyom László, hogy ismét a Győri Ítélőtábla elnökét jelöli a posztra. A köztársasági elnök ugyanakkor kemény szavakkal bírálta a szocialistákat a kudarcért.
 Havasinél a köztársasági elnöktől kifelé jövet a Kisalföldnek azt mondta, újra vállalja a jelölést. Közben – ahogy borítékolni is lehetett – a pártok a szocialistáknak estek a sikertelen választást illetően. Az MSZP győri vonala hiába lobbizott a jelölt személyét illetően, ezúttal kisebbségben maradt.

Tovább csúszik a reform

„Nem érzek csalódottságot, inkább titkon még némi megkönnyebbüléssel is megyek haza Győrbe, a családomhoz. Meglepődéssel sem tölt el az eredmény" – mondta a Kisalföldnek Havasiné Orbán Mária, aki egyelőre biztosan nem lesz a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A Győri Ítélőtábla elnökével a Parlamentben, közvetlenül a szavazási eredmény kihirdetése után válthattunk néhány szót. Havasiné Orbán Mária a Kisalföldnek úgy fogalmazott: esélyeit még a mindent eldöntő nap reggelén sem latolgatta. „Nem készültem A-beszédel és B-beszéddel – fogalmazott kérdésünkre –, azt mondtam, amit őszintén gondolok: ami számomra a legfőbb, hogy a szakmai hozzáértésemet senki nem vitatta."

Képgaléria (Fotó: Bertleff András)

Havasinétól megkérdeztük, milyen fogadtatásra számít otthon, hiszen a napokban közzétett nyilatkozataiban bírálta a szakma egy szűk rétegét is, forszírozva, hogy a „nem oda való bírákat el kell távolítani". „Már hangsúlyoztam, hogy éppen a szakma nagy többségének védelmében szervezném át a továbbképzési és alkalmassági rendszert, mivel ez a nagytöbbség igen színvonalas munkát végez – reagált az elnök. – Amit a nagynyilvánosság előtt mondtam, azt mindig vállaltam a kollégák előtt is, és a legtöbben inkább bíztattak, hogy jó úton járok."

Havasinétől természetesen megkérdeztük: vállalná-e megint az elnökjelöltséget, mivel Sólyom László bejelentette, hogy ismét a parlament elé terjeszti az ő nevét. „Ha az elnök úr ismét jelöl, azt megtiszteltetésnek tekintem és vállalom" – szögezte le a táblaelnök és kérdésünkre hozzáfűzte: ezt annak ellenére sem éli meg kényelmetlenül, hogy az országgyűlés egyszer már döntött.

A parlamenti folyosón rögtönzött sajtótájékoztatón azt is mondta: bírói tevékenységének soha nem volt politikai színezete, és mint mondta, soha nem is lesz. Hozzátette: a bíróságon a reformokat már el  kellett volna kezdeni, nem tegnap, hanem tegnapelőtt. Újságírói kérdésre közölte: soha, semmilyen politikai tényezőt  nem kíván meggyőzni a saját személyéről.

Kemény szavak az elnöktől

Ismert tény, hogy Havasiné Orbán Máriát Sólyom László köztársasági elnök jelölte a posztra, miután korábbi jelöltje, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban nem  kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves  mandátuma június végén járt le, szombaton Győrben lapunknak Lomnici azt monda: az ország érdeke is, hogy minél előbb legyen főbírója a harmadik hatalmi ágnak.

Sólyom László szokatlanul keményen fogalmazott az eredmény kihirdetése után: megmagyarázhatatlan, felelőtlen  és kártékony döntésnek nevezte,  hogy a parlament nem választotta meg a főbírójelöltet. „Adva volt egy jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztére, a  programját, amellyel az összes párt egyetértett, bátran képviselte –  fogalmazott az államfő. A programot az Országos  Igazságszolgáltatási Tanács jóváhagyta, és a jelölt számtalan  helyen tanúbizonyságát adta emberi alkalmasságának, felkészültségének."

Képgaléria! (Fotó: Bertleff András)


Sólyom László kijelentette: azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak. Hozzátette: alkotmányellenes gondolkodásmód az, hogy a szocialista párt amellett, hogy elismerte a jelölt szakmai múltját és programját, a tudományos munkát és a nyelvtudást kéri rajta számon. Tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy az  illetőnek valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik – jelentette ki az államfő. Hozzátette: nincsen jobb- vagy baloldali bíró, bíró van, aki a  törvénynek és a lelkiismeretének van alávetve. Végül hangsúlyozta: Hajánál fogva előrángatott érvekkel egy ilyen döntést hozni, amikor mindenki tisztában van azzal, hogy milyen helyzetben vannak a bíróságok, milyen sürgős lett volna, hogy legyen végre elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, nagyon kártékony.

Mindenki egy ellen

Balogh József győri szocialista képviselő korábban már nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy frakciója megosztott Havasiné személyét illetően, de a győriek lobbiznak az Ítélőtábla elnökéért. A szavazás után azt mondta: „Igazság szerint arra számítottam, hogy nagyon szorosan vagy meglesz vagy épp nem a szükséges szavazatszám. Nekünk győrieknek ez nyilván csalódás, de lelkiismereti és titkos szavazásról volt szó. Nem tudom kik és hányan voltak közülünk, akik a jelölt mellé álltak, de biztosan voltak szocialista szavazatok is az igenek között."

Az MSZP frakcióvezetője szintén keményen visszaszólt a köztársasági elnöknek, Lendvai Ildikó azt mondta, „az államfőnek nem dolga a független mandátummal rendelkező országgyűlési képviselők szavazatának minősítése, képviselők és frakciók sértegetése." A Fidesz (Navracsics Tibor frakcióvezető) ezzel szemben azt mondta, „ okkal feltételezhetjük, hogyha a szocialisták ennyire ellene vannak annak, hogy a jogállam alapintézményei megszilárduljanak, rendesen működjenek, felelős vezetők irányíthassák őket, akkor a zavart szándékosan idézik elő", mégpedig azért, mert az a céljuk, hogy a politikai befolyásolás lehetőségét megteremtsék ezekben az intézményekben".

Azért is komoly baj, hogy nem sikerült a jelöltet megválasztani, mert nemsokára véget ér a mostani ülésszak és csak  hónapok múlva ül össze az Országgyűlés – jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. Hozzátette: eközben egyre tartósabb lesz a Legfelsőbb Bíróság  működése körüli bizonytalanság.  Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta, nagy kockázattal jár ugyanazt a személyt még egyszer a parlament elé  terjeszteni: „Ha a köztársasági elnök a maga jelöltjéhez következetesen  ragaszkodik, akkor az Országgyűlés a maga döntéséhez ragaszkodik, és  ez nem visz közelebb a megoldáshoz."



Galéria! Fotó: Bertleff András

Szavazás

Megkezdődött a titkos szavazás, amelynek során a képviselők döntenek a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásáról hétfőn a parlamentben. Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét Sólyom László köztársasági elnök jelölte a posztra.

A Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztásához a jelenleg 385 fős Országgyűlés kétharmadának, 257 képviselőnek a szavazatára van szükség.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június végén járt le.

Korábban

Hétfőn dönt az Országgyűlés titkos szavazással a Legfelsőbb Bíróság elnök-jelöltjéről. Havasiné Orbán Mária megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.


Sólyom László köztársasági elnök Havasiné Orbán Máriát , a Győri Ítélőtábla elnökét javasolta a posztra, akit az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatott szerdai ülésén. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le. Amennyiben az új főbíró -jelölt megkapja a szükséges támogatást, akár már hétfőn leteheti az esküt.

Havasiné Orbán Mária
Havasiné Orbán Mária


Még a Parlamentben

A titkos szavazás mellett hétfőn hat órás szavazás vár a képviselőkre, ekkor döntenek a bankmentő csomaghoz benyújtott módosító indítványokról, valamint a költségvetési törvény fejezetein belüli átcsoportosítást kezdeményező beadványokról is. A plenáris ülés az Interparlamentáris Unió (IPU) közgyűlésével kezdődik, fél 12-kor. Ezt követően Szili Katalin Antall József egykori miniszterelnök halálának 15. évfordulója alkalmából mond megemlékező beszédet. Kedden a korábban leszavazott interpellációkról szóló bizottsági jelentéseket tárgyalja a parlament. Ezekről az ülésszak utolsó napján, december 15-én döntenek.

Olvasóink írták

 • 13. Primax 2009. január 09. 08:28
  „Ami nem megy, azt kár erőltetni.
  A FIDESZ sem szavazná/választaná meg az MSZP jelöltjét.
  Sajnos erről szól a dolog, nem másról.
  Lehet, hogy ez a hölgy nagyon is megfelelő lenne a posztra, de nyilvánvaló jobboldali kötődése miatt esélye sincs.
  Van egyáltalán ebben az országban egy olyan személy, aki még nem adta el magát valamelyik oldalnak ? ? ? ?
  Sólyom Úr is elszomorítóan tud viselkedni, neki az összefogást kellene szorgalmaznia, ehelyett folyamatosan a FIDESZ mellett kampányol.
  Saját megválasztásának botrányos körülményeit mintha elfeledte volna...”
 • 12. Misztertejfel 2008. december 09. 09:11
  „Ugyan már, thurvj97 , először is nem gondolod, hogy ez volt az MSZP- frakció problémája a jelölttel, másrészt, azt se gondold, hogy Lomnici vagy Solt Pál jól tudott angolul. Inkább sehogy. A tudományos munkásság pedig nem sokat tett hozzá Lomnici elnökléséhez, Havasiné pedig két hét alatt többet tett le az asztalra a meghallgatások során. És mivel egyenes embernek tűnik, el is hiszem neki, hogy komoylan gondolja a programját.”
 • 11. thurvj97 2008. december 09. 08:29
  „Csak azért ismételek, mert megjelent a habzószájúak kórusának a tagja is. Ugyan kérdőjellel, de tudom, hogy nem lehet normális. Szóval az alapvető gond az alkalmatlan, egyoldalú államfő és sajnos ennek áldozata a jelölt meghurcoltatása is. De nem mehetünk el az elutasító érvek jogossága mellett sem. Ma egy szürke beosztáshoz nyelvismeret szükséges. Havasinénak nincs ilyen.Szakmai felkészülség fokmérője a tudományos munkásság. Havasiné ezzel sem rendelkezik. Lehet egy felkészült bíró, sőt a pályázat sem tartalmaz ilyen követelményeket-hozzáteszem érthetetlen módon- de a poszt melyre jelölték bizonyára többet érdemel.Nem elég elhallgatni a meghallgatáskor, hogy merre is húz a szíve, úgy is kell élni.Sólyom nem először és nem utoljára kapja a pofonokat.Megérdemli, mert rászolgált.Kézfogásos cirkusz, a balt lejárató nyilakozatai, távolmaradásai fontos eseményekről jogosan váltották ki a baloldal ellenszenvét. Sajnálom Havasinét, mert most éppen őt dobta oda koncként.”
 • 10. jockey 2008. december 08. 22:14
  „Ez a szavazás az MSZP-s képviselők lelkiismertére volt bízva. Én már akkor is mosolyogtam. Az eredmény borítékolható volt.”
 • 9. arany 2008. december 08. 21:23
  „Meg kell szavazni, majd következőn sikerül.”
 • 8. m 2008. december 08. 21:18
  „Tk, te is kötődhetnél valamihez:-))”
 • 7. arpus 2008. december 08. 20:34
  „Milyen gerinctelen csőcselék aki nem meri a nevét adni a szavazáshoz?”
 • 6. TancsKaszabell 2008. december 08. 19:47
  „Mi a baj?
  Nagyon sokan emlékeznek egy "fideszes kötődésű" főügyészre.
  Egy "fideszes kötődésű" APEH elnökre.Egy "fideszes kötődésű" MNB elnökre.
  Továbbá az ország még egy ideig nyögi a"vakondokok" aknamunkájának eredményét.
  Mert Ő ugyan olyan együttműködésre képtelen mint a szavazóinak többsége,hat éve.
  Nohát csak ez a baj!”
 • 5. Nooormális? 2008. december 08. 19:39
  „Havasiné Orbán Mária emberileg és szakmailag is megfelel a posztra, következésképpen a kommunista rablóbandának elfogadhatatlan...”
 • 4. law 2008. december 08. 18:21
  „Vajon mi a baj?

  Kérdezném tisztelettel, hogy a jelölő vagy a jelöltek személye, vagy a szavazók hozzáállása, vagy valami más az oka annak, hogy senki nem jó a Legfelsőbb Bíróság Elnökének székébe?
  Várjuk a 3. jelöltet, merthogy 3 a magyar igazság! / Igaz, van egy ráadás is! / :-)
  Vagy megvárjuk, amíg lejár a Köztársasági Elnök mandátuma is? Én ehhez - meg még sok mindenhez - nem értek, de egy biztos: karmester nélkül a zenekar nem ugyanúgy játszik. Bár vannak, akik kedvelik a kakofóniát. Én jobban szeretem az összhangot. Mindenben. Akkor megy előre a szekér. Vagy tévednék a cél meghatározásában?”
 • 3. matriné 2008. december 08. 16:49
  „No már nem divat a párt általi kinevezés, ha többség nem javasolja? Mivel nincs normális igazságszolgáltatás ebben a banánköztársaságban így ép oda való lett volna! A felszínes munkát itt nem bírálja felül senki! Csodálkozom, hogy egyáltalán, hogy képzelték jelölni anélkül, hogy legalább egymást kérdezték volna a "közjogi méltóságok".”
 • 2. Egressy 2008. december 08. 12:24
  „SZERINTEM EGÉSZEN ARANYOS CSAJ!!”
 • 1. thurvj97 2008. december 08. 10:52
  „Szerintem borítékolható a lépés. Sólyom jelöltje, csak Sólyom és a jobboldal jelöltje. Rokonok ne izguljatok, nincs és nem lesz költözés. Már keresik az újabb jelöltet. Bocsánat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölcsönzött dolgozóknak hosszabb lehet a szünet

Komárom - Olvasói sms: Nokia? Simai Anna arról is beszélhetett volna, hogy a munkaerő-kölcsönző… Tovább olvasom