Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Polgár Judit: közös világnyelv a sakk

A közelmúltban rendezett sakkolimpián ezüstérmes lett a magyar válogatott, melynek tagja volt Polgár Judit.


Minden idők legjobb női sakkozója ezzel az eredménnyel érezte úgy, hogy a csúcson hagyja abba, s bejelentette visszavonulását az aktív versenyzéstől. A sportágtól azonban nem szakadt el, amit jelez az is, hogy a december 12. és 22. között Győrben rendezendő U16-os sakkolimpiát felvezető sajtótájékoztató vendége volt, s az esemény után lapunknak meglepő kijelentést tett.
„Bár valóban azt mondtam, befejeztem, ez azért nem végleges. Lehet, öt év után azt érzem, hogy hiányzik a versenyzés, s újra asztalhoz ülök. Most azonban nem ez a legfontosabb" – kezdte Polgár Judit.

Hogy jelenleg számára mi az elsődleges, arra egyértelmű választ adott:
„Most azon dolgozunk azzal a csapattal, mellyel az elmúlt években elértük, hogy a sakk oktatása bekerüljön az oktatásba.

A Sakkpalota elnevezésű program alapján jelenleg mintegy száz iskolában tanítják a sakkot. Itt nem a száraz versenyzésre kell gondolni, inkább játékos formában szeretnénk megszerettetni a sakk mellett a számolást, a logikus gondolkodást az első és második évfolyamosoknak. A célunk, hogy ezt a rendszert az óvodákra is kiterjesszük. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy nem egy pedagógus ennek hatására tért vissza a pályára, talán ez adta azt a pluszimpulzust, ami korábban hiányzott náluk."

Polgár Judit lehet, hogy évek múlva újra asztalhoz ül. Fotó: M. M.
Polgár Judit lehet, hogy évek múlva újra asztalhoz ül. Fotó: M. M.Adódik a kérdés, Polgár Judit gyerekei sakkoznak-e.

„Inkább sakkozgatnak, egyikük sem érdeklődik nagyon a sportág iránt, s én sem erőltetem. Én a testvéreimmel annak idején nem iskolában tanultunk, ők viszont hagyományos oktatásban részesülnek, Olivér negyedik, Hanna harmadik osztályos" – felelte a kiváló sakkozó, aki a győri eseménnyel kapcsolatban így nyilatkozott:

„Nagy dolognak tartom, hogy ilyen rangos verseny házigazdája lehet Magyarország. A sakk több, mint amit egy átlagember elképzel erről a sportról. Nem véletlen, hogy kétezer éves múltra tekint vissza. Én azt szoktam mondani, hogy ez egy idegen nyelv, a világnak nincs olyan pontja, ahol nem találni embert, aki szintén beszéli és érti ezt nemtől, kortól, etnikumtól függetlenül. Ezt most Győrben is megtapasztalhatják az érdeklődők. Hiszem, hogy ez nem csupán egy olimpia lesz, hanem láncreakciót indít be, s az esemény hozza magával az újabb és újabb versenyeket, s egyre többen kapcsolódnak be a sakkozásba, s megtalálják benne az örömüket."

Névjegy

Polgár Judit 1976. július 23-án született, 12 évesen már olimpiai bajnok volt, 13 partijából fél pontot veszített. 1990-ben szintén olimpiai bajnok nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval. 12 éves korától 25 éven át vezeti a női világranglistát.

12 és 14 évesen a fiúk között nyer világbajnokságot. Legyőzte Kaszparovot, Topalovot, Anandot, Karpovot, s gyalogelőnyt adva is képes bárkit megverni a női mezőnyben. Az egyetlen nő, aki Európa-bajnokságon a férfiak között érmet nyert.Az olimpiára, ami az 1927-ben és 1928-ban rendezett nem hivatalos olimpiát leszámítva az első ilyen lesz hazánkban, a szervezők rekordlétszámú nevezést vártak. Mint azt a sakkszövetség elnöke, Seszták Miklós elmondta, mintegy 500–600 versenyző érkezik. Magyarország legalább négy csapat indítását tervezi, ebből egy biztosan színtiszta női csapat lesz.

(A szabályok értelmében egy lánynak mindenképpen lennie kell a csapatokban, viszont a csak lányokból álló együttes indulhat önállóan is.) Az eddigi nevezések alapján – ami nem régóta tart, lévén, hogy Kazahsztán visszalépése után csak a közelmúltban derült ki, hogy hazánk lesz a rendező – már biztos a legutóbbi olimpia első három helyezettjének indulása.

Az előző viadalt India nyerte Törökország és Oroszország előtt, a mieink pedig negyedikek lettek.
     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezlicit! Nehéz sorsú társukon segítenek a győri sportolók - 100.000-nél zárult a licit

Az Audi-ETO játékosai által aláírt mezekkel és saját világbajnoki pólójával segítene – több… Tovább olvasom