Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Bizonyítékok ˝importja˝ az unióban

Az európai büntetőügyeket gördülékenyebbé tenné, ha tagállamok között könnyebben szerezhetnék be és fogadnák el a bizonyítékokat. Az Európai Bizottság szerdán az ezzel kapcsolatos együttműködésről fogadott el egy zöld könyvet.
A Bizottság fontolóra veszi, hogy a büntetőügyekben a bizonyítékok megszerzésének jelenleg szétaprózott jogi szabályozása helyett egyetlen jogszabályt vezet be, amely valamennyi bizonyítéktípusra kiterjedne. Ebben szabályoznák azt, hogy a bíróságok hogyan fogadják el a többi tagállamból érkező peranyagokat.

Jacques Barrot alelnök, a jogérvényesülésért, a szabadságért és a biztonságért felelős biztos kijelentette: „A tagállamok igazságügyi rendszereinek eltérései és a bírósági határozatok kölcsönös elismerésének hiánya nem akadályozhatják az igazságszolgáltatás eljárását a határokon átnyúló bűnözéssel szemben. E tekintetben különösen fontos a hatékonyabb együttműködés előmozdítása valamennyi bizonyítéktípus büntetőügyekben történő megszerzése területén, ezáltal megkönnyítve és meggyorsítva a tagállamok közötti igazságügyi együttműködést."

A más tagállamokból érkező bizonyítékok megszerzésének meglévő szabályai számos egymás mellett létező, különböző alapelvekre épülő és eltérő alkalmazási körű előírásokból állnak. Ez nehézkessé teszi az alkamazásukat, zavart okozhat a gyakorló jogászok körében, és ahhoz vezethet, hogy nem a legmegfelelőbb eszközt használják a keresett bizonyíték megszerzéséhez. Ezek a tényezők végső soron tehát a hatékony, határokon átnyúló együttműködést is gátolhatják.

Ezenkívül a más tagállamból megszerzett bizonyítékok bíróság általi elfogadhatóságának kérdésével csak közvetett módon lehet foglalkozni, mivel nincsenek közös szabályok a bizonyítékok gyűjtésére vonatkozóan. Ez pedig azt a veszélyt hordozza magában, hogy a gyakorlat csak olyan tagállamok között működik majd hatékonyan, amelyek hasonló nemzeti szabályokkal rendelkeznek a bizonyítékok gyűjtését érintően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokba kerül trendinek lenni

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. A mondás igaz, főleg, ha a szülők a pénztárcájukra… Tovább olvasom