Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyeurós ajánlat a klubért

Labdarúgás - A soproni önkormányzat egy eurós vételi ajánlatot tesz – amennyiben a szerdai rendkívüli közgyűlés jóváhagyja – az FC Sopront működtető gazdasági társaság 79 százalékos üzletrészéért. A döntést hétfőn jelentette be Abdai Géza alpolgármester.
Tény, a soproni labdarúgással kapcsolatos ügyek még mindig tartogatnak váratlan meglepetéseket. Miközben sokan már eltemették az FC Sopront, addig az önkormányzat a háttérben jelentős erőfeszítéseket tett és tesz a minőségi labdarúgás (és az utánpótlás) megmentéséért. Ennek eredményeként megmenekülhet a csapat a teljes széthullástól. Abdai Géza alpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján ugyanis bejelentette, az önkormányzat egy euróért megvásárolná a jelenlegi többségi tulajdonostól 79 százalékos üzletrészét. Az olaszokkal ugyan még mindig nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülni (erre már valószínűleg nem is lesz szükség), de teljes körű képviselőjükkel, az Első Magyar Mediátor Irodával folyamatosan tárgyalnak, s ennek végkifejlete lehet, hogy az olaszok végül egy euróért megválnak üzletrészüktől. Csütörtökön délelőtt 11 órakor lesz ugyanis a kft. taggyűlése.

– Nem az önkormányzaton múlt, hogy csak most jutottunk el idáig – jelentette ki Abdai Géza. – A bajnokság befejezése óta ugyanis az olaszok eltűntek, s nem lehetett velük kapcsolatot teremteni. Az Első Magyar Mediátor Iroda felbukkanása óta viszont felgyorsultak az események. Megtörtént a kft. átvilágítása, s ezt követően határozott úgy a városvezetés, hogy amennyiben a szerdai rendkívüli közgyűlés is áldását adja rá, egy euróért megvásároljuk a 79 százalékos üzletrészt. Így az önkormányzat százszázalékos tulajdonosa lesz a kft.-nek és stabilizálni tudja a helyzetét. Erre a lépésre az idő szorítása „kényszerít" bennünket, hiszen két hetünk van, hogy visszakapjuk a licencet. A legsürgősebb tartozások kiegyenlítését már megkezdtük az MLSZ felé (Sira István átigazolása után járó pénz – a szerk.), szerdán pedig újabb összeget utalunk át annak érdekében, hogy a volt pályaedző (Ebedli Zoltán) is hozzájusson járandóságához. Sajnos a három pontot már nem kapjuk vissza, de többet legalább nem vonnak le, s ha minden az elképzeléseink szerint történik, akkor mentesülünk az átigazolási tilalom alól is. Az önkormányzat természetesen nem tartja meg a többségi tulajdonrészt, azt a helyzet rendeződése után értékesíti.

Abdai Géza szerint még megmenthető a soproni futballklub. Fotó: Németh Péter

Az alpolgármester arra nem tért ki, hogy mekkora a kft. adóssága, de szerény becslések szerint közelebb van a 200, mint a 150 millióhoz. Ennyit kellene az olaszoknak sürgősen előteremteni, no és a következő fél évre a működésre és a játékosvásárlásra szükséges összeget. Ha lenne pénzük vagy szándékuk a csapat megmentésére, akkor nyilván nem került volna ilyen helyzetbe a soproni foci. Ekkora összeget nyilván az önkormányzat sem tud előteremteni, ezért biztosra vehető, hogy a háttérben már megvan az új többségi tulajdonos, akinek a kilétét egyelőre titokban tartják. Korábban osztrák befektetőkről lehetett hallani, de már magyar üzletember(ek) nevét is rebesgetik a városban. Persze a nagy kérdés, hogy lesz-e egyáltalán csapat tavasszal, hiszen egy hónap múlva folytatódik a bajnokság. Abdai Géza utalt arra is, hogy a még Sopronban lévő játékosokkal tárgyaltak, s arra kérték őket, hogy tartsanak ki, de természetesen megértik, ha máshová igazolnak. Helyettük – az elképzelések szerint – új játékosokat hoznak annak érdekében, hogy továbbra is első osztályú csapata legyen Sopronnak.

Olvasóink írták

 • 4. látó 2008. január 17. 08:06
  „Újra és újra elmondom a profi sport működési költségeinek fedezésében nincs helye állami vagy önkormányzati pénznek, mivel ezek 90 %-t lenyúlják! Az önkormányzat feladata "szerintem" ahogy az Unióban is a feltételek biztosítása volna (létesítmények, intézmények tömegsportjának támogatása, kialakítása) nem pedig klubok vásárlása és kétes követelések átvétele...ez valóban az adófizetők pénzének elherdálása, ahogy történt az a Walter éra idején és zajlik sajnos most is...a végeredmény pedig vagy az önkormányzati kötelező feladatok megcsonkítása, vagy az adófizetők terheinek növelése lesz....”
 • 3. pinter 2008. január 15. 19:41
  „lorettino: Nem a te pénzedről van szó az előtő kormány vezetés kurta el elkurta de nagyon. Nem szabadott volna eledni a csapatot. ez igy van, most mindent előröl kell kezdeni ami walter úr elkurt szerintem jól döntöttek most soksok ezer ember voza a soproni focit pl magyar kupa győzelem volt olyan meccs is ahol 10,000 ember ment ki mecsre. 2004 ben 4. helyen végzett a csapat akkor igértek füt fát mindenki elment miért nem támogatta walter kormány akkor a cspatot most nem tartanánk itt és nem ennek a vezetőségnek kéne ki fizetni amit elkurtak annak idelyén ugy hogy ne szidja ezt a város vezetést és ne tegyen mások nevében szemrehányást. Tegyen az akkori város vezetőre szemrehányást Hajrá sopron és mindent bele a tavaszi rajtig ugy is bent maradtok”
 • 2. lorettino 2008. január 15. 11:23
  „Kidobott pénz!!!
  Rá kellene nézni a táblázatra, Abdai úr, meg elolvasni a szerződtetett labdarúgók névsorát!
  Aztán miután kifizettük a soproni adófizetők pénzéből a rengeteg adósságot és megvan a licensz, vásárolni kellene egy csapatra való játékost. MIBŐL?????
  Mert hogy ez a garnitúra nem fog bennmaradni, az több, mint biztos! Főleg nem 5 pont hátrányból!
  További bökkenő, Abdai úr, hogy ha a pontlevonás jogerős, és az ön szavaival élve megmásíthatatlan, akkor az átigazolási tilalom is az, mivel azt egy és ugyanazon határozatában hozta meg az mlsz... Ez nem tűnt fel a sok hozzáértőnek?????
  Akkor kellett volna ugrálnia az önkorinak, amikor Vizer eladta a részét!
  Ennél a verziónál még az is jobb, hogy veszni hagyni ezt a reménytelen helyzetet és a nulláról jövőre el lehene kezdeni építkezni. Annyi pénzből, amennyit most az önkori kifizet, már lehetne valamit kezdeni. Tiszta lappal! Átlátható rendszerben!
  EZ ÍGY BUKTA és az adófizatők pénzének az elherdálása!!!!!”
 • 1. kendermagos 2008. január 15. 08:50
  „habár nem kötelező önkormányzati feladat focicsapat működtetése, dícséretes, hogy a városvezetés igyekszik megmenteni a focicsapatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnal újabb elismerése

Labdarúgás - Hajnal Tamás érdemelte ki az idény felfedezettje címet a német Bundesliga labdarúgói … Tovább olvasom