Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Szerencsevadászok

Őszintén! Ugye elgondolkozott már ön is azon, mire is költené a hatalmas nyereményt, amelyet már jó párszor, többek között ezen a héten is kínál a lottó.


Még akkor is megtette ezt, ha nem is vásárolt szelvényt. Istenem, milyen jó is legalább gondolatban elosztani azt a tengernyi pénzt.

Jutna rokonnak, barátnak. Akadnak, akik barátilag megbeszélik, ha bármelyikük nyer, juttat a másiknak vagy egy nagyobb összeget, vagy valamilyen értékes tárgyat, autót, tévét, borhűtőt! Akadnak, akik nem hisznek a szerencsében és a megnyerhető a főnyereményben, de olyanok, akik ne merengenének azon, milyen jó is lenne már nem jönni hétfőn dolgozni, aligha. Amikor a lottózókat ismét rohamozzuk, amikor külföldről is ismét jönnek hozzánk tömegével játszani, érdemes egy kicsit körülnézni a hazai szerencsejátékok környékén. A Szerencsejáték Zrt. kommunikációs és marketingvezetője, Somorai László volt a segítségünkre abban, hogy megtudjuk, a gazdasági válság ösztönöz-e minket több játékra, lehet-e csalni a sorsolásokon, nem jelentenek-e konkurenciát a szaporodó pókerklubok és miért is kellett volna megszűnnie már régen a lottónak?

– Fortuna szekerén nagyon sokan ülnek, hétről hétre milliók játszanak arra vágyva, sikerüljön, ők találják el a bűvös számokat. De azok ülnek igazán biztosan ezen a szekéren, akik bármikor le tudnak ugrani róla, mert legyünk őszinték, annak az esélye, hogy bárki nyerjen a mostani óriáshalmozódáson, elég kicsi.

– Ez így igaz. Az ötöslottónál a nyerési esély egy a negyvennégymillióhoz! Szinte nincs is esélye annak, hogy valaki megnyerje a megint jócskán az egymilliárdon túl lévő nyereményt, de érdekes módon mégis lesz majd, aki elviszi! – mondja Somorai László. Majd folytatja: – Én egyébként matematikatanár vagyok, tehát, ha a valószínűségelv alapján fogadnék, soha nem tenném. De játszom, sőt, elárulhatom, 1986-ban volt egy négyes találatom a lottón!


– Gondolom, akkor még nem dolgozott a Szerencsejáték Zrt.-nél.

– Nem, bár számunkra nem tiltott, hogy játsszunk!

Somorai László
Somorai László

– Akár erről is eszébe juthat valakinek, ja, ha azok játszanak, akik a játékot szervezik, biztos csalhatnak. Vagy az is egy közkedvelt vélekedés, hogy a nyerteseket előre lezsírozzák, csak megvárják, amíg elég sok pénz gyűlik össze és aztán megnyeretik velük a pénzt.

– Soha nem fordulhat ilyen elő. Erre több garancia is van a rendszerünkben. Az egyik, talán ez a legelhihetőbb nálunk, Magyarországon, hogy ha valami ilyesmi történne, arról legalább tizenöt embernek kellene tudnia a különböző adminisztrációs és technikai részlegeknél. Ennyi ember pedig egész biztosan nem tudná a titkot tartani. Az kiszivárogna. De komolyra fordítva a szót, hivatalosan felkért közjegyzők, egy szintén hivatalosan kiválasztott, felkért sorsolási bizottság ellenőrzi a húzásokat. Ráadásul az ötöslottó-sorsolást élőben is közvetítjük. Nálunk minden nyilvános, kivéve a nyeremény átadását.


– Hát ez is egy izgalmas terület. Nálunk hús-vér nyertest tízezer forintig lehet látni, na jó százig, utána mindenki egy fantomalak marad.

– Nagyon kevés olyan ország van, ahol a nyerteseknek kötelező megmutatni magukat. Az USA néhány tagállamában kötelező ez. Külön érdekesség, hogy ott ha egyben felveszik a nyereményt, a felét le is adózzák, viszont, ha életjáradékban kérik, nem kell adózni utána és a teljes összeget megkapják.


– Az életjáradék nem egy rossz ötlet, megvédi az esetleges átlagembert, hogy a nagy pénz elvegye az eszét vagy hogy a maffia rászálljon. Nálunk nem merült fel ennek a lehetősége?

– De igen. Ám készítettünk egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderült, a magyar emberek nem akarnak várni a nyereményre. Azonnal zsebre akarják tenni.


– Ha már valaki nyer, segítenek abban, miként költse el?

– Azt gondolom, ez az ő magánügye. De ha segítséget kér tőlünk a befektetéseit illetően, akkor amit tudunk, megteszünk, bár erre nem vagyunk igazán felkészülve. De számos befektetési tanácsadóval kapcsolatban állunk, akik számos lehetőséget juttathatnak ilyenkor el hozzánk.


– Volt már rá példa, hogy nyertes kért ilyen befektetési segítséget?

– Hát megmondom őszintén, eddig sohasem.


– Úgy tűnik, a nyertesek nálunk nagyon is tudják, mit akarnak tenni a pénzzel. Csak továbbra is az az érdekes, kik azok a nyertesek? Mostanában olyan híreket adnak csak ki, hogy ez vagy az a csoport, ilyen vagy olyan kollektíva nyerte. Soha nincs meg az egyszemélyes győztes. Önök is mintha szándékosan dugdosnák a nyerteseket.

– Mi csak az ő jogaikra vigyázunk. Egyébként a névtelenségüket őrizve, de azt elmondhatom, a legutóbbi nagy nyeremények döntő részét valóban csoportok vitték el. A legnagyobb ötmilliárdos nyeremény azonban egyetlen embernek került a birtokába!

Fodor B. Péter is szeretne lubickolni a szerencse adta bőségben.Fotó: Krizsán Csaba
Fodor B. Péter is szeretne lubickolni a szerencse adta bőségben.Fotó: Krizsán Csaba

– A szerencsejátékokból óriási bevétele van az államnak. Hogyan és miként oszlanak meg az ide befolyt pénzek?

– A befolyó pénzeknek nagyjából a negyvenöt százaléka megy a nyereményalapba, vagyis kerül kifizetésre. Körülbelül ugyanennyi az a pénz, amit az állam kap meg belőle és a fennmaradó részből működtetjük a Szerencsejáték Zrt.-t.


– A szerencsejáték állami monopólium. Nem gátja ez a szabad versenynek, amelyet minden más területen meghirdetnek?

– A világon mindenütt állami monopólium. Annyi csupán a különbség, hogy ezt a jogát az állam hogyan gyakorolja? Vannak olyan országok, ahol engedélyköteles a szerencsejáték, aztán vannak, ahol csak állami céggel szervezhetik a szerencsejátékokat, és akad, ahol koncesszióba adják. Magyarországon és Angliában különleges módon mindhárom együtt van jelen.

A sportfogadás, a totó, a tippmix, a kaparós sorsjegyek, a számsorsjátékok szervezését állami cég, mi végezzük. A nyerőautomaták üzemeltetése engedélyköteles, a kaszinókra koncesszió kell.


– Ha már itt tartunk, a kisebb kaszinók, játékklubok, ahol a népszerű texas holdemet ezerrel nyomják, nem veszélyeztetik ezt az egyeduralmat?

– A póker egy másik történet. Ráadásul amíg azon vitatkoznak, hogy szerencsejáték vagy tudásalapú játék, én sem tudok igazán válaszolni erre a kérdésre. Népszerűek, az kétségtelen, de ez inkább hobbi sok esetben.


– Népszerű a póker, tény, de korántsem annyira, mint a lottó. Elemezték már, mi lehet az oka ennek?

– Igen. És az az igazság, ha a játék történetét nézzük, vagy azt, hogy külföldön a hasonló játékok mennyire népszerűek, arra kell kilyukadnunk, hogy elavult, régi szisztéma és már meg is kellett volna szüntetni az ötöslottót. Az egész világon a kisebb nyereményeket nagyobb eséllyel kínáló játékok viszik a prímet.

Hogy nálunk mégis miért népszerű? Egyetlen igazi okot derítettünk ki, a nyeremény nagysága. Itt, Magyarországon még mindig az a vonzó, ha kicsi az esélyünk, de nagyot nyerhetünk. És persze a hagyományok. Már dédapáink is ezt játszották! Lutri volt, de sokaknak akkor is bejött.


– Megérezték a forgalomban a gazdasági válságot? Több lett a szerencsevadász?

– Az elmúlt időszakban átlagban három és fél, négymillió szelvényt adtunk el. Az elmúlt héten ez a szám már közel hatmillió volt. Ha nem lenne válság, nyilván nem ennyi jönne be.


– Kevesebb?

– Ellenkezőleg. Több. Tévhit az, hogy a szegény országokban sokkal többen játszanak. A legtöbb szerencsejátékot Finnországban és Svédországban játsszák az emberek. Ezért mi sem örülünk a gazdasági válságnak. Ha nincs tejre, kenyérre való, akkor lottóra főleg nem lesz.


– Érdekeltek egyébként abban, hogy minél többet költsünk el szerencsejátékra?

– Inkább abban, hogy korrekt cégnek tartsanak minket. Nem akarjuk minden határon túl növelni az eladásainkat. Nem ígérgetünk felelőtlenül, nem mondjuk, hogy nyerni mindenekfeletti dolog. Nem akarunk arra biztatni: felelőtlenül költsenek az emberek szerencsejátékra. Ez nem lehetőség, inkább szórakozás.


– De csak nem bánják, ha többet veszünk lottóból, totóból?

– Persze, fontos, hogy ne csökkenjen a bevétel, de a mindenáron való ösztönzésben nem vagyunk érdekeltek. Kevesen tudják, de van egy etikai kódexünk. Ebben például kikötöttük, hogy fiatalokat semmilyen módon nem célzunk meg. Egyetemeken, főiskolákon nem árusítunk játékszelvényeket, nem hirdetünk a diákújságokban vagy fiatalokat célzó kiadványokban. Akik nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, azokat nem biztatjuk játékra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárházasság

Őszintén vallottak a kapcsolatukról és az együtt dolgozás élményeiről. Tovább olvasom