Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Amerikában készül a jövőjére

Labdarúgás - Annak idején a fiúkkal rúgta a bőrt a jánossomorjai pályán Stoiber Mónika. Később hét évet töltött a Győri ETO női csapatában, napjainkban pedig már az Egyesült Államokban futballozik.
A jánossomorjai Stoiber Mónika a Győri ETO női gárdájának hálóőre volt hét évig. A fiatal kapus most Kansas Cityben, a Park University csapatában véd, immár két éve.

„Nagyon szerettem Győrött játszani, sikereim is akadtak, ám új környezetben és új országban szerettem volna kipróbálni magam. Az amerikai lehetőség egy barátsággal kezdődött. Pár évvel ezelőtt én is részt vettem a korosztályos válogatott edzőtáborában. Megismertem egy lányt, aki aztán segített abban, hogy Amerikában futballozhassak. Az amerikai edzőnek megfeleltek a rólam látottak és egy ösztöndíjat ajánlott, amire én igent mondtam. A döntésem két okból volt egyértelmű: az Egyesült Államok női labdarúgása a világon az egyik legjobb, emellett az itteniek nagy hangsúlyt fektetnek a tanulásra is" – mondta el érdeklődésünkre a fiatal lány, aki most Kansas Cityben él, de ideje nagy részét a mintegy húszpercnyi autóútra fekvő kisvárosban, Parkville-ben tölti. A 20 éves labdarúgó hamar megszokta az új környezetet, rengeteg barátja lett, s az angol nyelvvel sincsenek gondjai.

„A sport közel hozza egymáshoz az embereket. Hamar barátokra leltem, de természetesen a hazaiakkal is tartom a kapcsolatot. Itt, a »külhonban« is van magyar barátom, de szinte mindenféle nemzetiségű – spanyol, angol, amerikai, brazil, skót és kanadai is – van. Igazából angolnyelv-tudás nélkül jöttem ki, de mivel rákényszerültem, hogy beszéljek, már elég jól megy. A hiedelmekkel ellentétben az amerikai élet jóval nyugodtabb, mint a magyar. A családi házak mindegyikénél legalább öt hálószoba van és a medence is elengedhetetlen. Itt nincsenek közértek, nem lehet kiugrani egy kiló kenyérért a boltba. A legkisebb élelmiszerüzlet a magyarországi plázák nagyságához mérhető."

Nemcsak az életvitel, de a futball is nagyban különbözik az itthon megszokottaktól.

„Amerikával kapcsolatban elsősorban azt kell megemlíteni, hogy kiváló a pályák talaja. Az edzéseken orvosi stáb áll a pálya szélén, nélkülük el sem lehet kezdeni a tréninget. A fiú kapusokkal együtt edzem. Itt jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőnlétre, mint bárhol máshol. Inkább a jó kondíció és erő számít a technikai tudással szemben" – említette Stoiber Mónika, aki csapatával, a Park University Piratesszel most kezdte meg az alapozást a következő szezonra az úgynevezett NAIA-csoportban.

„Ilyenkor elég zsúfolt a napom. Reggel kilenctől tizenegyig tart az edzés, utána pedig jéggel teli kádba kell ülnöm, hogy ellazítsam az izmaimat a terhelés miatt. Késő délután uzsonnázunk, majd héttől ismét kezdődik a tréning."

Az egykori győri játékos már két éve él az Egyesült Államokban, de még nem tervezi, hogy visszaköltözzön Magyarországra.

„Amíg a szerződésem és az egyetem tart – tehát négy évig –, még biztosan maradok, utána pedig meglátjuk, mit hoz a jövő..." – mondta befejezésül Stoiber Mónika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhetes kihagyás vár Jäklre

Labdarúgás - Sorozatbeli három győzelme után szenvedett vereséget Kecskeméten a Soproni Ligában… Tovább olvasom