Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Véget ért a Kaleidoszkóp VersFesztivál - fotók

Egy Szlovéniában élő magyar diák, a 17 éves Pál Péter kapta a 15. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztivál fődíját Sopronban.


A hatnapos seregszemle alatt több mint háromezren látogattak el a nagyszabású eseménysorozatra. Az érdeklődés középpontjában Ratkó József és a Hetek költői csoportosulás, valamint Radnóti Miklós és a holokauszt állt, de mások mellett Szabó Magda, Örkény István, Kosztolányi Dezső és Gerorg Büchner művei is megjelentek a fesztiválon.

Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti fesztiválja november 11. és 16. között várta az érdeklődőket a leghűségesebb város hat különböző pontján. A fesztivál központja a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ volt.

A Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete igazi kultúrkavalkádot teremtett: számos ősbemutató, egyszer látható előadás, filmpremier, koncertek, versmondás, szerzői estek és kiállítások közül választhatott a néző. Bemutatták a Nemzeti Színház és a TheArtRoom Bíbor parázson című Radnóti hangos könyvét, a Memento című holokauszt duplaalbumot, színpadra került Ratkó József történelmi drámája, a Segítsd a királyt!, sor került a Képtelen történet című film soproni premierére, saját holokauszt hangzó anyagát állította színpadra Huzella Péter, Lázár Zsigmond és Huszár Mihály, fellépett Gerendás Péter, a Kávészünet zenekar, de még a slam poetry előadók is rengeteg fiatalt vonzottak.
 
Kaleidoszkóp Sopronban (III). Fotó: Torma Sándor


Lutter Imre fesztiváligazgató elmondta: prémium előadásokat és minőséget képviselő művészeket hívtak a VersFesztiválra. Sopronban vendégeskedett a Hetek költőinek három élő alkotója, Buda Ferenc,
 Ágh István és Serfőző Simon, színpadra lépett Lux Ádám, Galkó Balázs, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Holl Zsuzsa, Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Jávori Ferenc Fegya, Dinnyés József, Ács Tamás, de még a fesztiváligazgató, Lutter Imre előadóművész is.

Pataki András a soproni teátrum igazgatója és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a díjkiosztó gálán megköszönte a Sopron és környéki nézőknek az aktív érdeklődést, a VersFesztivál szervezőinek pedig a különleges programokat.

A zsűriben Pataki András és Kiss László mellett helyet foglalt Szűcs Katalin Ágnes Jászai-díjas dramaturg, színikritikus, Galkó Balázs színművész, Havas Judit előadóművész, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező és Gerendás Péter Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész.

Kaleidoszkóp Díjat kapott Antal Kinga Kincső (versmondás - junior), Pál Péter (versmondás - 14 év felettiek), Stamler Júlia és Vajda Emília Look other way című filmjükért (versfilm), a Soltis Lajos Színház Woyzeck című előadásáért (versszínház) és Éles Gina (verszene).

Különdíjat vehetett át Szép Gerő, Szőke József Bence, Mikulecz Mónika, Ujvári Bors Benedek, Kőműves Noémi, a Bonyhádi Általános Iskola moderntánc tanszaka, a Molnár György vezette LKM zenekar és az AkusztikArt együttes.

A most megnyílt Túlélőkép irodalmi holokauszt kiállítás a GYIK rendezvényházban, valamint a Ratkó József életéből és munkásságából nyílt tárlat a Széchenyi István Városi Könyvtárban december 6-ig lesz látható. További részletek: a vers.hu oldalon
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni Hegység a levegőből - Így még nem látta - videó

Ilyen a színes, őszi soproni erdő a levegőből filmezve. Tovább olvasom