Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Tűzoltók: Most megmarad a veszélyességi pótlék?

Két sopronit is beválasztottak a legnagyobb tűzoltó szakszervezet országos vezetésébe. Gyenge Koppány az országos elnökség tagja lett, míg Nagy Gábor az elnökség tagjaként gazdasági ügyeket intézi.


A közelmúltban tartották meg a Hivatásos Tűzoltók független Szakszervezetének éves küldött gyűlését, s egyúttal a tisztújítást is. Sopronból ketten is tagjai lettek az országos vezetésnek. Gyenge Koppányt, tűzmegelőzési kiemelt főreferenst, az elnökség tagjává választották, míg Nagy Gábor vonulós tűzoltó, szintén az elnökség tagjaként, a gazdasági ügyeket intézi.

- Szemléletváltozásra van szükség, a tűzoltók érdekvédelmét még határozottabban kell kezelnünk - mondta el a kisalfold.hu-nak Gyenge Koppány. - Fő célunk, hogy elérjük: a kormányzat és az országos szakmai felügyeleti szerv vonja be szakszervezetünket a szakmai döntések előkészítésébe is. Korábban ugyanis a tűzoltók véleményének kikérése nélkül hozták meg a szakmát érintő döntések nagy részét. Bízunk abban, hogy a megalakuló Orbán-kormány már nem mostoha, hanem édes gyermekeként kezeli majd a tűzoltókat.

A budapesti parancsnokságokkal együtt hazánkban közel nyolcezer hivatásos tűzoltó dolgozik. A HTFSZ-nek 4600 tagja van.


Ha az előjeleket, pontosabban a múltat vesszük alapul, akkor az utóbbit elérni nem is lesz olyan könnyű. Számos tűzoltó emlékszik még arra az időre, amikor Pintér Sándor vezette a belügyi tárcát. A miniszter vette el a tűzoltók fizetésének harmadát kitevő veszélyességi pótlékot, míg a délutános és éjszakai pótlékot peres úton kellett követelniük. (Tegyük hozzá, ezt a Meggyessy-kormány visszaadta).

A ledolgozott, de ki nem fizetett túlmunkabérek ügyében is a HTFSZ indított országszerte bírósági eljárásokat. Eddig térségünkben csupán a szombathelyiek esetében döntöttek az összegszerűségről.


A választási kampányban is kevés szó esett a tűzoltókról. Orbán Viktor viszont többször kifejtette, hogy heteken beül rendet tesz az országban, új rendőrőrsöket adnak át. Igaz, a leendő kormányfő levelet küldött a parancsokságokra. Ebben hosszasan ecseteli, a Gyurcsány-Bajnai kormányok elvonását. Az írás végén megemlíti, hogy visszaállítják a tűzoltók megbecsülését. Ám a pénzekről itt sem olvashattunk.
S még egy valami: jelen pillanatban nem tudható, a parancsokságok mely minisztériumhoz tartoznak majd.

Az új elnökség. A képen bal oldalt Gyenge Koppány, a jobb szélen pedig Nagy Gábor.
Az új elnökség. A képen bal oldalt Gyenge Koppány, a jobb szélen pedig Nagy Gábor.


De térjünk vissza szakszervezethez. Gyenge Koppány lát esélyt arra, hogy az új kormánnyal sikerül megegyezni a 2004. óta húzódó, de ki nem fizetett túlmunkabérek ügyében.

- Szakszervezetünk középtávú célja, hogy tűzoltók munkájának erkölcsi megbecsülése mellett visszaállítsák az anyagi elismerését is - tette hozzá. - Az elmúlt négy évben semmit sem emelkedett a vonulósok bére. Sokáig nem tartható, hogy másod, sok esetben harmadállást is vállaljanak. Bizakodó vagyok a jövőt illetően, és őszintén remélem, hogy az új kormányzatban nyitott kapukat döngetünk.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Csetneky 2010. május 12. 10:57
  „21. defg

  Azért ne kapkodd el, kár lenne. Szórakoztatsz.”
 • 21. defg 2010. május 11. 22:54
  „Köszi, Csetneky, most már biztos öngyi leszek :-) Nem is értem, eddig miért nem tettem meg!
  <moderálva>
  Észveszejtő!”
 • 20. Csetneky 2010. május 10. 18:50
  „19. defg

  Hát komám, ha azokban az iskolákban olyan emberek is kaptak bizonyítványt, mint te, akkor nem is szeretnék hallani róluk. :) Véletlenül nem valami kisegítőbe jártál? Ugyanis azok terén valóban nem vagyok tájékozott. A több pedig azért lehetett, mert annyira jó képességűnek bizonyultál, hogy állandóan új helyre kellett íratni.
  Szerintem kettő kategóriába bizosan beleférsz - azt egyébként melyik magas színtű iskolában tanultad, hogy ezek kiírtandó csoportok lennének - a harmadikban még nem vagyok teljesen biztos, de valószínűnek tűnik.”
 • 19. defg 2010. május 10. 16:57
  „Kedves Csetneky nem barátom!

  Köszönöm, hogy aranyosnak tituláltál. A programomat nem tudom, honnan ismered :-)
  Szóval: Tájékoztatásul közlöm, hogy több és magasabb szintű iskolákat végeztem el, mint amikről te valaha is hallottál. De nem is feltétlenül ez a lényeg: én nem pofázok bele véresszájú stílusban olyan dolgokba, amiről fingom sincsen, ellentétben veled.
  És hogy melyik kiirtandó csoportba tartozom?
  Döntsd el te, kérlek, hisz úgyis olyan okos vagy, a végeredmény szempontjából meg úgyis tökmindegy... :-)
  Szép napot, további okos hozzászólásokat!”
 • 18. Csetneky 2010. május 09. 00:26
  „Kedves defg (12)

  Aranyos, egyszerű programú barátom! Örülök, hogy figyelemmel kíséred a hozzászólásaimat, legalább tanulsz valamit. Már ha tudod értelmezni. Tudod, engem eddig 3 féle hozzászóló talált meg. A kábítószerfüggők, a hazaáruló komenisták és a rendkívül oktondiak, akik sajna nem érik fel ésszel a mondandómat. Te melyik kategóriába tartozol? Esetleg egyszerre többe is? :)

  De ne csüggedjél, tanulj sokat, talán még lehet belőled valaki, vagy valami!”
 • 17. Sophia 2010. május 08. 20:32
  „Az én adómból pedig igenis kapjon az összes állományban levő tűzoltó,kivétel nélkül!
  Én nem sajnálom tőlük!”
 • 16. c77 2010. május 08. 14:28
  „7
  8
  Bocsi!”
 • 15. habanyag 2010. május 08. 13:30
  „Hát....havi 360 euro vagy 390 ? :D

  Költsék metróra :P”
 • 14. Fussaley 2010. május 08. 09:59
  „Bárcsak a Mentőknek lenne ilyen szakszervezetük......”
 • 13. medve73 2010. május 08. 09:45
  „Azok a tűzoltók akik nem vonulós szolgálatot látnak el nem kapnak veszélyességi pótlékot, de az ő munkájuk ugyanolyan fontos egy szervezetben mint a vonulós állományé. Egyébkén az elmúlt években számos eseben volt arra példa hogy a nem vonulós TŰZOLTÓK az esetek nagy száma végett tűzeseti vagy műszaki nentési feladatokat látnak el, ez több megyebeli tűzoltóságon konkrétan lehet akár nevesíten is.”
 • 12. defg 2010. május 08. 09:25
  „Kedves Csetneky (10)!

  Nem, nem töri a seggemet, mert nem vagyok irodista.
  Sőt mi több, még tűzoltó sem vagyok.
  Te viszont ismét csak azt bizonygatod, amit már az előbb leírtam, hogy mennyire korlátolt, beteg agyú ember vagy! Megint csak olyanba szólsz bele, amihez nem értesz. Hol volt az leírva a cikkben, hogy minden egyes tűzoltónak (az irodistáknak is) jár a veszélyességi pótlék? És ha esetleg kapnak is, szerinted meg fognak gazdagodni belőle? Egyébként a lehetőség előtted is ott van, miért nem leszel tűzoltó? Ja, hogy te csak a száddal tudsz hősködni?
  Egyébként nem csak emiatt a cikk miatt írtam neked, hanem azért, mert minden eddigi hozzászólásodban hasonlóan sok eszedről teszel tanúbizonyságot. Érted? Nem. Nem baj...
  Csak gratulálni tudok a sok eszedhez és a mérhetetlen intelligenciádhoz.
  Szerintem menj ki az utcára, és lőjj le mindenkit, aki csúnyán néz rád. Lehet, akkor megnyugodnál. Valahol mintha már olvastam volna hasonló mentalitású emberekről, talán a 30-as évek Németországában kezdődött...”
 • 11. tódi 2010. május 08. 06:10
  „Csetneky !

  Teljesen igazad van .
  Minden tisztelet a tűzet oltó tűzoltónak , de a ceruzahelyezés -gatyaszámolás és az irodahősködés nem tűnik veszélyesnek.

  A lényeg ,kell az érdekképviselet ,mert az új belügyminiszter inkább ellenség lesz mint barát.
  Már többször "bizonyított"”
 • 10. Csetneky 2010. május 08. 01:07
  „Kedves defg (9. hozzászólás)

  Mi a baj barátom, töri a veszélyes szék a seggedet? Tüzet hol láttál utoljára? A kandallóban? Fáj az igazság?

  Egyébként leszámítva a fent említett - szövegértelmezésből elégtelenre vizsgázó - agyonművel jóembert, a valódi, tehát vonulós tűzoltóknak továbbra is minden elismerésem. De nehogy már az kapjon veszélyességi pótlékot az én adómból, aki az irodából osztja a nem létező eszét! Ha kell neki a pótlék, vonuljon!”
 • 9. defg 2010. május 07. 21:51
  „Kedves Csetneky (5.hozzászólás)!

  Ön ismét bebizonyította, hogy a témáról, amihez olyan bőszen hozzászól, halvány fogalma sincsen.
  Ezen a fórumon Öntől csak hasonlóan jó tájékozottságról árulkodó írásokat olvastam eddig.
  Véleményem szerint Ön egy nagyon gyenge intelligenciával rendelkező, korlátolt látószögű ember.
  Jobb lenne, ha ezt nem bizonygatná úton-útfélen.
  Álljon itt egy idézet, akinek nem inge, ne vegye magára:
  "Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztzosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel"
  (Bertrand Russel)”
 • 8. nagyG 2010. május 07. 21:33
  „üdv

  Kedves C77!

  Jómagam 11 éve vagyok vonulós tűzoltó. Beosztottként kezdtem, majd gépjárművezető és most különleges szerkezelő vagyok, de nem ez számít.
  A szakszervezet lényege, hogy a munkavállalók érdekeit képviselje, ezt valóban könnyebb úgy, ha a "tűzvonalban", saját bőrödön tapasztalod meg a sérelmeket.
  A hivatásos szerveknél nem túl elismertek a szakszervezettisek, ami esetleg az előre jutás lehetőségeire is kihat.

  Megválasztásunk után többen nyilvánítottak "részvétet", mint gratuláltak, ami sejtetni engedi azt, hogy még mindig nem működik túl jól a rendszer.

  "Nehogy már a nyúl vigye a puskát!"

  Nagy Gábor”
 • 7. gyengekoppany 2010. május 07. 20:53
  „Tisztelt c77!

  A válasz: IGEN
  A képen látható HTFSZ vezetőség mindegyike oltott már tüzet. Sőt tovább megyek mindenki 10-15 éve tűzoltó és öten jelenleg is aktívak, a hivatásuk mellett vállalták a tisztséget. Magam is csak az utóbbi három évben látok el szolgálatot nem vonulósként, egyedül a vezetőségből.

  Üdv: Gyenge Koppány”
 • 6. c77 2010. május 07. 18:52
  „Ezek az Úrak oltottak már tüzet?
  5 igazad van.”
 • 5. Csetneky 2010. május 07. 16:01
  „Előre bocsátom, minden elismerésem a vonulós tűzoltóké a munkájukért és a hozzáállásukért. Viszont köztudott, hogy vannak olyan beosztások a tűzoltóságnál, amelyekben a munkatársak szinte ki sem teszik a lábukat az irodából. Őket milyen veszély fenyegeti? Feltöri a szék a seggüket?”
 • 4. Jandex 2010. május 07. 09:26
  „1. hozzászólás TGX
  Pedig keresztfather alá fogják rendelni a Tűzoltóságot!/ne ragadjál le az olajnál voltak annál keményebb ügyei is!!/Legfeljebb lesz néhány államtitkár akiken keresztül eléri amit akar,dehát ez az ország a Tűzoltóság nélkül megbénulna!!!Ez nem szimpátia kérdése,ez tény,lassan oda jutunk ha katonai támadás érne bennünket nem a NATO-ra hanem a csak a Tűzoltókra számíthatnánk!”
 • 3. alamay 2010. május 07. 08:41
  „Sajnos valóban nem szerencsés Pintér úr személye a Tűzoltók esetében. Sőt baljóslatnak is tekinthető akár, a túlóra pénzekkel kapcsolatban. " lásd délutáni-éjszakai pótlék esetét"”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadulókat segítenék a munkavállalásban

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben szakemberek egyeztettek arról, hogyan segíthetik a… Tovább olvasom