Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A mosómedve

A mosómedve (Procyon lotor) leginkább felismerhető faji bélyege a világos pofán a szemek vonalában húzódó fekete sáv, álarc, illetve a feketén gyűrűzött farok, amelynek a vége is fekete.

A testszőrzet és a farok is szürkéssárga, szürkésbarna, a hát gyakran fekete. Fülei lekerekítettek, kicsik, lábai rövidek, hosszú, fogásra alkalmas ujjakkal.

Észak- és Közép-Amerika atlanti- és csendes-óceáni partvidékei között széltében elterjedt. Elterjedésének déli határa Panamánál van. Európában nem őshonos, betelepített faj. Közép-Európában 1929–1930-ban Eifelben, 1934-ben Hessenben, majd Eberswalde térségében telepítették. Ez képezi az alapját a ma Európában élő mosómedve-állománynak. Mai előfordulása: Németország, Benelux államok, Franciaország, Svájc, Ausztria, Csehország. Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon alkalmi előfordulásai ismertek, amelyek vagy kiszabadult, vagy telepített állatok megfigyeléséből származnak. Az első hazai előfordulása 1948-ban Mórnál történt. Az állat valószínűleg a móri Széchényi Miklós-féle parkban 1943–1945 között tartott, és onnan a háborús harcok idején megszökött 3 példány egyik nősténye volt. Ezt követően először Lövőnél (1982) figyelték meg, majd előfordult Győr mellett, a Szigetközben is. Az utóbbi években egyre több helyről jelezték előfordulását, illetve évente néhány példány szerepel a terítékekben is.

Élőhelyét illetően igénytelen, a nyílt füves síkságtól a hegyvidékig, dús aljnövényzetű lomberdőkig és nádasokig mindenütt megtalálható, bár utóbbiakat inkább kedveli.


A nőstények 1–2, a hímek 1–3 éves korukban válhatnak termékennyé. A hímek poligámok. A szaporodási időszakban (Európában február-március) a nőstények 3–6 napig veszik fel a kanokat, de a tényleges párzás mindössze 1–2 óráig tart. Ezen idő alatt többszöri borítás történik. A vemhességi idő 63 nap, így az ellés áprilisban, májusban történhet. Évente egyszer ellik. Az anya föld alatti kotorékban, faodúban, kazalban, fák gyökerei között, farakásban hozza világra kölykeit. Az alom nagysága rendszerint 3–5 kölyök, de feljegyeztek már egy alomban 10 kölyköt is. A kicsik fejletlenül, vakon, zárt fülekkel, fogatlanul, de szőrösen jönnek a világra. A poligámiából következik, hogy a kölykök felnevelése a nőstény feladata. A kicsinyek – 1,5 hónapos korukig kizárólag szopnak, a teljes elválasztás a 4. hónapban történik. A fiatalok 2–2,5 hónapos kortól kísérik el anyjukat a napi portyázásra. A család rendszerint még ősszel, sőt, télen is együtt tart és együtt is alszik egy vagy több szomszédos kotorékban, odúban.

A mosómedve mindenevő, így növényi és állati eredetű táplálékot is fogyaszt. Napi táplálékszükséglete a testtömegének (3–10 kilogramm) mintegy hatodát teszi ki. A vízparti területeken fő táplálékát a víziállatok, csigák, kagylók, rovarok képezik. Két mellső lábával gyűjti, tisztítja és majszolja ezeket, ez tűnik úgy, mintha mosná azokat. Innen kapta nevét.

A mosómedve Európában sehol, így Magyarországon sem védett, és nem is szorul védelemre. A védett és vadászható madarak fészekaljaiban és fiókáiban okozott kára, nem őshonos eredete, továbbá a településekre bejáró példányok közegészségügyi kockázata miatt széles körű meghonosodása nemkívánatos. Egész éves vadászidény van rá megállapítva.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komolyan golyóznak

Repül a nehéz kő... – pontosabban francia módra a golyó, és a dobók azt is tudják, pontosan… Tovább olvasom