Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Sok mindenért kárpótolja a játékvezetés

Kulcsár Katalin labdarúgó-játékvezető évek óta az országos keret tagja, nemrég pedig bekerült a FIFA játékvezetői keretébe is. Általában felnőtt-férfimérkőzéseket vezet.

A húszesztendős, csinos, győri Kulcsár Katalin egyetemre jár, németül és angolul beszél, mellesleg öt éve labdarúgó-játékvezető. Ha azt gondolnák, hogy csupán utánpótlás-mérkőzéseken vagy kevésbé rangos női meccseken fújja a sípot, akkor bizony tévednek. Hétvégéken általában felnőtt férfiakat „dirigál", három éve az országos keret tagja, nemrég pedig bekerült a FIFA játékvezetői keretébe is. Az elmúlt hétvégén debütált az NB II-ben, a Tata–Mezőfalva mérkőzést vezette.
– Az ismerősei gondolom, már ezerszer megkérdezték, fiatal lány létére mit keres bíróként a labdarúgópályán.

– Igen, hiszen ez sokaknak nagyon furcsa. Nekem már egyáltalán nem, sőt, mára természetessé vált. A környezetemben szinte mindenki kapcsolatban áll a labdarúgással, apukám labdarúgó, majd játékvezető volt, a nagybátyáim fociztak, az öcsém jelenleg is játszik. Korábban tornáztam és úsztam, de végül kitaláltam, hogy játékvezető szeretnék lenni, ezért elvégeztem egy tanfolyamot. A szüleim egyébként nem nagyon hitték, hogy valaha ezt fogom művelni. Úgy gondolták, egy-két meccs után úgyis abbahagyom az egészet.

– Kezdetben női mérkőzésen bíráskodott?
– Nem, a női meccsek csak később következtek. Igaz, alacsonyabb osztályban, de mindjárt felnőtt férfiak mérkőzésén partjeleztem. Másfél év után viszont már mint vezetőbíró tevékenykedtem. Egyébként úgy gondolom, sokkal könnyebb vezetni a férfiak mérkőzését, nincs annyi kiszámíthatatlan szabálytalanság, a nők néha akaratlanul is művelnek meglepő dolgokat.

– Emlékszik az első bemutatkozására?
– Hát persze. A Győrújfalu–Táp összecsapás volt. Láthatóan meglepődtek a játékosok, amikor megláttak, de tulajdonképpen nem volt semmi gond.

– Hölgyek a partjelzői is?
– Nem, mivel gyakrabban vezetek most már férfimérkőzéseket, ott a segítőim is férfiak.

– Ez azért is érdekes, mivel általában csak egy öltözőt biztosítanak a játékvezetőknek...
– Igen, de a kollégáim nagyon udvariasak, átengedik a helyiséget, először én szoktam átöltözni.

– Nemrég mutatkozott be a megyei első osztályban, komolyan veszik önt a labdarúgók és a nézők?
– Néha előnnyel is jár, hogy nő vagyok, de azért sokszor „beszólnak" a játékosok. Érdekes, általában csapatonként van egy-egy labdarúgó, aki nehezen dolgozza ezt fel. Megpróbálom ilyenkor sportszerűen, a szabályok szerint kezelni a dolgot. A nézők bekiabálásait igyekszem nem meghallani. Pályafutásom elején volt, hogy annyira izgultam és koncentráltam a játékra, tényleg nem hallottam, mit kiabálnak.

– Öt éve játékvezető, ez idő alatt volt komolyabb összetűzése a közönséggel?
– Igazi botrányom nem volt, egyszer megpróbáltak leköpni bennünket, játékvezetőket, de csak a mellettem álló rendezőt találták el. Bármilyen furcsán hangzik, ilyenkor sem gondolok arra, miért is csinálom mindezt.

– Nagyon gyorsan került az országos játékvezetők közé, mára pedig a FIFA-keret tagja, nemzetközi találkozókon is működik.

– Azért azt tudni kell, hogy a nőknél, mivel kevesebben vagyunk, sokkal gyorsabban lehet előrelépni, mint a férfi játékvezetőknél, ahol mindez talán kétszer ennyi ideig tartott volna. Tény, hogy minden mérkőzésre megpróbálok maximálisan felkészülni.

– Van kedvenc futballcsapata, játékosa?
– Régebben volt, most már nincs. Várjon, mégiscsak van. Az ETO ificsapata közel áll a szívemhez, ugyanis ott futballozik a testvérem.

– A tanulás, bíráskodás mellett sok ideje másra nem nagyon maradhat. Az ennyi idős lányok hétvégén általában táncolni, szórakozni járnak, s nem pedig a focipályán töltik szabadidejüket.

– Azért néha én is szoktam bulizni, de meg kell tanulni lemondani dolgokról. Sok mindenért kárpótol a játékvezetés. Óriási élmény volt asszisztensként közreműködni nemrég a Fehéroroszország–Izrael női EB-selejtezőn. Másképp már nem is tudnám elképzelni az életemet, jól érzem magam, hiszen azt csinálhatom, amit szeretek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdei őrzi az övet

Erdei Zsolt pontozással legyőzte az argentin Hugo Hernan Garayt, így megvédte félnehézsúlyú… Tovább olvasom