Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Új szerződések, piaci alapon

Lejárt az önkormányzati – nem lakás célú – bérlemények rendes felmondásának tízéves moratóriuma, így a városvezetés újragondolhatja, miképp hasznosítja a tulajdonában lévő üzlethelyiségeket, garázsokat, pincéket, raktárakat.
A soproni önkormányzat különbizottságot hívott életre, hogy felmérjék, melyek azok az ingatlanok, amelyeket az elmúlt években határozatlan idejű szerződéssel adtak bérbe és amelyek bérlete 2004 januárjától – egy korábbi alkotmánybírósági döntés alapján – felmondható.
– Mintegy ötszáz nem lakás célú helyiségről van szó – mondotta dr. Bertha Árpád önkormányzati képviselő, a bizottság tagja.

Felbontott szerződések

– Különböző szempontok alapján csoportosítottuk ezeket a bérleményeket – folytatta dr. Bertha Árpád. – Az elmúlt években előfordult, hogy többen elmaradtak a díj fizetésével, vagy jelentős hátralékot halmoztak fel.

Ezért azokkal a bérlőkkel – összesen 29-cel –, akik két év átlagában kéthavi díjjal vagy százezer forinttal tartoztak az önkormányzatnak, felbontottuk a szerződést, egy év felmondási idővel. Véleményünk szerint kétszáz helyiség értékesítésére kerülhet sor, új rendszer szerint. A költségvetés készítésekor meghatározzuk, hogy mennyi és milyen ingatlant adunk el, attól függően, hogy mennyi pénzre van szüksége ilyen forrásból a városnak. Idén például 50 millióra, szemben a tavalyi 300 millió forinttal.

Új feltételekkel

Azok a bérlemények – közel hatvanra tehető a számuk –, amelyekben valamilyen közfunkciót ellátó intézmény, vagy szervezet, vagy szolgáltatás (például, posta, orvosi rendelő) működik, eladási tilalom alá kerülnek. Több mint 250 bérlő viszont folytathatja eddigi tevékenységét, közülük kilencvenen azonban új feltétekkel köthetnek szerződést, mert a piaci árnál lényegesen alacsonyabb díjat rögzítettek a szerződésükben.

Abban az esetben, ha vállalják a magasabb árat, akkor viszont garantáljuk, hogy öt évig nem bontjuk fel a szerződést és két évig nem emeljük a bérleti díjat, ezt követően pedig csak a KSH által kimutatott fogyasztói árindex mértékével. Mondok konkrét példát is. A város két ismert pinceborozója közül az egyik évente négyzetméterenként 18 ezer, míg a másik csak 2.700 forintot fizet. Ez nyilván tarthatatlan. Az önkormányzatnak ugyanis az ilyen esetekben (is) valódi tulajdonosként kell fellépnie.

Fedezetként szolgálhat

Mint megtudtuk, a városnak már kevés eladható ingatlanja van, ezért óvatosan kell bánni az értékesítéssel, hiszen ezek adott esetben fedezetként is szolgálhatnak a különböző hitelügyleteknél. Másrészt 4–5 éven belül várható, hogy uniós országként feloldják az ingatlanforgalmi korlátozást, ami új lehetőségeket teremthet az eladásoknál. A bérbeadásnál alapvető szempont, hogy megbízható, leellenőrizhető partnert találjanak, aki pontosan teljesíti kötelezettségeit. A bérlőket már tájékoztatták az új feltételekről, mellékelve a szempontokat, amelyek alapján megállapításra került a fizetendő díj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Sopronban

Szájer Józsefnek, Sopron egyéni országgyűlési képviselőjének le kell mondania mandátumáról, miután… Tovább olvasom