Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Főhercegnő az almaültetvényen

Történelem - Egy Linz melletti kis farmon gazdálkodik Valerie Habsburg-Lothringen, a magyarok körében is közkedvelt Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné ükunokája.

A főhercegnő férjével két gyermeket nevel, szeretnek utazni, síelni a tiroli hegyekben. Vele készült exkluzív interjúnkból kiderül, hogy az emberek inkább barátságosak a neve hallatán, kislánya Sissi nyomán hercegnőnek készül, ő maga pedig nem cserélne neves felmenőjével.


– A főhercegnői rang illeti meg önt és nővérét, de a családja nem használja a titulust. Miért nem?

– Ausztriában hivatalosan már nem engedélyezik.


– Ezek szerint nincsenek protokollfeladatai?

– A családi összejöveteleken, ünnepeken kívül nincsenek.


– Tartják a kapcsolatot a kiterjedt Habsburg rokonsággal? Az összejöveteleken Habsburg Ottó is részt vesz?

– Inkább az ausztriai rokonsággal tartjuk a kapcsolatot. Keresztelőkön, esküvőkön, temetéseken és születésnapokon találkozunk, ahogy minden más család. Habsburg Ottó már idős, nem annyira mobilis, ritkán jelenik meg.


– Hogyan él egy mai Habsburg főhercegnő?

– Tulajdonképpen ugyanúgy, mint a többi modern nő. Egy néhány hektáros kis farmon gazdálkodunk Linztől félórányira, a Dunánál. A férjemmel mindketten mezőgazdasági technikát tanultunk. Bioalma-ültetvényünk van, emellett főként erdészettel, erdőgazdálkodással foglalkozunk és neveljük a két gyermekünket. Nagyon jó vidéken élni!


– A Habsburg név összefonódott az európai és a világtörténelemmel. Hogyan reagálnak az emberek a hétköznapokban és az utazásaik során, ha meghallják a vezetéknevüket?

– Amikor utazunk, nem írjuk ki az autóra a nevünket. Otthon teljesen normálisan és barátságosan. Néha autogramot kérnek, olykor pedig rajongókkal találkozunk, akik örülnek nekünk. Persze nem mindig könnyű, érnek negatív élmények is, mert nem mindenki szerette a császári házat.


– Mit jelent önnek Sissi öröksége?

– Nagyon szép és megtisztelő örökség, a kislányunk már most lelkesedik a Romy Schneider-féle Sissi-filmekért. Ahogy minden lány, ő is arról álmodozik, hogy hercegnő lesz.


– Ön is álmodott erről kislányként?

– Természetesen, mi is a Sissi-filmeken nőttünk fel. És tudatosan is, elvégre valóban hercegnők vagyunk. Egy kastélyban nőttünk fel a nővéremmel. Szép volt, izgalmas és romantikus.


– Gyakran összehasonlítják az ükunokákat Erzsébettel?

– Igen, nagyon! Újra és újra felfedeznek hasonlóságokat. Mindenki másképp látja, hasonlítunk-e vagy sem. Én magam nem tudom megmondani.


– Erzsébet királyné nagyon szerette Magyarországot és a magyarokat. Hidak, közterek, egész városrész is viseli a nevét, mint például Pesterzsébet. Mennyire ismeri az országunkat?

– Tudom, hogy Erzsébet királynénak rengeteg rajongója volt-van Magyarországon és a hivatásomból kifolyólag tanultam az ország mezőgazdaságáról. Olvastam a fővárosról és a nagyvárosokról, két napot töltöttünk Budapesten és meghívtak minket az Elisabeth bemutatójára a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Szeretnénk még visszatérni, hogy jobban megismerjük az országot.


– Mivel foglalkozik a szabadidejében? Szokott jótékonykodni?

– Sportos család vagyunk, kirándulunk, telente síelünk, snowboardozunk a tiroli hegyekben. Gyerekként lovagoltam is, mint Sissi, de már nem ülök lóra. Szívesen utazunk, igyekszünk megismerni a legtöbb európai várost és a világot, amennyire lehet. A kedvencem Prága, Európán kívül Marokkóban is nagyon jól éreztem magam. Megjelenek bizonyos jótékonysági eseményeken is: bálokon, megnyitókon, kiállításokon, és szeretek színházba járni.


– Ha már a színháznál tartunk, hogy tetszett Lévay Szilveszter és Michael Kunze Sissiről szóló darabja, az Elisabeth?

– Nagyon szeretjük, a férjemmel mindketten nagy rajongói vagyunk. Már több alkalommal láttuk, de szabadtéren és magyar nyelven most először.


– Melyik időszakot találja szebbnek? Erzsébet korát vagy a mai világot?

– Azt hiszem, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Annak idején körülrajongták a nőket, ami szép lehetett, de mint emancipált nő, szívesebben élek a mai világban. Azt hiszem, Erzsébetnek is jobban tetszett volna a mi korunk, hiszen ő is igazán felvilágosult asszony volt. Semmiképpen nem cserélnék vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gazdasági válság is erősíti a szélsőséges mozgalmat

Háttér - Nemzetközi és magyar neonáci szervezetek terveztek mára közös felvonulást Rudolf Hess… Tovább olvasom