Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A Soproni Sörgyártól a balfi elnöki székig

Egy község, egy sportember címmel a Kisalföld egy hosszú sorozatot indított. Ebben Győr-Moson-Sopron megye 184 községéből olyan egyéniségeket mutatunk be, akik sokat tettek vagy tesznek a településük sportjáért. (30.)
Remekül megszervezett sportnap keretében ünnepelték Balfon a tíz évvel ezelőtt bajnokságot nyert csapatot, ahol az ellenfél a jelenlegi gárda volt. Ezen beszélgettünk Bognár Sándorral, a balfi sportegyesület jelenleg „renitens" vezetőjével, aki mindig is a közösségért dolgozott.

A sportember Balfon született 1957-ben, a Soproni Sörgyár csapatában lett igazolt labdarúgó 1973-ban, majd bevonult katonának és Fertődre igazolt, ahol három évig szerepelt a helyi Medoszban.

– A házasságkötésemet követően egy időre felhagytam a nagypályás focival és csak a soproni kispályás bajnokságban szerepeltem – emlékezik vissza fiatalabb éveire Bognár Sándor. – Már a kilencvenes évek elején felvetődött a balfi futball felélesztése, de különböző okok miatt akkor ez nem sikerült. Létrejött viszont korábbi remek soproni labdarúgók közreműködésével az Old Boys nevű csapat, amelyik több mint tíz évig szerepelt a megyei harmadosztályban. Nyertünk bajnokságot, voltunk ezüstérmesek is.

Bognár Sándor
Bognár Sándor

A focitól később sem tudott elszakadni, 2000-ben sikerült újjáalakítani a balfi sportegyesületet, amelynek éppen tíz éve az elnöke.

– Az induláskor edzőként segítettem az éledező labdarúgócsapatot, amely pálya hiányában az indulását követően a soproni Anger-réten játszotta a mérkőzéseit. Az első két évben a középmezőnyben végeztünk, majd a harmadik év végén veretlenül megnyertük a megyei negyedosztályú bajnokságot. Ezt követően egy osztállyal előbbre léptünk, ott is letettük a névjegyünket, mert kis település lévén indítottunk tartalékcsapatot is, a felnőttek pedig az ezüstéremig eljutottak. Sajnos az utolsó két év már nem volt ilyen sikeres, mivel többen távoztak, kiöregedtek, s mindössze hét-nyolc korábbi játékosunk maradt, a fiatalok pedig még nincsenek azon a szinten, hogy a hiányzókat pótolják.

Időközben Balfot is elérte a megszorítások hatása, a mérkőzésekre a játékosok térítés nélkül, a saját személykocsijukkal utaznak, ők fizetik a játékengedélyt, a sportorvosi igazolást és vásárolnak maguknak cipőt.
– Bár több évtizede Sopron megyei jogú városhoz tartozunk, a balfi futballra évek óta mindössze kétszázezer forintos támogatást kaptunk a várostól. Tudható, hogy ez az összeg mire elegendő. A helyi részönkormányzat az éves költségvetéséből tudja még támogatni a működésünket, a további kiadásainkat a balfi vállalkozóktól és a magánszemélyektől kapott hozzájárulásokból tudjuk fedezni. Szeretnénk a jövőben a kisiskolások sportfoglalkozását elősegíteni, akár már öt-hat éves kortól heti két alkalommal játékos sportfoglalkozásokat tartani számukra.

Bognár Sándor sportköri elnöksége mellett edzőként is tevékenykedik, de ha kell, pályát meszel, szerelést mos, füvet nyír, s ellát minden egyéb feladatot, amit a két segítője, Tóth József és Tóth István már nem tudnak elvégezni.

– A mérkőzések után a hölgyszurkolók az öltözőket kitakarítják, így a felmosás már nem énrám vár – teszi hozzá nevetve. – Sokan külföldön vállalnak munkát, így a napi kijárás következtében kevesen tudnak edzésre járni – ezek a fiúk a heti kemény munka után vasárnap a sport szeretete miatt fociznak.

Olvasóink írták

  • 2. koczanz 2012. július 10. 20:13
    „Nagyszerű ember, aki sokat tesz a faluért, a fiatalokért, a sportért. Csak gratulálni tudok a munkájához!!”
  • 1. Nanu 2012. július 10. 08:41
    „De viszont micsoda pa....szt volt pár éve mikor kikapásra álltak a gyengébb csapattól... az nem sportemberi viselkedés volt... !! én így ismertem meg őt :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ököllel vette tudomásul a piros lapot - videó

Egy hétvégi brazil alacsonyabb osztályú meccsen túlcsordultak az indulatok egy büntető megítélése… Tovább olvasom