Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Argentína és Chile sem volt akadály

Autósport - A közelmúltban véget ért Dakar-ralin a győri Fenesi József is szerepelt. Véleménye szerint a verseny mindenben különbözött az afrikai szakaszoktól. Ahogyan fogalmazott: minden méterért meg kellett küzdeniük.

Az 51. helyen ért célba Liszi László és a győri Fenesi József autója az Argentínán és Chilén áthaladó, nemrégiben véget ért Dakar-ralin. A helyezéssel összességében elégedett a győri Arrabona Raliclubban is versenyző autós, bár szerinte az első negyven között is végezhettek volna, ha nem ragadja el őket időnként a hév.

Két és fél részvétel

Fenesi József egyébként nem „kezdő" a versenyen, mert 2003-ban a szintén győri Jakab Tamással az oldalán teljesítette az akkor még Afrikán keresztülhaladó viadalt, míg tavaly Liszivel – akivel három éve autózik együtt – ott volt a lisszaboni rajtnál, mikor terrorveszély miatt a szervezők lefújták a Dakart.Fenesi József (balra) és Liszi László a célba érkezés után.
Fenesi József (balra) és Liszi László a célba érkezés után.
„Van összehasonlítási alapom, s úgy fogalmaznék, hogy minden vonatkozásban más ez a verseny. Dél-Amerika ugyan teljesen ismeretlen volt számunkra, de már az szembetűnő volt, mekkora az érdeklődés a verseny iránt. Nem leszólva Afrikát, de európai mércével mérve is igazi kultúrország volt Argentína és Chile is. Olyan szélsőségeket, mint amik a fekete kontinens egyes területeit jellemzik, nem tapasztaltunk. Annál inkább azt láttuk: megőrülnek az emberek ezért a versenyért. Talán nem túlzás, hogy a fociőrülettel vetélkedett a nézők lelkesedése. Elég csak annyit mondani, hogy a Buenos Aires-i rajtnál legalább félmillióan voltak.
Volt egy hosszú autópálya-szakasz, mint a Győr–Budapest közötti. Ezen végig olyan embertömeg volt, hogy csak egy sávban lehetett haladni.
Nem volt ritka az sem, hogy az Andokban lesátoroztak az emberek, s onnan követték nyomon a versenyt. Hátborzongató volt abban a hangulatban haladni"
– kezdte Fenesi József, aki elmondta: nagyon nehéz körülmények várták minden szakaszon a résztvevőket, embert és autót próbáló szakaszokon haladtak a céljuk felé.

Elsüllyedtek a homokban

 
Élménybeszámoló

Az Arrabona Rally Club szervezésében Fenesi József pénteken 19 órakor a győri Fortunatusban élménybeszámolót tart a Dakaron szerzett élményeiről. A fotókkal és videókkal gazdagon illusztrált előadáson kérdéseket is lehet feltenni a verseny győri részvevőjének.
„A szervezők igyekezték megtalálni a legnehezebb terepeket, s ez sikerült is nekik. Tulajdonképpen minden egyes méterért meg kellett küzdenünk. Szemre ugyan nem tűnt mindig olyan »húzósnak« a talaj, mert akadt olyan, mikor azt hittük, egyszerű földúton haladunk. Pár méter után aztán elsüllyedt az autónk, s mikor kiszálltam megnézni, hogy mi történt, térdig süllyedtem a homokba. Tíz-húsz kilométerenként változott a felület. Hol porban, hol mocsaras területen, hol sziklás vidéken, hol pedig homokdűnék között kellett mennünk. Néha elkapott bennünket a hév, s ezeknek is köszönhetően voltak kisebb-nagyobb problémáink, kezdve a féltengelytöréstől a kitört futóműn át a tizenöt defektig. Szerencsére azonban olyan nagy baj nem történt, hogy fel kelljen adnunk a versenyt. Így utólag azt mondom, egy kicsit óvatosabb, körültekintőbb vezetéssel az első negyven között lehettünk volna. Ennek ellenére azt gondolom, száznyolcvan autósból, melyből kilencven-egynéhány ért csak be a célba, nem rossz eredmény ez sem"
– folytatta a győri autós, aki a második héten érezte, milyen megterhelő ez az egész sorozat.

Egy-két órát aludtak

„Komoly megpróbáltatást jelentett már akkor a versenyzés, hiszen nemegyszer másfél-két óra alvással vezettünk. A vízválasztó egyébként a tizenegyedik szakasz volt, melyen a nagy esélyes Carlos Sainz is búcsúzni kényszerült. Utána egy kicsit könnyítettek a körülményeken a szervezők" – tette hozzá Fenesi József, aki a jövővel kapcsolatosan óvatosan fogalmazott. Az biztos, hogy egy év múlva is Dél-Amerikába viszik a viadalt, s a győri induló meggyőződése, hogy Afrikának nagyon össze kell szednie magát, ha ismét házigazdája akar lenni a legnagyobb autós- és motoros küzdelemsorozatnak.

„Mások a vágyak, az álmok, s megint más a realitás. A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz mit mondani. Természetesen szeretnénk ott lenni a rajton jövő januárban is" – mondta végezetül az autós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy élmények után csendes búcsú

Labdarúgás - Két évtizedes sikeres működés után, folyamatos sérülései miatt befejezi a játékvezetést… Tovább olvasom