Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Újra bányagépek dolgoznak a kőfejtőben

Újra bányagépek dolgoznak az egykori kőfejtőben – gőzerővel halad a világörökség részének felújítása.


A rövid téli pihenő után – amely szinte csak az ünnepnapokra korlátozódott – újra gőzerővel halad az építkezés a fertőrákosi Barlangszínházban és a kőfejtő területén.

A régi színpadnak, nézőtérnek már nyoma sincs, a hatalmas barlangban lánctalpasok forgolódnak. Utoljára a második világháború idején fejtettek követ itt, ám most újra a bányagépeké lett a főszerep.

Az eddigi járószint alatt lesz ugyanis a teljesen megújuló Barlangszínház kiszolgálóterülete, az öltözők, mosdók, a színésztársalgó, ehhez pedig ki kell bontani a helyet.

A régi színpadnak, nézőtérnek már nyoma sincs, a hatalmas barlangban most egészen más produkció van: szó szerint is kőkemény építkezés. Fotó: Magasi
A régi színpadnak, nézőtérnek már nyoma sincs, a hatalmas barlangban most egészen más produkció van: szó szerint is kőkemény építkezés. Fotó: Magasi


– Az 1200 négyzetméteres épületrész kialakításához durván hétezer köbméternyi lazább törmeléket távolítunk el, de a számítások szerint a sziklából is mintegy ötszáz köbmétert kell kibányászni – magyarázza Kelemen Imre, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, a beruházás projektvezetője.

A hatalmas mennyiségű kőtörmeléket az építkezés más részein fel tudják használni, ami marad, elszállítják – teszi hozzá. Örömmel árulta el, hogy eddig minden a tervek szerint halad, kevés nem várt esemény hátráltatja a generálkivitelező, a Laki Épületszobrász Zrt. szakembereit.

Azért ilyen is akad. A barlang mennyezetének, az úgynevezett főtének az átvizsgálásakor kiderült: a tervezett 900 négyzetméternyi új, acél védőháló felszerelése mellett a meglévő, de károsodott háló nagy részén is szükséges újak elhelyezése. (Az acélsodronyokkal a mennyezetre erősített hálók felfogják a mészkő természetes porladásából származó kisebb köveket.)

 A fertőrákosi Barlangszínház korszerűsítése és a kőfejtő interaktív témaparkká fejlesztése mintegy kétmilliárd forintból valósul meg. Új fogadóépület épül, a színháztér korszerű technikát kap és kényelmes kiszolgálóhelyiségeket. A kőfejtő modern témaparkká bővül ismeretterjesztő, interaktív, a barlang kialakulásának történetét is bemutató felületekkel és sétányokkal.


A biztonságot szolgálja a monitoringrendszer kiépítése is. A sziklaoszlopokra telepített repedésmérő és a mennyezetbe fúrt, tizenhét méter mély furatokban elhelyezett szenzorok jeleit mobilinterneten keresztül számítógép dolgozza fel és küldi az adatokat a szakembereknek.

Nemcsak az építkezés időszakában, hanem a beruházás elkészülte után is, így például egy földrengést követően sem lesz nehéz ellenőrizni, keletkeztek-e a sziklában új repedések, meggyengült-e valahol a kőzet.


– A fogadóépület már szerkezetkész állapotban van és állnak a falai a gazdasági épületnek is. A parkoló kiképzése is megtörtént. A kőfejtő szabad területén pedig az elmúlt években jócskán elburjánzott növények rendezése kezdődött el. Persze szigorúan az előírásoknak megfelelően, hiszen világörökségről és Natura 2000-es területről van szó – mondta el Kelemen Imre.

A beruházásnak külön részét jelenti az eszközbeszerzés és a kiállítás kiépítése, ezekre a közbeszerzési eljárás már folyamatban van, februárban várható az eredmény. A megújult kőfejtő átadási határideje 2014 októbere, ezt – ha nem jön közbe semmi váratlan – tartani is tudják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pataki András a Kígyómarás című színműről - fotók

Javában zajlanak a próbái Szabó Magda Kígyómarás című színművének. A darabot a Nagy klasszikusok… Tovább olvasom