Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mocsai Lajos szurkol a győri kézilabdának

Mocsai Mocsai Lajos szövetségi kapitány a győri férfiklub meghívására Győrben tartott előadást.
Előtte lapunknak beszélt az állami kitüntetéséről, a férfiválogatott terveiről, álma, egy erős budapesti férficsapat létrehozásáról és a győri kézilabda helyzetéről.

Az ETO-SZESE hagyományos partnertalálkozóján ezúttal Mocsai Lajos, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya volt a meghívott vendég. A szakember a Mesterfogások címet viselő előadással készült a vendégek részére. Ebben a sikeres, a kudarcokból tanuló, annak pozitívumát kereső, ezáltal még eredményesebbé váló vezető, sportoló ismérveiről beszélt, de mint az az anyagból kiderült, ezek a jellemzők a hétköznapi életbe is átültethetők, az átlagember számára is útmutatást adhatnak az életszemlélet, az életvitel terén.

A 60. születésnapját a közelmúltban ünneplő szakember az esemény előtt lapunknak is nyilatkozott. Elsőként állami kitüntetéséről beszélt. Mint ismeretes, Mocsai a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést vehette át, az indoklásban az szerepelt, hogy „a Magyar Kézilabda Szövetség szövetségi kapitányának, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar egyetemi docensének páratlan eredményeket elérő kézilabda-edzői pályája és a fiatal sportológenerációk felkészítése terén végzett kimagasló oktatómunkája elismeréseként részesül ebben a kitüntetésben".

„Természetesen nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy ezt a rangú kitüntetést átvehettem – kezdte Mocsai Lajos. – Boldog vagyok, főleg, hogy megtudtam, gyakorlatilag ez a legmagasabb kitüntetés, amit a »magamfajta« megkaphat. Az eggyel nagyobbat ugyanis kizárólag államfők részére lehet adományozni."

A magyar férfiválogatott a Szlovénia elleni vb-selejtezőre készül. Április első hétvégéjén a magyar válogatott ekkor kétszer is összecsap Németországgal. A két együttes április 4-én Oldenburgban, másnap Lingenben méri össze az erejét.

Mocsai Lajos szerint a jó vezető a kudarcból is sokat tanul.
Mocsai Lajos szerint a jó vezető a kudarcból is sokat tanul.


„Kevés idő áll rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk, de amikor lehetőség adódik, azt szeretnénk jól kihasználni. Tudatosan választottunk nehéz ellenfelet, mikor a nőknél voltam kapitány, akkor is minden évben játszottunk idegenben Dániával és Norvégiával. Ha ki is kaptunk, az is rendkívül hasznos volt, a lényeg, hogy magas hőfokú meccsen tapasztaltuk meg, hol vannak a hibáink, miben kell még fejlődnünk" – fogalmazott a szakember, aki egy régi álmát szeretné megvalósítani. A balatonboglári Nemzeti Akadémiáról kikerülő játékosokat egy budapesti klubba tömörítené.

„Biztos vagyok benne, hogy Budapesten lenne igény egy ütőképes férfi kézilabdacsapatra, s ezt egy kétmilliós városnak el kell tudnia tartani. A férfi kézilabda egyre népszerűbb a világban, ezért is szorgalmaznám egy új klub létrejöttét. Nem a középszerűségben gondolkodom, mert ma az nem eladható. Szeretnénk egy olyan csapatot – az elképzelés szerint Budapest KC néven –, mely pár éven belül harcban lehet a bajnoki címért vagy legalább a dobogóért. A terv az, hogy az akadémián nevelkedő játékosok mellett azokra a tehetséges fiatalokra is számítanánk, akik nem férnek be a Veszprémbe vagy a Szegedbe, illetve azokra a játékosokra, akik külföldön próbáltak szerencsét, ám ott csalódtak, ezért szívesen jönnének haza."

Ha már az ETO-SZESE meghívására érkezett Győrbe, természetesen beszélt a helyi férfi- és női csapatról is.

„A fiúknál látható, hogy még keresik az utat. Nem megy egyik pillanatról a másikra egy élvonalbeli klub kialakítása, most éppen egy nehezebb fázisban vannak, de olyan emberek állnak a klub mögött, akik hosszú távon garanciát jelentenek a sikerre. Ami az Audi-ETO-t illeti, nagy dolog volt, hogy megnyerték tavaly a Bajnokok Ligáját, nagyon megérdemelték. Eszembe is jutott, hogy annak idején Görbicz Anitát tizenhét éves korában kivittem egy világversenyre, s bár nem sok lehetőséget kapott, de már akkor rengeteget tanult. Remélem, a lányok hazai közönség előtt meg tudják védeni a címüket május elején. Szorítok ezért is, ahogyan az ETO-SZESE-nek is, hogy megvesse a lábát a legmagasabb osztályban."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bercsényi rangos elismerése

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezték a diákolimpiákon legjobban teljesítő iskolák… Tovább olvasom