Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sikeres edzői konferencia Győrben

A FIFA Football for Hope projekt jegyében április 11-én a Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán tartotta meg labdarúgó edzőképző konferenciáját a Magyar Speciális Olimpia Szövetség.
A rendezvényt Dr. Gönczöl László, nyugalmazott főiskolai tanár, a Fogyatékossággal Élők GYMS Megyei Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki külön méltatta Janeba Miklós országos bizottsági tag és Szünstein Mónika edző munkáját.

Óriási lehetőség előtt áll az MSOSZ labdarúgás szakága az elkövetkezendő két évben. A cél, hogy a sportág és az MSOSZ még népszerűbb legyen. A FIFA Football For Hope projekt keretében 2015-ben és 2016-ban évente 10 egyesület részesülhet támogatásban, amely kiterjed eszközökre, mezekre, utazási és szállástámogatásra, valamint a felkészítők támogatására is. A célcsoport tagjai a 10 – 18 éves, értelmi fogyatékossággal élő és ép labdarúgók. Ezen egyesített csapatok heti rendszerességgel együtt edzenek, meghatározott számú regionális és országos tornán vesznek részt. Edzőik, felkészítőik pedig az MSOSZ szervezésében sorra kerülő edzőképző konferenciákon oszthatják meg egymással tapasztalataikat és juthatnak hasznos információkhoz. A munka elkezdődött, a projekt február elején indult. A felelősség óriási, hiszen a feltételek adottak ahhoz, hogy a sportolók magasabb edzettségi és képzettségi szintre kerüljenek.

Labdarúgó edzői konferencia Győrben


A speciális olimpia mozgalomról Dr. Jády György országos sportigazgató tartott előadást. A labdarúgás szabályairól, a divízionálásról, a nemzetközi versenyekről Marton Gergő labdarúgás szakágvezető beszélt, míg az egyesített sportról Kárpáti Orsolya nemzetközi igazgató tájékoztatta az érdeklődőket. A győri konferencián bemutatásra került a Coerver-módszer is, amely Wiel Coerver nevéhez fűződik, aki 1974-ben UEFA-kupát nyert a Feyenoorddal. A holland szakember sokak szerint évtizedekkel megelőzte korát, lépésről lépésre elemezte a korszak legnagyobbjainak (Johan Cruyff vagy épp Franz Beckenbauer) játékstílusát. Azt vizsgálta, hogyan tudnak egy az egy elleni szituációkat sikerrel megoldani a legjobb futballisták. A legfontosabb, hogy a játékosok először a labdával tanuljanak meg bánni (mindkét lábbal), ezután pedig kis létszámú (egy az egy, kettő a kettő ellen stb.) játékok segítségével a futball lényegét sajátítsák el. Szalma József korábbi magyar válogatott védő 2013-ban „hozta be" hazánkba a Coervert, ő lett a magyarországi ágazat igazgatója. A szakember a módszer elméleti bemutatása mellett gyakorlati oktatást is tartott az egyetem tornatermében, ahol a komoly munkát vidám hangulat, móka és kacagás jellemezte.

A labdarúgás az egyik legnépszerűbb sportágnak számít az 1989 óta működő Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolói körében. Az idei Los Angeles-i Nyári Világjátékokon is szurkolhatunk majd magyar csapatnak a minél jobb szereplés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kosárlabda - Miskolcon lehet bajnok az Uniqa

Szerdán 18 órakor kezdődik Miskolcon a női bajnoki döntő sorozatának negyedik mérkőzése. Tovább olvasom