Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Valóságshow a Kisszínházban

Pénzhajhász karakterekről és áldozataikról kaptak kor- és kórképet mindazok, akik megtekintették a Soproni Tavaszi Napok keretében a Kisszínházban bemutatott Sale (Floridai öröklakás eladó) című, Pulitzer-díjas színművet.
Premier: Incze József, Nagy Gábor és Kőszegi Ákos.
Prület az élet, mert őrületes tempót diktál belsőnk – alapvetően felülről megszabott és irányított – teljesítménykényszere. Ingatlanügynökökről van szó. Kultúra, kulturáltság? Napjainkban, a profitteremtés árnyékában már csak üzletszerzésre silányuló fogalmakká válnak. Legalábbis ezt sejteti David Mamet Amerikában játszódó, abszolút életszagú színműve a nyers emberi indulatok, így a végletekbe menő kétségbeesés, illetve a szembenállás ábrázolásával. A szó jobbik értelmében vett valóságshow-t láthatunk, a színdarab megtekintését 18 éven aluliaknak nem is ajánlják. Pedig bizonnyal az ennél fiatalabbak is okulhatnának a darabból, amelynek premier-előadása péntek este volt a soproni Kisszínházban.

A történet sodrában mi más is kapna főszerepet, mint a pénz. Ám esetünkben a hétköznapi megélhetés, a „jövő hónapi kenyér" miatti stressz és a teljesítménykényszer olyan döbbenetes sűrítményével találkozhatunk, hogy a közönség föllélegezhet: esetlegesen meglévő ilyen-olyan munkahelyi konfliktusaink merő hétvégi zsúrdélutánnak tűnnek a krimivel is átszőtt, mondhatni, tipikus amerikai sztori tükrében. Már csak ezért is érdemes jegyet váltani a darabra, amelyet bérletes előadásban a Kisszínház műsoron tart.

A darab a fiatal rendező, Rusznyák Gábor irányítása mellett alakult remek, az életszerű jelenetek hangulatait maximálisan visszaadó „valóságshow-vá": a realitások mentén haladva élvezetes, pergő előadás született. Ám a sikerhez olyan kaliberű színészekre is szükség volt, mint Nemcsák Károly, Kőszegi Ákos, Incze József, Szakács Tibor, Nagy Gábor és a hosszú szünet után ismét Sopronban fellépő Zsolnay András, aki a megbetegedett Dobák Lajos szerepét vette át. Kivétel nélkül emlékezeteset alakítottak: általuk pillanatok alatt azonosulhattunk a karikírozott főnök, a megélhetésért küzdő ügynökök, az átvágott figurák egyéniségével. Pénzhajhász karakterektől, egyszersmind áldozatoktól kaptunk kor- és kórképet. Ez pedig annyit jelent, hogy ilyen-olyan módon, de legfőképpen saját magunkat láthattuk viszont a színpadon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erkölcstan és tornaóra kötelező

„ Ha rajtam múlna, az ifjúságot mindenekelőtt hit- és erkölcstanra taníttatnám, és mindennap… Tovább olvasom