Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Tűzoltók túlmunkabére - Újabb két jogerős határozat

Két munkaügyi bíróság hozott jogerős ítéletet a tűzoltók ki nem fizetett, de szerintük járó túlmunkaidő pénzek ügyében. Az ügy most a Legfelsőbb Bíróság előtt van.


Újabb előrelépés történt a tűzoltók, eddig ki nem fizetett túlszolgálati idő ügyében. Egy-egy kaposvári és mezőtúri tűzoltó ügyében az összegszerűségről is hozott jogerős határozatot az illetékes munkaügyi bíróság. Ez a két ügy, felülvizsgálat miatt most a Legfelsőbb Bíróság előtt van.

Több százmillió forint a tét

- A közelmúltban egyeztettünk a minisztériumban a túlszolgálati perekkel megbízott főosztály vezetőjével - mondta el portálunk megkeresésére Szekeres Csaba, a tűzoltók érdekeit képviselői ügyvédi csapat soproni vezetője. - Kicseréljük a számítási elveinket. A minisztériumét egyelőre még nem kaptuk meg. Néhány apró eltérés is több százmillió forintos tételt jelent. Tehát már ezért sem mindegy, hogy miként tudunk megegyezni.

Archív felvétel a másfél évvel ezelőtti tűzoltó demonstrációról. Mintha megállt volna az idő.
Archív felvétel a másfél évvel ezelőtti tűzoltó demonstrációról. Mintha megállt volna az idő.


Az ügyvéd kiemelte, a túlszolgálati perekben kizárólag a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének tagjait képviselik.

Azaz megegyezés, illetve a jogerős bírósági döntések kizárólag a tagokra vonatkoznak.

- Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság az összegszerűség tekintetében is dönt, akkor az azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem szükséges megállapodni a minisztériummal - tette hozzá Szekeres Csaba. - Az első pert közel öt évvel ezelőtt indítottuk el. A késedelmi kapatok pedig napról napra nőnek. Ennek mértéke lassan eléri a tőkekövetelés összegét. A másik oldalról nézve, a tűzoltók ennyi éve várnak arra, hogy megkapják a jogos pénzüket.

A hazai viszonyokat ismerve a tűzoltók semmiképpen sincsenek irigylésre méltó helyzetben.

A fizetésük, amit havonta hazavihetnek, egy vonulós esetében nem, vagy csupán alig éri el a nettó százezer forintot. S megtörténhet: az állami kifizeti ugyan az immár összesen több milliárd forintos túlszolgálati bért, ám ezzel együtt más juttatást pedig megvon.
Képalá.:

Olvasóink írták

 • 18. egysoproni_ 2010. július 30. 20:46
  „17. Dörgés! Nektek az ajánlott vagy megítélt összeg bruttó vagy nettó?”
 • 17. Dörgés 2010. július 30. 13:28
  „Tisztelt soproni_.
  Dettó nálunk is bár az elmaradt összeg kisebb. Csak a kamatok lökik meg, mindezt tudható ,,drága" politikai elitnek a szőnyeg alásöprésének és a szekrénybe felejtett csontvázaknak..”
 • 16. egysoproni_ 2010. július 30. 12:55
  „Örülök ha megítélik a tűzoltóknak a teljes összeget! Nálunk a kórházban is indultak perek az elmaradt ügyeleti díjak miatt, de a kórház ajánlata jóval alacsonyabb mint ami eredetileg járna. Pl: egy 2 milliós követelésből a kórház ajánlata kb. 300 - 400 ezer Ft...”
 • 15. Dörgés 2010. július 30. 01:04
  „Kedves Mazsi.
  Nem értlek. Mert a fizetésemből ugyan úgy levonják az adót és a TB.-t meg a többit, mind minden rendesen bejelentet dolgozótól.(Akkor én kit tartók el, belőle?)
  Dogoztam hasonló, tűzess szakmában, mint Te. Tudom milyen érzés, és mit kell kibírni. (Égető kemencét raktam és szedtem, szalagban, 12 órában, plusz stb.)
  És ott is és a tűzoltóságón is égtem már meg, és fagyott légző álarc az arcomra. Sok olyan dolgot teszünk és láttunk, amit senkinek nem kívánok, még a látványát sem.
  De büszke vagyok, hogy nem egy íróasztal mögött élem életem és segítek az ismeretleneken.
  Jó a csapatunk (24 óra és a munkák összecsiszolnak minket) sok társamnál látható hogy retteg a hónap végétől, mert mi nem gyűjtögetjük a NOKIA-S dobozókat, sem bodzát és a sötétben sem lopjuk le a kerítésedet,(hát dikk má, Buksi, érted :-) ) nem halmozzuk a tisztségeket, és nem játszunk sem újra alkalmazott végkielégítéses tanácsadót, sem korrupt bizottsági tagokat. Ja és a segéjel sem trükközünk.
  Mi a macskán is segítünk, de rajtunk ki segít?”
 • 14. Miértmagyar? 2010. július 29. 22:10
  „Mazsi: az életmentő közszolgákat megbecsüljük és tiszteljük!Van bőven semmirekellő közhivatalnok, akiket lehet ekézni!Egyébként nem olyan egyszerű tűzoltónak lenni, legalábbis rokonnak nem igazán sikerül bekerülni.”
 • 13. nüs 2010. július 29. 19:03
  „mazsi, írtam, ha irigyled jelentkezzél, mit játszod itt a hattyú halálát?”
 • 12. mazsi 2010. július 29. 19:01
  „álj oda az őntőgép elé folyamatos müszakba télen nyáron 60 fokba 40 évig majd megtudnátok mi a munka!!!!

  de kár ragozni mert a melós tart el benneteket mivel az államtól kapjátok a fizut és az államnak miből van a lóvéja amit a termelő ágazat befizet !! talán nem igy van? mert ha nem akkor világosíts fel.. üdv...”
 • 11. nüs 2010. július 29. 18:32
  „mazsi, ha ennyire irigyled a tűzoltói és a rendőri munkát, miért nem jelentkezel?
  Van felvétel mindkét cégnél.”
 • 10. Dörgés 2010. július 29. 16:59
  „És képezd tovább magad, járj kijelölt kötelező oktatásra és vizsgáz belőle szabadnapodon. Átlag egy oktatás 1-2 hét. És van belőle egy évben amennyit, indít a parancsnokság és a megye. Itt nem igen tervez szabadságot...”
 • 9. Dörgés 2010. július 29. 16:41
  „120 nettó? Láttál már vonulós fizetést? 98000 Ft. És kész. Ebbe minden bent van. Lehet maszekolni. Meg mondták. De ha szabadnapodon, hívnak, ugorjál (másodállás nem számit) és ha nem érkezik időbe a váltás szolgálat végén, kint vagy esetnél és nem tudsz időben a másodállásba meg jeleni, akkor vissz, lát. De a szolgálatba pihenten jelenj, meg mert a másodállás csak rövid napon van engedélyezve (de légy riasztható, készenlétben, készenléti nélkül.) Nem akarok senkit sem megbántani, vagy magunkat mártírnak titulálni csak igen félre van tájékoztatva mindenki. 25 év.. azt meg kell élni is, de egy vonulós átlagban rokkant mire oda kerül, és nem igen sokáig élvezi a (50%)nyugdíjt.(100% kap, ha eléri a tényleges nyugdíj korhatárt, ha eléri...)”
 • 8. mazsi 2010. július 29. 15:00
  „mindig azok reklamálnak akik et a közösből fizetnek lásd tanárok ,rendőrök,stb, ha a melós meg lenne fizetve ők is többet kapnának de addig?????? EGY MELÓS 3 MÜSZSAK MINIMÁLBÉR, TÜZOLTÓK egy kisvárosban havi120 nettó a bér 25 év munka melós 45 év munka jó ez igy????? ne merd moderálni ez a valóság!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Patriot 2010. július 29. 13:29
  „Ide miért nem megy a Munkafelügyelet? Tűzoltókat is tesco szerű lények irányítják?”
 • 6. Dörgés 2010. július 29. 11:39
  „O.K. Kicsit szélsőséges volt. De valamit már villantani kellene..”
 • 5. Dörgés 2010. július 29. 11:20
  „5 éve??? Ha csúszok a csekkel, kikapcsolják, és végrehajtásra küldik az anyagomat. (Ami plusz pénz) Aztán árverezés... Talán ha a Parlamentnél egy-két autóra kérnénk végrehajtást, mondjuk egy külföldi delegáció fogadása alatt, talán kapcsolnának. De itt nem lesz változás, míg MINDEN nem borul LÁNGBA. Lásd: A Franciákat vagy az Angolokat...”
 • 4. miracle 2010. július 29. 10:17
  „"Azaz megegyezés, illetve a jogerős bírósági döntések kizárólag a tagokra vonatkoznak."
  Miért, hol van az a Munka Törvénykönyvében, hogy: ...X túlórapénzt kell fizetni, de csak akkor, ha szakszervezeti tag ?”
 • 3. máris 2010. július 29. 08:06
  „SZÉGYEN !!!! JOGOS BÉRÜKÉRT ÍGY KELL HARCOLNIUK, MIKOR ÉLETEKET MENTENEK , ÉS MINDENHOL OTT VANNAK AHOL KELL !!!!!! HA NEM LENNÉNEK, MI LENNE VELÜNK !!!!!!!!!!!”
 • 2. miracle. 2010. július 29. 07:59
  „Az egészben az a szörnyű, hogy ezek a dolgok bírósági ügyek.
  Mi az, hogy perelni kell egy jogos munkabért?
  A felelősöket kaptárba, örök életre!!! gyurcsánnyal és drazséval kezdeni”
 • 1. TGX 2010. július 29. 06:54
  „Jó lenne ha valami lépés a megyénkben is történne sajnos a megyénkben nagyon gyenge a bíróság,nem mer mondani Á-t vagy B-t.
  Sajnos félő hogy a patkányképű aki már egyszer megtette,hogy újra meg fogja tenni,hogy elveszi a TŰZOLTÓK pótlékát.Mert ugye Belügyminiszter úr ők becsületesen megdolgoztak és megdolgoznak a pénzükért nem az olajat szőkítik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitorlással a Föld körül - csütörtökön indult a páros

Budapesttől csütörtökön kora délután indult el Gibraltárra Rakonczay Viktória és férje Gábor. Az… Tovább olvasom