Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Fecseg a felszín, hallgat a mély...

Csodálatosan gazdag és szép ez a hivatás. A pszichológus az emberismeret, a segítés, a pszichoterápia tudományában tanult személy, aki szerencsés, mert azzal foglalkozhat, ami a világon a legérdekesebb: magával az emberrel.

Magánéleti beszélgetésekben gyakran találkozom azzal az előfeltevéssel, hogy a módszertani arzenál, amellyel rendelkezem, döntő előnyt jelent számomra kommunikációs helyzetekben. Bizony mondom, ez az előfeltevés nem könnyíti meg a helyzetemet a mindennapokban, hiszen emiatt vagy túlzott elvárás jön felém, vagy túlzott tartózkodás.


A találkozás első pár perce

˝Te mindenféle rezdülésekből biztos belelátsz a másik fél gondolataiba˝ – mondta egyik ismerősöm, amikor a munkámról kíváncsiskodott.

˝Szeretnél te is belelátni az én gondolataimba?˝ – kérdeztem. No jó, ha tényleg érdekel, hogyan gondolkodik a pszichológus, akkor mutatok valamit: egy pácienssel való találkozás első pár percét, röviden.


Velem van a baj?

Harmincas évei vége felé járó családanya negatív orvosi leletekkel a kezében jön a pszichológiai rendelésre, és elmondja a következőket.

– Egy ideje nagyon feszült vagyok, rosszul alszom. Ritkán álmodok, de akkor nyomasztót. Pedig az életem rendezett. Mindenünk megvan. Velem lehet valami baj…


Mi van a mondatok mögött?

– Meséljen az életéről – kérem kedvesen. – Mit mondjak?… semmi különleges… átlagosan élünk… nem mondhatok semmi rosszat.

Elég is ennyi idézet, itt állítsuk meg a képzeletbeli videót, és tekintsünk bele a lelki történésekbe! Vajon mi jár ilyenkor a pszichológus fejében? Miről morfondírozik a szakember?


˝Életem rendezett.˝Vajon mit nevez ő rendnek? Kitől tanulta? Mi a minta? Hogy jött létre? Mi tartja fenn? Merre változik?

˝Mindenünk megvan.˝ Vajon mit ért ezen, mi van meg? Mosógép? Ház? Autó? Gyerek? Szeretet? Karrier? A családban mindenki így gondolja? Ez azt jelenti, hogy elégedett?


˝Velem lehet valami baj.˝ Egy alapkérdést kell tisztázni: a hiba az ön készülékében van, vagy a tv-adásban? A hiba az ön szemével van és azért lát homályosan, vagy kinn van köd és homály, és ezt ön nagyon is jól látja? (Mert első esetben a szemorvos a megoldás, a másodikban a napsütés.)

Érdemes megfigyelni, hogy a megfogalmazás, „velem lehet valami baj", úgy hangzik, mint valami következtetés kizárásos alapon:
– Bajt érzek.
– Életem (kapcsolataim, külvilágom) rendezett.
– Tehát: csak velem lehet a baj.

Ezek után érthető, hogy a páciens miért hökken meg a banális kérésen: ˝Meséljen az életéről!˝ Pedig ezért jött hozzám, ezért, hogy beszéljen, mégis hirtelen kelletlenné válik. Megjelenik ugyanis a veszély érzete: hátha még sincs minden úgy, ahogy látja, ahogy szeretné látni a dolgokat, hátha mégsem az ő készüléke a hibás, és akkor az élete még sincs rendben, talán össze is dőlhet! Ennek fényében már más értelmet nyer a „nem mondhatok semmi rosszat˝ kifejezés. Értsd: nálam belül le van tiltva az elégedetlenkedés, mert úgy érzem, az önzés és hálátlanság lenne, hiszen „mindenünk megvan". Maradjunk csak a sablonoknál: ˝átlagosan élünk˝.


Levetetni a páncélt

A páciens óvatossága védekezést jelez, lelki sérülékenységre utal, és a pszichológust arra inti, hogy legyen türelmes, elfogadó, szeretetteljes és kitartóan kíváncsi. Ez a dolog csak így működik, a segítséget kérő személy csak így képes levenni a páncélt, az álarcot, és megnyílni, megmutatni esendő önmagát. Így kaphat csak valódi, személyes segítséget, emberi kontaktust, amire olykor mindannyiunknak szüksége van.

˝Aki boldogtalan sosem volt, az nem tudja megbecsülni a boldogságot.˝ (Petőfi Sándor)

Várjuk a kérdéseiket!

Fodor Dénes időről időre jelentkezik tanácsadó írásaival.

Várjuk olvasóink konkrét kérdéseit felé a bizalmasan@lapcom.hu e-mail címre.Boldogság

Fodor Dénes klinikai szakpszichológus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jackson halála után könyv jelent meg róla Magyarországon

Alig néhány nappal Michael Jackson halála után könyv jelent meg Magyarországon az amerikai sztár… Tovább olvasom