Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Aszteroida csapódott a Jupiterbe

a Jupiterbe nem üstökös, hanem egy Titanic-méretű aszteroida csapódott be 2009-ben - állítják a NASA csillagászai.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben Naprendszerünk legnagyobb bolygójába, a Jupiterbe nem üstökös, hanem egy Titanic-méretű aszteroida csapódott be 2009-ben - állítják a NASA csillagászai, akik az Amerikai Asztronómiai Társaság folyóiratában, az Icarusban számoltak be legújabb kutatásaikról.

A gázóriásba 2009. július 19-én csapódott be egy égitest, az ütközés okozta "sebhelyet" elsőként egy ausztrál amatőr csillagász, Anthony Wesley fedezte fel - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.Az asztronómusok abból kiindulva, hogy a Jupiter "kisöpörte" gravitációs teréből az összes aszteroidát, kezdetben úgy vélték, hogy egy üstökös csapódhatott be. A NASA bolygókutató részlegének, a Jet Propulsion Laboratory kutatói különböző infravörös teleszkóppal vizsgálták a "sebhely" változásait a becsapódás utáni első hétben.

A kutatók megállapították, hogy a becsapódás 3-4 Celsius-fokkal felmelegítette a Jupiter sztratoszférájának alsó rétegét.
"Ez a 3-4 Celsius fok nem tűnik túl soknak, ám óriási mennyiségű energia felszabadulásáról tanúskodik, mivel a felmelegedés hatalmas területet érintett" - hangsúlyozták a NASA tudósai.

Az aszteroida túlhevített gázokkal teli "csatornát" vájt ki a Jupiter légkörében, majd a felhők alatt felrobbant, 5 gigatonna TNT-vel egyenértékű energiát szabadítva fel. Ez 250 ezerszer meghaladja a Nagaszakira 1945 augusztusában ledobott amerikai atombomba erejét.

A robbanás hatalmas ereje óriási mennyiségű gázt és törmeléket lövellt fel az aszteroida által kivájt légköri csatornába. Majd amikor a törmelék "visszacsobbant", felmelegítette a légkört. A törmelék kémiai összetételét vizsgálva hidrokarbonátokat, szilícium-dioxidot, szilikátokat fedeztek fel benne, ám nem találtak szén-monoxid jelenlétére utaló jeleket. A NASA tudósai szerint az elegy kémiai összetétele sokkal inkább egy aszteroida, mintsem üstökös becsapódását valószínűsíti.

1994-ben a Shoemaker-Levy 9 üstökös csapódott a Jupiterbe. A NASA Hubble-űrteleszkópjával végzett megfigyelések arról tanúskodtak, hogy a 2009-es becsapódáskor keletkezett törmelék sűrűbb, nehezebb volt, mint a tizenöt évvel korábbi esetben.

A becsapódó objektum anyagának 2,5 gramm/köbcentiméteres "kőszerű" sűrűségéből a kutatók kiszámították, hogy az aszteroida átmérője 200 és 500 méter között lehetett, azaz akkora lehetett, mint a balsorsú Titanic, amelynek hossza 269 méter, 28 méter széles és 53 méter magas volt.

"Maga a becsapódás, valamint az, hogy aszteroida és üstökös egyaránt ütközött a Jupiterrel, arról tanúskodik, hogy Naprendszerünk komplex, dinamikusan alakuló, s erőszakos cselekményekkel teli hely, ahol bármikor számíthatunk valamilyen meglepetésre" - emelte ki Glenn Orton, a tanulmány szerzőinek egyike.

Olvasóink írták

  • 1. átlagember 2011. február 01. 13:34
    „Kisebb fotó nem volt? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Olivér forgatókönyv szerint nyírja ki a villalakókat

Olivér keveri legügyesebben a kártyát a VV Villában – ebben valószínűleg mindenki egyetért. Tovább olvasom