Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Beszélgetés a 80 éves Bacsó Péterrel

Mozgalmas napokat élt át mostanában Bacsó Péter, a magyar filmművészet nagy öregje, a közkedvelt Tanár úr. Nemrégiben ünnepelte 80. születésnapját, majd legújabb filmjének bemutatóján is neki tapsoltak. A Majdnem szűz az emberi nyomorúságról és részvétről szól egy fiatal prostituált lány történetén keresztül.
Óvatosan tipegve sasszézik mellém a nyolcvanesztendős Bacsó Péter, aztán megadó arckifejezéssel belehuppan a nagy karosszékbe. Súlyos gerincfájdalmai miatt utolsó filmjének forgatásán megfogadta, hogy többé nem áll kamera mögé. Ősz haja kicsikét szertelen, mintha erős szelek nyargalásznának keresztül a szobán. A szeme azonban huncutul mosolyog, abszurd iránti vonzódása és humora friss, mint a víz, amit kortyolunk éppen.

Fotó: Szük Ödön
Fotó: Szük Ödön

Váratlanul beugrik egy helységnév, Marcali, s már sztorizni is kezd, a Virágvasárnap című egykori filmje bemutatójáról mesél. Március huszonegyedikén tartották a premiert, ami akkor még a Tanácsköztársaság ünnepét jelentette, Marcali egyik terére kivezényeltek egy regiment kisdiákot, hőség volt, de a tanácselnök nem különösebben törődött vele, mondta a sablonos szózatokat, miközben szerencsétlen gyerekek sorban estek össze. Utána nagy fogadást rendeztek az egykori börtönben, ahová meghívták a tizenkilences veteránokat. Rengeteg pezsgő fogyott, a párttitkár pedig azzal köszöntötte az öregeket, hogy „ürítsük poharunkat mártírjaink emlékére".

Összenézünk, szívből fölnevet a Tanár úr, én is így szeretnék nevetni nyolcvanéves koromban, s ha már itt mocorog közöttünk a jókedv, nekiszegezem a kérdést, hogy vajon ennyi év után tudja-e már, hogy ki mondta ki a Tanú című alkotására a végső verdiktet, ami után csak zártkörű „ugye-milyen-hülyék-voltak-az-elődeink" hangulatú, elvtársi vetítéseken pöröghetett a film. „Máig nem tudom, ki hozta meg a döntést" – mélázik el Bacsó Péter. „Nemrég készült egy dokumentumfilm, amiben Aczél György leánya mesélte, hogy Rajkné tiltakozott a film bemutatása ellen. Tényleg volt egy vetítés, amin Rajkné is megjelent, s az egyik jelenetnél zokogva kirohant. Mégis kétséges, hogy neki ekkora befolyása lett volna. Egyébként egyszer én is betiltottam a Tanút, mert megtudtam, hogy zártkörű vetítéseken mutogatják, s írtam egy levelet Pozsgay Imrének, hogy nem engedélyezem a film semmilyen bemutatását, ha már a mozikból kitiltották."

A Tanú végül a film cannes-i sikere után kapott zöld utat, s Bacsó Péter a Mafilmtől kölcsönzött szmokingban, törött lábbal sántikálva parádézott a Majestic szálló éttermében, ahol a tiszteletére rendeztek egy ötszáz személyes fogadást. A szobán váratlanul átfúj a világhír szele, szolidaritásból az én hajam is kócolódik kicsikét. Elmerengve nézem a könyvespolc előtt árválkodó rendezői széket, rajta „Bacsó Péter" fölirat, ám szemüveg nélkül is észreveszem, hogy a Tanár urat egykor kegyesen megtartó vászonnál elengedett a varrás. Ha fotózunk, oda biztosan nem ültetjük.

A tanú 1967
A tanú 1967

Cannes egyébként újabb fesztiválmeghívásokat eredményezett, bemutatkozhatott San Sebastianban is, ahol Fritz Lang volt a zsűri elnöke. „Az első meglepetésem az volt, hogy él még – jegyzi meg Bacsó Péter –, a második, amikor bevezette a vetítésre egy hölgy, aki a filmek alatt folyton sugdosott a fülébe valamit. Az is feltűnt, hogy az egyik nap a bal szemén viselt valami fekete kötést, a másik nap a jobbon. Teljesen vak volt. Egy filmfesztivál zsűrijének elnökeként. Mégis valami hihetetlen érzékenységgel hajszálpontos döntéseket hozott a hölgy elmondása alapján."

Közben pásztázom a barátságos szobát, az egyik polcon a locarnói fesztivál fődíja, egy aranyozott szobor, valami Spielberg nevű pasas zseniális Párbaját előzte meg Bacsó Péter a Forró vizet a kopaszra című filmmel. Milyen különös, az az érzésem, hogy Bacsó valahogy mindig fiatal rendezőnek számított, olyannak, akivel szívesen elutazna az ember akár Marcaliba is, vagy hallgatná a sztorijait néhány pohár jófajta bor társaságában. Negyvenévesen is fiatalnak számított a jókedvű kócosságával és most is az. Meséli, hogy első válása után közös albérletben laktak Cseh Tamással, az énekessel, esténként Tamás gitározására aludt el, szinte kamaszok voltak akkoriban, ő csaknem ötven, Cseh Tamás pedig közel harminc. Valami láz éghetett bennük, ami megszépítette az idősödő arcokat.

A nagy anekdotázás közepette szemlesütve, óvatosan megkérdezem, vajon miért volt szükség a Megint tanú című filmre. A Tanár úr nem rendül meg túlságosan a szőrözéstől, hátradől és mélyen a szemembe néz: „Annak a kudarcnak több oka volt. Elsősorban saját magam. A rendszerváltás utáni legnagyobb zűrzavarban csináltam a filmet, dühöngött a vadkapitalizmus, és óriási nyomás nehezedett rám, hogy forgassam le a Tanú folytatását, mert mikor, ha nem most. Ezzel nem akarom áthárítani a felelősséget. Nem volt igazán kiérlelt a forgatókönyv, túlságosan bonyolult és zavaros volt a dramaturgiája."

Majdenm szűz - Ubrankovics Júlia
Majdnem szűz - Ubrankovics Júlia 2008

Kíváncsi vagyok arra is, mit gondol legújabb felfedezettjéről, a soproni születésű, Győrben érettségizett Ubrankovics Júliáról, akinek szinte gondolkodás nélkül odaadta legújabb filmje, a Majdnem szűz főszerepét. „Julit egy vizsgaelőadáson láttam meg – emlékszik a Tanár úr –, azonnal tudtam, hogy ezt a szerepet neki kell eljátszania. Nagyon nagy öröm volt látnom őt a filmben. Ez a kislány a filmbéli piszokban egy olyan tisztaságot képvisel, ami egészen megindító. Alapvetően azt tartom a film érdemének, hogy létezik benne egy humánus hangütés, ami kiemeli ebből a mostani piszkos világból." Arról faggatom, hogy ez vajon valamiféle irgalom a lecsúszottakkal szemben, ám a Tanár úr csak annyit mond csendesen: „Inkább részvét a világ iránt."

banánhéjkerengő 1996
banánhéjkerengő 1996

 

Fodor Sándor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rocksztárok hathúros megrendelései

A friss zenei Oscar-díjas Chris Diffordnak és a világhírű Jimmy Page-nek készít gitárt a… Tovább olvasom