Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Chanel, az örök

Coco Chanel soha nem megy ki a divatból, mint ahogyan az általa megálmodott kis fekete ruha sem. Ki ne ismerné parfümjeit és egyenes szabású kosztümjeit?

A divatdiktátor szegény, árva lányként kezdte a nagybetűs életet – sikertörténetét most ismét mindenki megismerheti, mozifilm készült róla.

Coco Chanelről készült életrajzi filmet vetítenek hetek óta a hazai mozikban. A főszerepet a törékeny francia színésznő, Audrey Tautou játssza. A film Chanel életének azt a korai szakaszát ábrázolja, amikor még nem volt ˝Coco˝, azaz nem volt egy híres divatház tulajdonosa. A sztori egyrészt megmutatja, milyen forradalmi hatással volt az 1971-ben, 87 éves korában elhunyt tervezőnő a divatiparra, másrészt szerelmi életére koncentrál. A mozi mellett idén újra kiadták a divatdiktátor életéről szóló regényt is, amelyből megismerhetjük Chanel sikertörténetét: árvaházi kislányból vált gazdag üzletasszonnyá, megformálva a XX. századi emancipált nőt.


Férfipulóver selyemsállal

Cocót eredetileg Gabrielle Bonheur Chasnel néven jegyezték be Samur város anyakönyvébe 1883-ban. Később ˝ismeretlen kéz˝ korrigálta zöld tintával a születési dátumát 1893-ra. Chanel édesapja Amerikába vándorolt, majd eltűnt, édesanyja nem sokkal ezután meghalt. Cocót lánytestvéreivel együtt apácák nevelték fel. Később Etienne Balsan, egy gazdag textilgyáros sarjának birtokára költözött: sok kortárs, szép, fiatal lányhoz hasonlóan a ˝kitartott nő˝ szerepét töltötte be, hogy kitörjön a szegénységből. Cocót azonban nagyon bántotta a kiszolgáltatottság, az, hogy luxustárgyként kezeljék. Csendesen lázadt: elkezdett kalapokat gyártani. Pályája egy véletlen ötlettel kezdődött: egy lovaspályán várt a férfiakra. Fázott, ezért az erősebbik nem pulóverei közül választott egyet, magára öltötte, és mivel bőnek bizonyult, a derekát megkötötte egy selyemsállal. Így született az egyszerűségre törekvő, kicsit fiús Chanel-stílus.Feketébe öltöztette a világot

Változás akkor következett be az életében, amikor Boy Capel, Balsan angol barátja beleszeretett, és kalapszalont nyitott neki Párizsban. Miután szeretője autóbalesetben meghalt, Coco mély gyászba vonult. Ekkor, az első világháború után hozta divatba a fekete színt. Egy újságíró gúnyosan azt írta róla: mivel Coco nem volt Boy felesége, nem viselhetett ˝hivatalosan˝ gyászt miatta, ezért az egész világot rákényszerítette, hogy gyászba öltözzék vele együtt. Később élt emigráns orosz nagyherceggel és Anglia egyik leggazdagabb emberével, Westminster hercegével is, de soha nem ment férjhez.


Le a fűzővel!

Nem csak a fekete színt hozta divatba. Az elegáns forradalmárnak köszönhetik a nők, hogy megszabadulhattak a fűző szorításától. A merész újító volt ugyanis az első, aki elhagyta a fojtogató, egészségtelen ruhadarabot, és a kényelmi szempontokat figyelembe véve öltöztette fel a szebbik nem képviselőit. Az egyszerű elegancia híve volt, azt akarta, hogy ne a nők legyenek a ruhájukért, hanem fordítva – felöltözve is kényelmesen tudjanak mozogni. Nadrágot öltött, és rövidre vágatta a haját, amellyel jócskán megbotránkoztatta kortársait, ám sikerült elhitetnie velük, hogy a nők ebben a férfias ruhadarabban is elegánsak lehetnek. Neki köszönhetjük az első kosztümöket is, s a dzsörzéruhák elterjedését. Mindezeken felül pedig még a barna bőr kultuszát is. Hagyta, hogy a nap színt varázsoljon arcára, így vetett végett az évszázadokon át tartó ˝arisztokratikus fehérség˝ divatjának. Első parfümjét, a Chanel No. 5-öt maga keverte és kedvenc számáról nevezte el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok az iwiwen: Pornósok, celebek, zenészek

Gombnyomásnyira ismerőseinktől. Vajon mit írnak magukról? Tovább olvasom